Liliana Țuroiu, abia validată pentru ICR, despre avangardistul Dan Perjovschi

Dora Vulcan | 11.04.2017

Comisiile de cultură au avizat favorabil candidatura din partea PSD a creatoarei de moda Liliana Țuroiu la sefia ICR. Țuroiu spune că s-a sacrificat pentru această funcție ca ”om de cultură” pentru că și-a anulat cinci expoziții. Ea a făcut și o diagnoză asupra artei lui Dan Perjovschi și a legăturii sale cu statul.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Actualul presedinte al ICR, Radu Boroianu, propus de UNITER, nu a fost votat de niciun membru al comisiei. Nicolae Manolescu a obținut doar 8 voturi.

 

 

 

Țuroiu spune că se sacrifică, ca om de cultură ce este, pentru postul de la ICR

 

 

"As dori sa spun foarte sincer si cu parere de rau ca va trebui sa pun intre paranteze creatia mea artistica pentru o perioada limitata. Este adevarat ca anul acesta am anulat cinci expozitii iinternationale in eventualitate in care va exista un aviz pozitiv si un vot pentru desemnarea mea ca presedinte al ICR, dar pentru ca iubesc traditia si cultura romaneasca (...) voi face acest sacrifiu personal - pentru ca nu este altceva decat un sacrificiu profesional. Si cei care provin din diverse medii artistice stiu asta. Nu este usor sa o iei de la capat atunci cand ai ajuns la un oarecare nivel de notorietate profesionala, insa pentru mine este o provocare la nivel de management si mai ales e o provocare a omului de cultura care sunt", a declarat Liliana Țuroiu, propunerea PSD la functia de presedinte al ICR., in timpul audierilor.

 

 

 

Creatoarea de moda Liliana Țuroiu este fina lui Adriean Videanu, sustin unele surse HotNews.ro, in timp ce alte surse spun ca aceasta ar fi chiar verisoara cu Videanu, fiind nascuta ca si acesta in Videle, Teleorman.

 

 

Actualul ei sot, Florin Ionel, a ocupat functia de secretar general adjunct in Ministerul Economiei, cand acest minister era condus de Videanu. Contactata de HotNews.ro, Liliana Țuroiu si-a exprimat dorinta de a se 'delimita de orice informatii nerelevante pentru acest context', precizand ca astfel de informatii tin de spatiul privat.

 

 

 

 

Țuroiu și arta avangardistului Perjovschi

 

 

 

 

"As vrea sa spun referitor la aceasta polemica pe marginea faptului ca Dan Perjovschi nu a acceptat o colaborare cu ICR este de inteles, pentru ca artisti care vin cu un astfel de demers si care vin din zona avangardei de obicei nu accepta o institutionalizare a artei lor. Tipul de demers pe care Dan Perjovschi il abordeaza in teme sociale de actualitate, practic, nu se potriveste in conceptia unui artist avangardist cu implementare lui de catre o institutie a unui stat", a declarat Liliana Țuroiu, intrebata daca ar "accepta spre a sustine o expozitie #rezist a lui Dan Perjovschi".

 

 

Intrebarea a fost adresata tuturor candidatilor audiati, scrie Hotnews.

 

 

 

Dan Perjovschi, nascut in 1961, a devenit cunoscut prin mai multe expozitii nationale si internationale, printre care se numara Pavilionul romanesc la Bienala de la Venetia 1999, Zollverein World Heritage (Essen, 2003), Muzeul Ludwig (Koln, 2007) si Muzeul de Arta Moderna (New York, 2007). Iubitorii de arta din Hamburg il recunosc de la festivalul Subvision 2009, organizat de actualul director al Galerie Gegenwart, Dr. Brigitte Kolle.

 

 

 

 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22