Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Raportul ascuns a lui Dragnea de la Ministerul Dezvoltării şi banii clientelei de partid
E.B. - - - -
2017-04-13
Actualitate Interna
0

USR a obţinut raportul de audit realizat de Curtea de Conturi asupra performanţei Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) în perioada 2013-2014, atunci când Liviu Dragnea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.


  

 

Din motive necunoscute, raportul realizat din 2015 de Curtea de Conturi nu a fost făcut public până în prezent, scrie Adevarul

 

Principala concluzie a raportului a fost că PNDL nu a avut o strategie clară de investiţii şi nici obiective definite, ceea ce i-a permis lui Liviu Dragnea să finanţeze proiecte după bunul plac şi în favoarea clientelei politice.

 

Sevil Shhaideh, actualul ministru al MDRAP, a fost în perioada respectivă ordonator principal de credite şi coordonatoral Direcţiei Generale de Dezvoltare Regională. „În cadrul structurii care gestionează derularea PNDL nu există proceduri interne cu privire la înregistrarea, analiza, verificarea, soluţionarea şi monitorizarea neregulilor sau fraudelor în cadrul programului şi deasemenea nu există măsuri preventive”, se arată în raportul Curţii de Conturi. Practic, în perioada 2013-2014, MDRAP a ţinut evidenţa investiţiilor pe caiet şi nu a efectuat verificări privind exactitatea şi realitatea datelor transmise de către beneficiarii PNDL, susţine USR, conform Adevarul

 

Experţii Curţii de Conturi au descoperit documente neînregistrate, dosare incomplete şi rapoarte cu date diferite privind aceleaşi proiecte. „Deşi personalul cu atribuţii în evaluare deţine studii tehnice şi expertiză în domeniu, nu există aprobate standarde de cost pentru toate domeniile ce se finanţează prin PNDL sau alte normative care să impună o limitare a costurilor pe tipuri de operaţiuni finanţate/domenii specifice, în vederea realizării unei evaluări obiective a documnentaţiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiţii ce vor fi incluse în program”, mai arată experţii Curţii de Conturi.

 

În aceste condiţii, MDRAP nu a reziliat contractele de finanţare în cazul beneficiarilor care nu şi-au respectat atribuţiile şi responsabilităţile. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, condus acum de Sevil Shhaideh, a alocat PNDL-ului 30 de miliarde de lei, pentru perioada 2017-2020, o alocarea mult mai mare decât în anii trecuţi. USR a depus o serie de amendamente la legea bugetului pentru a limita risipirea fondurilor publice, dar nu au trecut de majoritatea parlamentară, controlată de PSD.

 

„Această decizie de politică publică va avea un impact deosebit pentru România, sacrificând interesele de dezvoltare durabilă pe termen mediu şi lung pentru interesele private ale unui grup minuscul din PSD de a controla politic si administrativ societatea românească şi de a avea acces la resursele bugetare”, a declarat Cristian Ghinea, membru USR.  

 
 
 
 
În ultimii patru ani, Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea şi Vasile Dâncu, a alocat nu mai puţin de 5,7 miliarde de lei din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNLD)  fără absolut nicio justificare obiectivă, ci doar în baza clientelismului de partid, arată un raport ExpertForum, arata Adevarul.

 

TAGS : Liviu Dragnea Sevil Shhaideh Dezvoltare plan Curtea de Conturi raport ascuns clientela politica
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1716
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22