Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFBombardând Siria, Trump lovește mai multe ținte
2017-04-11
4
Cele 59 de rachete Tomahawk sunt un mesaj la adresa Beijingului și a acțiunilor acestuia de control al Mării Chinei Meridionale și de intimidare a aliaților SUA din regiune.

 

Decizia președintelui american Donald Trump de a bombarda baza aeriană siriană de la Şayrat ca răspuns la atacul chimic de la Khan Şeikun, un orășel al Siriei centrale, nu re­pre­zintă nicidecum o repo­zi­țio­nare a Washingtonului pe do­sarul sirian. Cu atât mai puțin ar trebui să vedem în acest gest o dovadă de continuitate a politicii intervenționiste ame­­ricane din anii 1990 și 2000. O regulă de bază a analizei de politică externă este cal­mul și luciditatea. Chiar dacă multe speranțe au fost stâr­nite de gestul președintelui ame­rican, acesta nu a adus nicio atingere si­tuației președintelui sirian Bashar al-Assad. Ori­ce schimbare de regim în Siria se poate fa­ce numai și numai printr-un acord cu Mos­cova. Un asemenea gest îi poate chiar aduce un beneficiu suplimentar de imagine lui Ba­shar al-Assad în ochii celor care îl văd drept campion al rezistenței față de ingerin­țele occi­dentale în lumea musulmană, iar declarațiile puțin inspirate ale președintelui Trump dau „apă la moară“ exact adepților teoriei cioc­ni­rii civilizațiilor: „Fac apel la toate națiunile ci­vilizate să pună capăt măcelului din Siria!“.

 

Poate că acțiunea președintelui american pe do­sarul sirian în chiar timpul vizitei în SUA a pre­ședintelui chinez Xi Jinping nu trebuie vă­zută drept o simplă coincidență. Cele 59 de ra­chete Tomahawk sunt un me­saj clar la adresa Beijin­gu­lui și acțiunilor acestuia de con­trol al Mării Chinei Meri­dio­nale și de intimidare, de provocare a aliaților SUA din regiune. Tonul comunicatului chi­nez care a urmat acțiunii americane („China condamnă atacurile chimice survenite re­cent în Siria și susține Na­ţiunile Unite pentru lansarea unei anchete independente“) arată surpriza creată la Beijing de determinarea preșe­din­te­lui Trump, China având convingerea până în acest moment că este puterea ce are iniția­tiva în Asia de Sud-Est. Marile puteri precum SUA au o viziune globală asupra relațiilor in­ter­naționale, pe principiul vaselor comu­ni­can­te, iar Siria oferea scena perfectă pentru trans­miterea unui asemenea mesaj, locul în ca­re câteva porțelanuri sparte nu mai de­ran­jează pe nimeni. Acțiunea d-lui Trump dă un aver­tis­ment clar Chi­nei și pe dimensiunea nord-co­reeană, după de­cla­ra­țiile date de locatarul de la Casa Albă pen­tru Financial Times: „Dacă China nu rezolvă problema Coreei de Nord, o vom face noi“. De altfel, la 48 de ore de la atacul din Siria, Ad­ministrația Trump a trimis un portavion spre Peninsula Coreeană. Chiar dacă Beijingul a votat anul trecut sancțiuni la adresa re­gi­mu­lui de la Phenian, dincolo de so­li­daritatea ideo­logică, susținerea pentru regi­mul nord-co­reean are o valoare strategică de prim-plan, pen­tru un stat-tampon între teri­to­riul națio­nal și zona de influență americană din Co­reea de Sud. Stabilitatea regimului nord-coreean este cu atât mai importantă pentru Bei­jing cu cât SUA dezvoltă un scut an­ti­ra­che­tă cu Ja­po­nia și a desfășurat în Coreea de Sud sistemul antibalistic Thaad, acțiuni vă­zu­te de chinezi drept o amenințare directă la adresa lor.

 

Desigur, atacul din Siria este un mesaj și la adre­sa Iranului (devenit totuși un important cli­ent pentru Boeing), pentru a-și modera amb­ițiile de putere regională dominantă în Orientul Mijlociu și Apropiat. De asemenea, acțiunea d-lui Trump din Siria e indiscutabil și un mesaj pentru propriii concetăţeni, de demarcare și mai pronunțată de predecesorul său Barack Obama, care a ezitat să intervină în Siria și a susținut inițiativa rusă de deza­fec­tare a arsenalului chimic sirian și, desigur, de a arăta că nu este deloc marioneta lui Vlad­i­mir Putin (inclusiv pe fondul anchetei în curs a FBI pe tema legăturilor anturajului lui Do­nald Trump cu Federația Rusă). Decizia d-lui Trump are un impact pozitiv și asupra indus­tri­ei de armament americane și vine în în­tâm­pinarea taberei republicane strâns legate de lobby-ul militaro-industrial, precum senatorul John McCain și liderii din așa-numitul Grand Old Party, care, în ciuda creșterii bugetului Pen­tagonului, consideră insuficiente alocările militare din proiectul de buget (domnul Mc­Cain a declarat că necesitățile impun un bu­get de 640 de miliarde de dolari, și nu de 603, cât a fost propus de Administrația Trump).

 

În concluzie, acțiunea americană din Siria es­te o piatră ce lovește mai multe ținte, dar cel mai puțin lovește Rusia, în ciuda tonului de­cla­rațiilor de la Moscova. Bombardarea de­po­zi­tului cu arme a fost chiar o veste proastă pen­tru Rusia, care se pusese gaj al de­man­te­lării armamentului chimic sirian și are nevoie de înțelegere cu SUA și cu elementele ne­ji­ha­dis­te ale opoziției siriene pentru a-și păstra pe termen lung pozițiile din Siria. Este foarte probabil ca acțiunea americană să îl readucă la ordine pe Bashar al-Assad, care nu dorește în niciun caz amorsarea unui proces de pace și cu atât mai puțin o înțelegere între marii actori implicați în Siria. 

TAGS : Donald Trump Siria Bashar al-Assad Tomahawk China Phenian Vlad­i­mir Putin Xi Jinping arme chimice
Comentarii
Ceausist de Dreapta 2017-04-14
Cred ca si dracu asta de Trump e platit de Soros.. sa vedeti daca n-o fi asa..
Joaquin Murieta 2017-04-11
Navele care au lovit Syria au fost si in Marea Neagra si cu acea ocazia au fost survolate de avione Rusesti care ar fi putut sa le scufunde daca era cazul. Speriati marinarii Americani s-au refugiat in portul Constanta care probabil le-a oferit doar o protectie simbolica caci nu e port militar si nu cred ca poate face fata unui atac aerian Rusesc. Acum Americanii au vorbit intai cu Rusii si de aceea navele nu au fost scufundate. Syrienii au fost si ei preveniti de Rusi si de aceea au fost distruse doar avionele care nu au putut sa plece fiind defecte. Paguba cea mai mare au suferit-o Americanii caci 60 de rakete de 1,8 milione de dolari bucata au distrus doar avione vechi si depasite bune oricum pentru casare. Raketele au fost lansate pentru a impresiona poporul American un popor de ucigasi care aplauda un presedinte criminal care ataca tari complet nevinovate. Cauza atacului au fost cele 3 000 000 de voturi ne-obtinute de Trump la alegeri. Acum Rushii, Syrienii, Iranienii, Coreenii sau Chinezii trebue neaparat sa scufunde o nava American caci altfel atacurile vor continua si daca nu reusesc cu armele conventionale va trebui sa le foloseasca pe cele nucleare.
Ceausist de Dreapta 2017-04-14
@Joaquin Murieta: mai nea caisa, cred ca ar trebui sa mai lasi alcoolu' ala ca-ti distrugi dreacu' toti neuronii aia..
FLORIAN D. MIREA 2017-04-11
Da. Exact acestea sunt datele problemei! In sfarsit, Revista 22 incepe sa se debaraseze de cliseele ideologice ale clintonism-obamismului, total paguboase si irelevante in contextul actual.
Total 4 comments.
Recomandari
8782
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22