Avertisment BNR privitor la umflarea salariilor: creșterile salariale să fie rezonabile

Dora Vulcan | 05.04.2017

Guvernatorul BNR spune că majorările salariale trebuie ținute sub control. Precizările au fost făcute în contextul în care, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat cum vor fi susţinute majorările salariale din sectorul de stat.

Pe aceeași temă

 

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că majorările salariale trebuie ținute sub control.

 

 

”Să le ținem sub control într-o manieră rezonabilă, corelat cu mai multi indicatori”.

 

 

Aceștia ar fi productivitatea economică, echilibrele macroeconomice, macrostabilitatea financiară.

 

 

”Sunt bunuri de foarte mare preț, România le-a obținut cu mari sacrificii și ar fi o eroare să le slăbim”, spune guvernatorul.

 

 

Tot miercuri guvernatorul BNR a mai lansat un avertisment: ”România a evitat riscuri majore în ultimul an, legate de modificarea legislaţiei bancare, care va fi menţionat, alături de riscul legat de creşterile salariale, în rapoartele agenţiilor de rating”, a declarat el.

 

 

 

Isarescu: Echilibrele macro au fost obtinute cu mari sacrificii si trebuie sa fim atenti sa nu le stricam. Nu cresterile salariale, ci dimensiunea lor induce riscuri

   

 

 

"Echilibrele macro au fost obtinute cu mari sacrificii de catre Romania si trebuie sa fim foarte atenti sa nu le stricam. Nu suntem impotriva cresterilor salariale, dar observam si "pasul" cu care sunt facute (cresterea cu 20% dintr-o data-n.red). Trebuie sa tinem, ca sa zic asa, buna masura a lucrurilor si asta trebuie sa se faca prin mentinerea unei colaborari cu Guvernul, cu Parlamentul si noi suntem disponibili. Avem o moneda nationala "excesiv de cuminte" in primul trimestru", au fost doar cateva dintre mesajele lansate miercuri de Guvernatorul BNR Mugur Isarescu la briefingul de presa care a urmat sedintei CA al BNR. Intrebat de legaturile cu fosta Securitate despre care presa a scris recent, Guvernatorul a declarat ca nu el, ci institutiile Statului trebuie sa raspunda. "Sa raspunda institutiile care sunt abilitate.  Avem legi, raspundem conform legilor si institutiilor care exista. Este necesara o clarificare din partea acestor institutii, dar in limitele legii", a avertizat Isarescu.

 

   

***

 

O parte din bani, a spus miercuri Olguța Vasilescu, vin chiar din creşterile salariilor: statul dă 10 miliarde de lei în plus, dar ia înapoi, prin taxe şi impozite, patru miliarde. Despre majorările salariale a vorbit şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta le-a transmis miniştrilor să dea dovadă de înţelepciune.

 

 

 

 

”Mulți bani vin chiar din faptul că noi creștem salariile. Pe 10 miliarde lei cât vor fi creșterile anul acesta, statul român va încasa patru miliarde lei înapoi, pentru că este vorba de contribuțiile care se acordă statului. Mai avem 2,7 miliarde lei efectul de rundă a doua al banilor intrați în economie pentru că intră în consum. Trebuie totuți precizat că aceste efect de rundă a doua este nociv prin faptul că încurajează importurilor și pune presiune pe deficitul de cont curent”, a spus Vasilescu. 

 

 

 

Comunicatul BNR privind motivatia deciziei de politica monetara, aici  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22