UE și NATO împotriva amenințărilor hibride: Atacuri informatice, propagandă, dezinformare

E.b. | 11.04.2017

Mai multe state membre ale Uniunii Europene și țări din NATO au convenit marți asupra creării unui centru de cercetare pentru combaterea amenințărilor hibride.

Pe aceeași temă

 

 

Este vorba, în primu rând, despre atacurile informatice, propagandă și dezinformare, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

 

Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Polonia, Finlanda, Letonia și Lituania au semnat la Helsinki "Memorandumul de înțelegere" pentru participarea la noua entitate, al cărei sediu va fi în capitala finlandeză și căreia urmează să i se alăture în iulie și alte țări.

 

Finlandastat membru al UE nealiniat militar — are o graniță de 1.300 km cu Rusia, care a fost acuzată de organizarea de așa-zise campanii hibride în conflictul din Ucraina și de ingerință în campania prezidențială din SUA, lucru negat de Moscova.

 

O primă reuniune a comitetului de coordonare a noului centru este prevăzută pentru miercuri și se așteaptă ca mai târziu în cursul acestui an în centrul de la Helsinki să lucreze o echipă de zece oameni, obiectivul vizat fiind formarea unei rețele de experți din țările participante.

 

Această inițiativă va da "un impuls real cooperării dintre UE și NATO", în condițiile în care activitățile hibride tind să se "permanentizeze în mediul de securitate european", a explicat într-o conferință de presă ministrul de externe al Finlandei, Timo Soini.

 

Potrivit oficialului finlandez, "recurgerea la strategii hibride pune la încercare coeziunea internă și rezistența societăților noastre", iar răspunsul trebuie să vină "nu doar din partea statului, ci și a societății, într-o abordare cuprinzătoare a securității".

 

Bugetul anual al centrului de la Helsinki este de circa 1,5 milioane de euro, Finlanda asigurând jumătate din sumă, iar restul celelalte state membre. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22