Opoziția turcă cere anularea rezultatelor referendumului: s-a votat pe buletine neștampilate

Dora Vulcan | 17.04.2017

Vicepresedintele principalului partid de opozitie din Turcia a cerut marti anularea rezultatului referendumului pentru extinderea puterilor presedintelui si a spus ca va merge pana la CEDO, dacă situația o va impune.

Pe aceeași temă

 

 

 

Bulent Tezcan, vicepresedinte al Partidului Republican al Poporului spune că formațiunea sa politică a primit numeroase plângeri din regiuni în care cerățenii spune că secretul votului a fost încălcat și că voturile au fost numărate in secret, transmite Reuters., preluat de Hotnews.ro.

 

 

Tezcan spune că Înaltul Birou Electoral a acceptat votul pe buletine neștampilate.  

 

 

 

“Este imposibil de stabilit câte astfel de voturi sunt si cate au fost stampilate ulterior. De aceea, singura decizie care va pune capat discutiei privind legitimitatea (votului) si va raspunde indoielilor poporului este anularea acestui scrutin de catre YSK”, a spus Tezcan intr-o conferinta de presa.

 

 

 

El a adaugat ca CHP va inainta plangeri autoritatilor electorale municipale si că va merge la curtea constitutionala a Turciei și la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

 

 

 

 

***

 

 

 

 

Înalta Comisie Electorală a Turciei (YSK) a anunțat duminică seara victoria taberei DA

 

 

UPDATE:DA conducea cu 51,7% după numărarea a 95% din voturi / UPDATE: Cu peste trei sferturi dintre voturi numărate la referendumul constituțional din Turcia, tabăra care este în favoarea reformei constituționale conduce cu 53,93% .

 

 

 

 

În cele mai mari trei orase din Turcia - Istanbul, Ankara si Izmir, precum si in sud-estul tarii, majoritar kurd, cei mai multi dintre votanti au spus "NU" la referendum. Erdogan a revendicat victoria si a declarat ca natiunea turca si-a aratat vointa libera si "a luat o decizie istorica privind sistemul de guvernare". Opozitia a denuntat insa "actiuni ilegale" comise in timpul votului si a anuntat ca va contesta rezultatul referendumului.
 

 

 

UPDATE Înalta Comisie Electorală a Turciei (YSK) a anunțat duminică seara victoria taberei DA la referendumul pentru modificarea Constituției, transmite Reuters.

 

Rezultatele sunt însă neoficiale, a precizat președintele YSK, Sadi Guven, într-o conferință de presă la Ankara. Cifrele oficiale vor fi cunoscute doar peste 11-12 zile, a adăugat el, conform Reuters

 

Numărul de voturi pentru modificarea a 18 articole din Constituție, în sensul extinderii prerogativelor președintelui țării, era cu 1,25 milioane mai mare decât numărul de voturi împotrivă. În momentul anunțului, mai erau de numărat doar 600.000 de voturi.

 

Guven a explicat că YSK a decis să ia în considerare și buletinele de vot pe care oficialii din secțiile de votare nu au aplicat o ștampilă obligatorie, cu excepția cazurilor în care se dovedesc fraude. Motivul deciziei a fost numărul mare de plângeri privind lipsa ștampilei respective. Decizia a fost luată înainte de introducerea voturilor în sistem, iar membri ai Partidului Justiției și Dezvoltării, de guvernământ, precum și a principalei formațiuni de opoziție au fost prezenți în aproape toate secțiile și au semnat rapoartele.

 

Opoziția consideră această neregulă un semn de întrebare asupra valabilității rezultatelor, reamintește  ReutersPartidul Republican al Poporului cere renumărarea a până la 60% din voturi

 

În pofida victoriei DA în ansamblul ţării, tabăra NU a câştigat în principalele trei oraşe: Istanbul, Ankara şi IzmirŞi regiunile din sud-estul ţării, cu populaţie majoritar kurdă, au votat masiv împotriva extinderii prerogativelor şefului statului.

 

Chiar dacă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a revendicat duminică o victorie strânsă la refrendumul privind extinderea prerogativelor sale, Opoziţia, care îl acuză de derive autoritare, susţine că votul a fost fraudat, conform AFP.

 

 

Executivul UE a îndemnat Ankara să caute “consensul naţional” în aplicarea modificărilor constituţionale votate. “Ţinând cont de rezultatul strâns al referendumului şi de implicaţiile ample ale amendamentelor constituţionale, le cerem şi autorităţilor turce să caute cel mai amplu consens naţional privind implementarea lor”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.


 

UPDATEBinali Yildirim, prim-ministrul Turciei, a proclamat duminică seara victoria votului DA la referendumul pentru modificarea constituției, transmite DPA. Deocamdată nu există un rezultat oficial, precizează agenția, preluată de Agerpres.

 

După numărarea a aproximativ 98,95% din voturi, au optat pentru extinderea prerogativelor prezidențiale 51,34% din cetățenii turci cu drept de vot, informează agenția oficială de presă Anadolu.

 

Potrivit Anadolu, premierul Yildirim a declarat că națiunea turcă și-a spus ultimul cuvânt votând DA și a răspuns astfel și organizațiilor teroriste. El le-a mulțumit celor aproximativ 1,3 milioane de tineri care au votat pentru prima dată. Poporul turc nu va ceda dominației, amestecului și amenințărilor armatei, a mai comentat prim-ministrul. Referendumul nu are învinși: "Turcia și marele nostru popor" sunt câștigători, iar cei care au votat NU și cei care au votat DA sunt una și aceeași națiune, a afirmat Yildirim.

 

Președintele Recep Tayyip Erdogan îl sunase deja pe premier pentru a-l felicita, înainte de declarația publică a acestuia. 

 

UPDATE: Premierul turc Binali Yildirim va face la ora locală 21:00 (18:00 GMT) o declarație pe tema referendumului constituțional menit să-i acorde prerogative sporite președintelui Recep Tayyip Erdogan, a anunțat biroul prim-ministrului duminică, informează Reuters, preluată de Agerpres.
 

După numărarea a aproximativ 95% din buletine, a rezultat că 51,7% dintre turci au votat în favoarea modificării Constituției, dar cei care se opun acestor reforme au câștigat în cele mai mari orașe ale Turciei — Istanbul, Ankara și Izmir — și în sud-estul țării, majoritar kurd

 

UPDATE: Cu peste trei sferturi dintre voturi numărate la referendumul constituțional din Turcia, tabăra care este în favoarea reformei constituționale conduce cu 53,93% la referendum, a informat duminică agenția de stat Anadolu.

 

La ora locală 18:45 (15:45 GMT), fuseseră numărate 78,36% din voturile exprimate, a precizat agenţia de stat Anadolu, conform Agerpres.

 

Cifrele arată că tabăra DA (în favoarea modificărilor constituționale care îi vor permite președintelui Recep Tayyip Erdogan să obțină prerogative sporite) a obținut 53,93% din voturi — respectiv a votat un număr de 20.076.700 de persoane, în timp ce tabăra NU (care se opune modificării Constituției) a obținut 46,07% — respectiv 17.150.823 de alegători au spus NU reformei constituționale. 

 

UPDATE: Peste 60% dintre turci au votat în favoarea modificărilor constituţionale în vederea înlocuirii sistemului parlamentar cu cel prezidenţial, desfiinţarea funcţiei de premier şi acordarea unor puteri vaste preşedintelui, la referendumul de duminică, arată primele rezultate parţiale publicate de agenţia Anadolu, preluată de News.ro.

 

Astfel, 60,83% dintre turci, adică 8.100.254 de oameni, au votat DA la consultarea populară, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 35,48% din buletine.

 

Alţi 39,17% dintre alegători, adică 5.216.140 de oameni, au votat NU.

 

 

 

18 amendamente constituţionale

 

 

 

Turcii au fost chemaţi să voteze, practic, 18 amendamente constituţionale ce vizează, în primul rând, prerogativele puterii executive şi legislative. Acestea includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

 

Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri. În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

 

Referendumul ar putea aduce cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

 

Hotărârea de care a dat dovadă preşedintele  turc Recep Tayyip Erdogan pentru a organiza şi promova referendumul l-a făcut să intre în conflict cu o serie de ţări europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau să ia parte miniştrii săi pentru a convinge alegătorii din străinătate.

 

Dacă noul sistem va fi aprobat, Erdogan va putea să aibă încă două mandate la preşedinţie, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până 2029.

 

 

 

Au fost închise secţiile de vot

 

 

 

La 16.00, ora locală şi a României, au fost închise secţiile de vot în cele 32 de provincii din estul Turciei. Restul s-au închis la ora 17.00

 

Autorităţile au anunţat că nu vor exista exit-polluri, dar vor fi anunţate rezultate pe măsură ce vor fi numărate sufragiile, conform News.ro.


Aproximativ 55 de milioane de alegători turci au fost chemaţi duminică la urne pentru a decide dacă aprobă sau nu amendarea Constituţiei în vederea înlocuirii sistemului parlamentar cu cel prezidenţial, desfiinţarea funcţiei de premier şi acordarea unor puteri vaste preşedintelui. 

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a votat la Istanbul şi şi-a exprimat speranţa ca Turcia să ia decizia ”aşteptată”, în timp ce premierul Binali Yildirim a apreciat că naţiunea este cea care va decide la urne. 

 

Trei persoane au fost ucise într-o bătaie în faţa unei secţii de votare, în provincia Diyarbakir (sud-est), potrivit agenţiei proguvernamentale de presă Anadolu, citată de The Associated Press.  


Cel puţin opt persoane căutate de autorităţi din cauza unor presupuse legături cu grupări scoase în afara legii au fost reţinute la secţiile de votare, potrivit agenţiei proguvernamentale de stat Anadolu, relatează The Associated Press.

 

Suspecţii au fost reţinuţi duminică în oraşele Adana, Malatya şi Trabzon, de către poliţişti care se aşteptau ca aceştia să vină la secţiile de votare pentru a-şi exprima opţiunea în referendumul istoric cu privire la o consolidare a puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit Anadolu.

 

Cel puţin cinci persoane au fost reţinute din cauza unor presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), precizează agenţia.

 

Celelalte trei persoane erau căutate din cauza unor legături cu mişcarea condusă de către fostul predicator Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite, pe care Ankara îl acuză că se află în spatele puciului eşuat din 15 iulie, acuzaţii pe care acesta le dezminte.

 

Analiştii se aşteaptă ca rezultatele finale să fie făcute publice în jurul miezului nopţii.

 

În cazul unei victorii a taberei DA, cele 18 amendamente ale Constituţiei vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială, funcţia de premier va fi abolită, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan va primi puteri vaste.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22