Ghinea:conducerea USR a greșit necapitalizând energia protestelor#rezist.A fost o oportunitate

Dora Vulcan | 10.04.2017

Cristian Ghinea, candidat la funcția de vicepreședinte al USR la congresul din mai de la Cluj Napoca, îi reproșează - într-un interviu acordat Revistei 22 - actualei conduceri a partidului incapacitatea de a capitaliza energia civică a protestelor #rezist, din frica de deschidere și ”față de legea numerelor mari”.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Ghinea este de părere că USR a ratat șansa protestelor # rezist, pe aceeași linie a capitalizării forțelor progresiste pe care i-a reproșat-o actualei conduceri în raporturile cu Dacian Cioloș, de astă dată față de ”energia extraordinară civică” din stradă:

 

 

 

El crede că a fost ”o greșeală foarte mare” faptul că s-a ”Au venit niște oameni, dar noi ca partid nu am capitalizat această energie extraordinară civică și a fost o greșeală foarte mare. A fost o greșeală că ne-am consumat energia spre a fi obsedați să nu cumva să vină prea mulți oameni în partid, când ar fi trebuit, dimpotrivă, să chemăm foarte mulți oameni în partid, să ne bazăm pe legea numerelor mari.  A fost o oportunitate, nu un pericol. Actuala conducere a partidului nu a dat semnalul către filiale: „luați cât mai mulți oameni, invitați cât mai mulți oameni în partid acum“, când energia civică și enervarea oamenilor trebuie organizate și sistematizate într-o acțiune care să fie sustenabilă politic. Asta a fost o greșeală pe care o reproșez actualei conduceri și actualului Birou Național al partidului și am spus în documentul „USR optimist“ pe care l-am pus în dezbatere internă că a fost o greșeală și că noi trebuie să avem permanent un cerc al susținătorilor, adică să ne adresăm nu numai membrilor, ci și susținătorilor care sunt dispuși să plătească, să doneze pentru o politică curată, să ne ajute cu voluntariat, cu expertiză și să îi căutăm permanent pe acești oameni. (...)  Apoi, energia s-a disipat, oamenii au plecat acasă și noi am rămas cam tot ăia la partid. Asta e o imensă greșeală pe care o reproșez actualului Birou Național.

 

 

 

 

De altfel, acest reproș al lui Ghinea, al incapacității de a merge pe legea numerelor mari i-o reproșează conducerii partidului și în modul în care a purtat negocierile cu Dacian CIoloș și în felul în care structurează Congresul, pe cercuri mici de putere. 

 

 

”Statutul actual este un statut clasic de partid românesc ierarhizat, centralizat, în care deciziile se iau în cercuri mici. Eu vreau un partid în care deciziile să se ia în cercuri mari și după dezbateri. Vreau introducerea instituției referendumului intern, prin care toți membrii votează direct, prin vot electronic, în chestiuni importante, cum ar fi apartenența la o familie politică europeană. Doresc un partid în care congresul, deci forul suprem de decizie, să dea niște mandate vicepreședinților pe anumite proiecte, cum ar fi pregătirea alegerilor locale viitoare, care sunt punctul de cotitură în evoluția viitoare a acestui partid. În prezent, vicepreședinții partidului sunt de formă, nu au nici o atribuție concretă, iar genul acesta de centralizare a puterii nu poate duce partidul mai departe. Săptămâna viitoare urmează să se agreeze ideile de statut, vedem dacă aceste idei sunt preluate de conducerea partidului. Dacă nu sunt preluate de conducerea partidului, atunci vom veni cu un statut alternativă la Congres, astfel încât Congresul să decidă pe ce reguli jucăm. După ce se încheie această perioadă de dezbatere pe statut, se depun candidaturile. Sunt mulți alții care se gândesc să candideze, mulți vor să candideze la vicepreședinți, la comisia de arbitraj și în mod cert vor fi mai mulți candidați și pentru președinție. USR e departe de modelul Bușoi-candidat unic-unanimitate. Suntem altceva, am promis o politică „altfel“ și asta începe în primul rând cu noi, în interior”, a răspuns Cristian Ghinea.

 

 

Cu privire la discuțiile purtate cu fostul premier Dacian Cioloș, el spune că:

 

” S-a luat o decizie în ce îl privește pe Dacian Cioloș, care a fost una nefericită și fără să aibă la bază o dezbatere consistentă în partid, dar, la baza partidului, filialele au reacționat și acest lucru a dus la o discuție asumată despre natura acestui partid: vrem să fie un partid mare, incluziv, ca o platformă pe care să vină mai mulți lideri care să reprezinte forțele reformiste și cinstite din România, sau vrem să creștem foarte încet, să ne fie frică de nou-veniți și să menținem controlul? Asta este dezbaterea care are loc acum în USR și această discuție va fi tranșată la congresul care va avea loc în mai la Cluj-Napoca.”

 

 

 

De asemenea, el mai spune că felul în care s-a luat decizia  ”nu prea seamănă a democrație (...) dar seamănă a democrație ce s-a întâmplat ulterior. Adică, filialele au cerut socoteală conducerii partidului. Foarte mulți oameni din USR au fost supărați și revoltați și au spus asta și public, și în interiorul partidului și conducerea a fost certată. Deci trebuie să se obișnuiască oricine va conduce USR în viitor că nu se iau decizii atât de importante în grupuri mici. Deciziile în USR se iau în grup mare, după dezbateri serioase și în urma unor voturi.

 

 

Cristian Ghinea este convins că nu există pericolul unei sciziuni a partidului după Congresul din mai de la Cluj-Napoca. El crede că ”singurul pericol ar fi dacă regulile jocului nu sunt respectate și nu sunt făcute fair”.

 

 

Trimiterea lui Ghinea este făcută la actualul Birou Național: 

 

”Vă reamintesc că este vorba despre conducerea originară, cea de la București, de dinainte de expansiunea partidului la nivel național. E un semnal foarte prost că ne-am adunat cu filialele la Sibiu, am votat acolo să recomandăm un Congres mare, cu minimum 350 de persoane și unde să existe un echilibru în modul în care se împart delegații între filiale. Au ignorat această recomandare și au decis să fie un Congres mic, cu doar 240 de delegați, unde Bucureștiul este suprareprezentat. Și, în plus, au decis că ei înșiși, membrii actualului BN, sunt automat acolo, fără a mai fi aleși ca delegați. Deci Bucureștiul e și suprareprezentat la delegați, și are încă un adaos automat cu întreaga conducere actuală. Și, repet, după ce consultarea largă de la Sibiu a recomandat cu totul altceva. A fost un semnal foart prost. Și mă mai amărăște să observ că unii dintre noi discutăm despre principii, valori și despre cum organizăm viitorul, iar alții sunt obsedați să nu cumva să piardă controlul. Este păcat de baza useristă, care este superbă. Fac deci un apel pentru ca regulile jocului să fie corecte și predictibile. Mai este doar o lună până la Congres și nu știm aceste reguli ale jocului”, a mai spus Cristian Ghinea.

 

 

Ghinea vorbește și despre erorile PNL. Mai multe, în interviul publicat mâine.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22