SUA atacă o bază aeriană din Siria drept răspuns la atacul chimic. Armata anunţă 6 morţi VIDEO

E.b. | 07.04.2017

Statele Unite au atacat joi noaptea o bază militară Siria. Zeci de rachete de croazieră au fost lansate asupra unei baze aeriene a regimului Bashar al-Assad ca răspuns la un presupus atac chimic, pe care Donald Trump l-a catalogat drept o ”ruşine pentru umanitate”, relatează AFP.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Armata siriană a anunțat că loviturile americane împotriva unei baze aeriene din centrul Siriei s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale, fără a preciza dacă victimele sunt din rândul civililor sau al militarilor

 

Nouă avioane siriene au fost "distruse" în atacul american împotriva aerodromului Shayrat, a anunțat vineri televiziunea rusă Rossia 24, conform Agerpres, care a difuzat și imagini de la baza siriană vizată. 

 

 

Opoziţia siriană saluta atacul american şi îndeamnă la noi astfel de acţiuni, conform Reuters.

 

 

Comisia Europeană a fost informată de SUA în legătură cu atacul şi spune că acesta a fost limitat şi a avut ca scop împiedicarea unor noi atacuri chimice, transmite Reuters. Prima reacţie a preşedintelui Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker afirma că "înţelege eforturile de a împiedica viitoare atacuri chimice în Siria", conform Reuters.

 

Ministrul rus al Apărării compara atacul american cu rachete din Siria cu bombardamentele din Iugoslavia, Irak şi Libia. 

 

  

UPDATE. Loviturile SUA din Siria au distrus aproape în totalitate baza aeriană vizată, situată lângă orașul Homs, și au ucis patru militari sirieni, a anunțat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP, DPA și Reuters, preluate de Agerpres.

 

"Avem confirmarea morții a patru militari, între care și un general de brigadă din forțele aeriene siriene. Aeroportul a fost distrus aproape în totalitate: pista, depozitul de combustibil și clădirea apărării aeriene au fost pulverizate", a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.

Zeci de militari au fost de asemenea răniți, a afirmat el pentru DPA.

 

Președintele american Donald Trump a ordonat joi lovituri împotriva Siriei ca ripostă la presupusul atac chimic imputat "dictatorului Bashar al-Assad".

Aceste lovituri, prima operațiune militară a SUA împotriva regimului sirian, au fost efectuate cu "59 de rachete de croazieră" Tomahawk, a indicat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat "asociată programului" de arme chimice al Damascului și "direct legată" de evenimentele "oribile" de marți. 

 

 

 

"O ruşine pentru umanitate

 

 

 

 

Statele Unite au atacat joi noaptea o bază militară Siria. Zeci de rachete de croazieră au fost lansate asupra unei baze aeriene a regimului ca răspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o ”ruşine pentru umanitate”, relatează AFP.

 

Televiziunea siriană de stat a catalogat atacul drept drept  o”agresiune”, iar o sursă militară a vprbot despre ”pierderi”.

 

Un purtător de cuvânt al Pentagonului spune că forţele americane au anunţat forţele ruse înainte să lanseze atacul cu rachete asupra bazei siriene şi nu au lovit sectoare ale bazei în care s-ar afla ruşi.

 

 

 

 

59 de rachete au lovit baza care a lansat atacul chimic de zilele trecute. Este primul atac american îndreptat direct împotriva regimului Assad.

 

 

 

Atacul Statele Unite a fost un răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar al-Assad.  

 

Statele Unite au mai lansat lovituri aeriene asupra Siriei, încă din septembrie 2014, în timpul președintelui Barack Obama, dar ca parte a coaliției anti-ISIS și până acum țintiseră numai grupările teroriste, nu și forțele guvernamentale siriene

 

Atacul american asupra Siriei este „un act de agresiune împotriva unui membru ONU”, a declarat președintele comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus, Viktor Ozerov. El a mai spus că Moscova va cere o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta această situație. Este prima reacție a unui oficial rus, după atacul american din noaptea trecută  

 

Ministerul rus de Externe este așteptat să dea o declarație despre atacul american din Siria.

 

Potrivit agenției Reuters, prețul petrolului a crescut deja cu două procente, în urma acestui atac, transmite Digi24.

 

 

Potrivit agenției oficiale de presă siriene, SANA, atacul american s-a soldat cu victime.

 

 

 

 

”Pierderi”

 

 

 

 

Televiziunea siriană de stat a catalogat vineri drept ”agresiune” atacurile americane asupra unei baze aeriene a regimului, iar o sursă militară a evocat ”pierderi”, transmite AFP.

 

Agresiune americană vizând ţinte militare siriene cu mai multe rachete”, a relatatat postul tv imediat după ce americanii au anunţat atacul.

 

”Una dintre bazele noastre aeriene din centrul ţării a fost vizată (vineri) în zori de o rachetă trasă de Statele Unite, provocând pierderi”, a semnalat apoi o sursă militară citată de televiziunea de stat, fără să precizeze dacă este vorba despre pierderi umane sau materiale.

 

Această agresiune americană are loc după o campanie mediatică de denigrare purtată de ţări (...) după ceea ce s-a petrecut la Khan Sheikhoun”, a anunţat agenţia oficială Sana.

 

Președintele american, Donald Trump, l-a informat personal pe omologul său chinez, Xi Jinping, aflat în vizită în SUA, de lovitura pe care a ordonat-o contra regimului sirian, potrivit unui responsabil american, citat de AFP. Donald Trump și președintele chinez s-au întâlnit joi pentru prima dată față în față, la reședința din Florida a miliardarului american. Discuțiile între cei doi lideri vor continua vineri.

 

Un oficial american a declarat pentru CNN că atacul s-a încheiat, „până la noi ordine”.

 

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a confirmat că a ordonat un atac militar asupra „aerodromului din Siria de unde s-a lansat atacul chimic” și a chemat „toate națiunile civilizate” să acționeze pentru a pune capăt „masacrului și băii de sânge” din această țară, informează Agerpres.

 

Unii congresmeni acuză că atacul ordonat de președintele Trump a fost ilegal, întrucât nu a avut aprobarea Congresului. În replică, reprezentanți ai Casei Albe au declarat că unii lideri ai Congresului au fost informați în legătură cu atacul.  De asemenea, potrivit unui oficial citat de CNN, președintele Trump s-a bucurat de sprijinul mai multor țări pentru acțiunea pe care a ordonat-o.

 

 

 

 

John McCain il laudă pe Trump

 

 

 

 

Senatorul republican John McCain, care nu a ezitat să-l critice cu alte ocazii pe Donald Trump, a lăudat de această dată acțiunea președintelui, considerând că în felul acesta a fost transmis un mesaj puternic către regimul de la Damasc.

 

Armata americană a contactat armată rusă înaintea acestui atac, dar președintele Vladimir Putin nu a fost informat personal, a declarat secretarul american de stat, citat de CNN. „Credem că atacul a fost proporțional”, a spus el.

 

Armata SUA a informat forțele ruse înainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene și nu a vizat acele secțiuni ale obiectivului unde rușii erau considerați a fi prezenți, a precizat ulterior și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, citat vineri dimineața de Reuters.

 

Davis a declarat că armata SUA a avut „multiple” conversații, joi, cu forțele ruse înaintea atacului, folosind o linie de comunicații stabilită anterior și care servea la prevenirea unei confruntări accidentale în Siria în timpul luptelor împotriva grupării Stat Islamic.

 

Potrivit CNN, atacul a vizat cu precădere pistele, avioanele și depozitele de combustibil ale bazei.

 

 

Televiziunea de stat siriană a calificat vineri dimineața drept „agresiune” loviturile americane contra unei baze aeriene a regimului Assad.

 

Un oficial citat de Reuters a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza Shayrat, transmite Agerpres.

 

Atacul a avut loc la ora 3:40, ora Siriei.

 

Lovitura a fost efectuată cu „59 de rachete”, a arătat un responsabil al Casei Albe, citat de AFP, indicând că baza aeriană Shayrat este „asociată” programului sirian de arme chimice și direct legată de evenimentele „oribile” de marți.

 

Potrivit CNN, atacul, lansat la ordinul președintelui Trump, a țintit baza aeriană a guvernului sirian din vestul Siriei unde se află avioanele care au întreprins atacurile chimice.

 

 

 

„Ceea ce a făcut Assad este teribil"

 

 

 

Cel puțin 86 de persoane, printre care 30 de copii și 20 de femei, au fost ucise marți într-un presupus atac chimic în nord-vestul Siriei.

 

Mai multe țări, inclusiv Franța și Marea Britanie, au denunțat regimul președintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac.

 

Ceea ce a făcut Assad este teribil”, a declarat joi președintele american, apreciind că „peste asta nu ar trebui să se poată trece”.

 

Ce s-a petrecut în Siria este o rușine pentru umanitate, iar el este la putere, deci cred că ceva ar trebui se se întâmple”, a adăugat Trump, refuzând să dea detalii despre ce intenționează să întreprindă.

 

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a promis joi un „răspuns adecvat” presupusului atac chimic de marți din Siria, fără a menționa totuși o acțiune precisă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22