Scrisoare de revendicare a exploziilor care au afectat autocarul echipei Borussia Dortmund

E.b. | 12.04.2017

Autocarul echipei germane de fotbal Borussia Dortmund a fost vizat marți seară de trei explozii înaintea unui meci din Liga Campionilor și a fost găsită ceea ce pare a fi o scrisoare de revendicare.

Pe aceeași temă

 

 

 AFP, preluată de Agerpres, a realizat elementelor cunoscute până în acest moment:

 

Aseară, în jurul orei locale 19.15 (17.15 GMT), trei explozii au răsunat la trecerea autocarului echipei din Dortmund care era pe punctul de a părăsi hotelul și a se îndrepta spre stadion, unde urma să înfrunte echipa din Monaco, în turul sferturilor de finală ale Ligii Campionilor.

 

"Toată echipa este în stare de șoc. Sunt imagini pe care nu le putem scoate din minte", a mărturisit directorul general al clubului german, Hans Joachim Watzke.

 

Geamurile securizate ale autocarului au zburat parțial făcute țăndări și un jucător al echipei, apărătorul internațional spaniol Marc Bartra, 26 de ani, a fost rănit. El a trebuit operat în cursul serii pentru fractură la încheietura mâinii și îngrijit pentru tăieturi. Meciul de fotbal a fost amânat cu o zi.

 

Parchetul a deschis imediat o anchetă doar pentru "tentativă de omor", fără să menționeze în acest stadiu ipoteza unui atentat cu caracter "terorist". Potrivit unor surse apropiate serviciilor de securitate, citate de presa germană, autoritățile de la Berlin nu dispun la momentul actual de elemente în acest sens.

 

În schimb, poliția este convinsă că exploziile au avut ca țintă echipa din Dortmund. "Pornim de la principiul, și am făcut asta de la bun început, că este un atac care a vizat direct" Borussia Dortmund, una dintre cele mai renumite echipe din țară, a declarat șeful poliției locale, Gregor Lange.

 

Explozivii par să fi fost plasați într-un tufiș și acționați la trecerea autocarului. Potrivit cotidianului Bild, anchetatorii cred că au de a face cu bombe artizanale confecționate cu bucăți de țeavă.

 

 

 

 

Poliția a descoperit la locul incidentului ceea ce pare a fi o scrisoare de revendicare. "Scrisoarea își asumă responsabilitatea faptelor", a declarat un magistrat al parchetului în cursul serii, Sandra Lücke. Ea nu s-a referit însă la conținut și a subliniat că se verifică "autenticitatea" acesteia. Potrivit cotidianului Bild, poliția caută o mașină înregistrată în străinătate.

 

Motivațiile rămâne deocamdată misterioase. Actul a avut loc într-o atmosferă marcată de atentatele comise în 2016 în Germania, în special cel de la Berlin din luna decembrie.

 

Poliția a prevăzut măsuri de securitate întărite pentru cele două echipe în vederea meciului care va avea loc miercuri seară de la ora locală 18.45 (16.45 GMT).

 

"Vom face totul pentru ca meciul să se desfășoare în deplină siguranță", a mai spus șeful poliției, citat de AFP.

 

Autoritățile germane nu dispun în acest stadiu de elemente care să indice că exploziile de marți seară din apropierea autocarului echipei de fotbal Borussia Dortmund sunt de origine "teroristă", au declarat surse apropiate serviciilor de securitate pentru agenția de presă dpa, scrie AFP.


Nu există deocamdată "niciun element" care să ducă în această direcție, a subliniat agenția germană pe baza surselor sale.

 

Nici poliția nu mai vorbește în acest stadiu despre un atentat, ci despre un "atac grav cu explozivi".

 

"Se poate ca explozivii să fi fost plasați într-un tufiș din vecinătatea parkingului", a adăugat poliția din Dortmund într-un comunicat.

 

Întrebată de AFP o purtătoare de cuvânt a poliției a refuzat să comenteze speculațiile din presa germană cu privire la un exploziv acționat de la distanță și indicând că huliganii ar putea fi autorii atacului.

 

Fotbalul german a avut în trecut frecvente probleme cu suporterii radicali pe stadioane și în special în regiunea orașului Dortmund, în vestul Germaniei, unde se află numeroase cluburi rivale din campionatul primei divizii.

 

 

 

*******************************

 

 

 

Autocarul echipei germane de fotbal Borussia Dortmund a fost implicat într-un "incident" care s-a soldat cu un rănit, a confirmat echipa de fotbal după ce cotidianul Bild a informat că a fost vorba despre o explozie.


Explozia a avut loc cu puțin înainte de un meci din Liga Campionilor împotriva echipei Monaco.

 

"Autocarul pornise" de la hotelul echipei spre stadion când "trei încărcături explozive au detonat", a explicat un purtător de cuvânt, Gunnar Wortmann, citat de AFP. El a precizat că geamurile autocarului au zburat țăndări și că un fotbalist, Marc Bartra, aflată în interior, a fost rănit.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22