Juncker către Trump pro-Brexit: Și UE poate încuraja independenţa unor state americane

Dora Vulcan | 30.03.2017

Jean-Claude Juncker (foto Bloomberg) preşedintele Comisiei Europene i-a transmis joi preşedintelui SUA Donald Trump că, în cazul în care se va implica în negocierile Brexit de partea Marii Britanii, Uniunea Europeană ar putea încuraja și ea independenţa unor state americane.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 "Noul preşedintele al Statelor Unite a fost bucuros de hotărârea în sensul Brexit şi le-a cerut altor state să procedeze la fel. Dacă va continua în acest mod, eu voi promova independenţa statelor Ohio şi Texas faţă de Statele Unite ale Americii", a spus Jean-Claude Juncker, citat de agenţia Bloomberg

 

 

 

Jean-Claude Juncker a făcut aceste declaraţii la conferinţa Partidului Popular European (PPE), aflată în curs în Malta.

 

 

 

Potrivit agenţiei Bloomberg, Jean-Claude Juncker a părut să glumească făcând aceste afirmaţii, dar în spatele potenţialei glume sau ironii se ascund disensiuni puternice între Bruxelles şi Administraţia Donald Trump.

 

 

 

 

Liderul de la Casa Albă s-a declarat în mai multe rânduri favorabil ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

 

 

În februarie, Jean-Claude Juncker afirma că are impresia că Administraţia Donald Trump "nu cunoaşte Uniunea Europeană în detaliu", subliniind că, "în Europa, detaliile contează".

 

 

 

***

 

 

Nu e prima șarja pe care o schimbă cei doi de la distanță pe tema Brexit.

 

 

 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a atenționat pe președintele american Donald Trump și pe 24 martie să nu încurajeze și alte țări să urmeze exemplul Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, spunând că o destrămare a blocului comunitar ar putea duce chiar la un război în Balcanii de Vest.

 

 

 

 

 Într-un interviu apărut în Financial Times, președintele Comisiei Europene a spus că entuziasmul liderului de la Casa Albă în legătură cu ieșirea Marii Britanii din UE este „deranjant'”și „surprinzător”. Juncker a adăugat că președintele american nu cunoaște istoria complicată a Europei.

 

 

 

 

Fostul premier luxemburghez, în vârstă de 62 de ani și un veteran al politicii europene, a transmis acest avertisment în timpul unei întrevederi din luna februarie la Bruxelles cu vicepreședintele american Mike Pence, scrie Financial Times.

 

 

 

„I-am spus vicepreședintelui: 'Nu spuneți asta, nu îi îndemnați și pe alții să plece, pentru că dacă Uniunea Europeană se prăbușește, va izbucni un nou război în Balcanii de Vest'”, a declarat Juncker.

 

 

 

În 1991, la sfârșitul Războiului Rece, dezmembrarea fostei Iugoslavii a dus la războaie etnice între sârbi, croați și bosniacii musulmani, care nu s-au încheiat decât după o intervenție militară a NATO.

 

 

 

Juncker a spus că este important să le fie oferită țărilor din regiune perspectiva aderării la UE. „Dacă le lăsăm singure, aceste țări — Bosnia-Herțegovina, Republika Sârbă, Macedonia, Albania — vor intra din nou în război”, a sus șeful Comisiei Europene.

 

 

 

Juncker a mai afirmat că Trump îi sperie pe europeni cu retorica sa 'America pe primul loc'. „Pentru prima dată în istoria postbelică avem un președinte american care lasă impresia că nu este interesat de afacerile europene”, a declarat el.

 

 

 

Președintele CE intenționează să efectueze o vizită la Washington luna viitoare, însă nu se știe dacă se va întâlni cu Trump.

 

 

 

„Încearcă să aranjeze, însă el are alte priorități. Apropo, el nu înțelege nimic despre Europa. A vorbit cu Tusk (Donald Tusk, președintele Consiliului European — n.r.) la telefon și a crezut că sunt eu”, a mai spus Juncker.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22