Librăria Humanitas Magheru & magazin japonez Takumi în centrul Bucureştiului

Humanitas | 13.04.2017

Pe aceeași temă

Librăria Humanitas Magheru & magazin japonez Takumi s-a deschis în 12 aprilie pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 36.
 

150 de metri pătraţi transformaţi spectaculos, pe un bulevard care are acum o şansă în plus să îşi recupereze poziţia centrală în preferinţele noastre culturale. O librărie în care găsiţi 30.000 de cărţi şi un magazin cu o colecţie, unică în România, de obiecte japoneze artizanale, funcţionând împreună într-un spaţiu cursiv, în care variaţiile provin mai ales din culorile şi formele produselor. Lucruri noi veţi descoperi şi în organizarea librăriei. Introducem raftul #trending, în care prezentăm cărţile remarcate în presă, pe bloguri, de cititorii pasionaţi şi, deopotrivă, pe cele cu autograf şi mesaje de la scriitori care vor putea fi găsite în permanenţă în librărie.
Vitrinele de pe latura Takumi amintesc de grădinile japoneze, cu fundalul lor de nisip alb. Texte vechi, scrise cu pictograme kanji de Ștefan Liiceanu, decorează trei dintre pereţi. Între ele este şi Sutra inimii, foarte iubită în Japonia, recitată dimineaţa, înainte de plecarea spre templu sau în pelerinaj.

Ce înseamnă pentru artistul Mihail Coşuleţu, cel care a creat conceptul de design, Librăria Humanitas Magheru & Magazin japonez Takumi:

„Dupa ce am studiat cărţi, albume, caligrafie şi tot ce am putut găsi despre dispunerea corpurilor într-un spaţiu japonez, am ajuns în faţa unei dileme: existau două moduri de a fi ale aceloraşi oameni. Pe de o parte mă întâlneam cu bine-cunoscuta austeritate a spaţiilor lor de locuit, cu lipsa lucrurilor mai degrabă decât cu prezenţa lor. Pe scurt, o întreagă atmosferă a simplităţii. Pe de altă parte, exista inflaţia dusă la extrem a unui magazin japonez tipic, cu toate exponatele la vedere, fără nici un centimetru pătrat lăsat neinvadat de obiecte.
În noua noastră librărie am combinat cele două dimensiuni. Mobilierul, pereţii şi tavanul sunt menite să aducă linişte, calm, sobrietate, să nu iasă în evidenţă în defavoarea obiectelor expuse. Explozia de culori şi forme o vor asigura cărţile şi obiectele, care par că au ocupat cu totul spaţiul.” 
Totul este despre cărţi, obiecte şi ambianţa lor, una atât de exotică încât pare că ne-a fost dăruită de o altă specie de oameni.

 

Primii vizitatori au fost, cu o zi înainte de deschiderea oficială, scriitori, jurnalişti şi bloggeri. Aşa că, la raftul cu autograf de la intrare, găsiţi acum exemplare de cărţi şi audiobook-uri semnate de Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Oana Pellea, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Doina Ruşti, Vlad Zografi, Sabina Fati, Tatiana Niculescu, Ana Barton, Teodor Baconschi, Andreea Răsuceanu, Tania Radu, Camelia Cavadia, Marian Voicu, Simona Antonescu, Cătălin Avramescu, Marius Constantinescu, Iulian Tănase, Cosmin Ciotloş, Octavian Pantiş, Cezar Paul Bădescu, Ciprian Măceşaru şi Cosmin Perţa. Scriitori şi titluri noi se vor adăuga listei noastre în fiecare săptămână.
 

Imagini video de la deschidere aici.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22