Ministerul Justiţiei începe procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță

E.b. | 18.04.2017

Ministerul Justiţiei începe astăzi procedurile de extrădare din Serbia a lui Sebastian Ghiţă. Acesta a fost arestat la Belgrad pentru 18 zile. Sunt câteva proceduri interne care se vor desfășura în țară. MJ va primi, cel mai probabil astăzi, documente importante din partea a trei instituții: de la DNA, de la ICCJ și de la Tribunalul Prahova.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: Tudorel Toade, ministrul Justiției, a afirmat că procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță este pregătită, însă sunt așteptate deciziile instanțelor de judecată. El nu crede Ghiţă va fi judecat în Serbia, înainte de extrădare.

 

 

Poliţia din Serbia a precizat luni că arestarea lui Sebastian Ghiţă în Belgrad a fost dispusă pentru 18 zile, din data de 14 aprilie. Fostul parlamentar era dat în urmărire prin Interpol şi a fost prins săptămâna trecută în capitala sârbă.

 

Astăzi, autorităţile române încep să trimită documentele necesare extrădării. Sebastian Ghiţă va fi extrădat în baza Convenţiei Europene de extrădare, document comun între România şi Serbia, conform Digi24.

 

Pentru început, sunt câteva proceduri interne care se vor desfășura în țară. Ministerul Justiției va primi cel mai probabil astăzi documente importante din partea a trei instituții: de la DNA, de la ICCJ și de la Tribunalul Prahova.

 

Tribunalul Prahova și Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să trimită două documente prin care să ceară punerea în aplicare a mandatelor de arestare în lipsă, emise la începutul acestui an.

 

După ce toate documentele vor ajunge la Ministerul Justiției, România va putea începe oficial procedura de extrădare, iar actele vor fi trimise la Belgrad.

 

În Serbia, fostul deputat mai trebuie să dea explicații și cu privire la actele false pe care le-a folosit. Este foarte posibil ca autoritățile vecine să meargă mai departe cu această anchetă. Rămâne de văzut dacă ancheta în această privință va fi făcută în lipsa lui.

 

Acesta este punctul cheie care stabilește momentul când Sebastian Ghiță va fi adus în România.

 

 

 

 

*****************************

 

 

 

Dupa patru luni de fugă de justiţa din România, Sebastian Ghiţă a fost arestat de poliţia sârbă. Din decembrie anul trecut, când a dispărut, Ghiţă ar fi traversat Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația, Austria, Italia, Franța

 

Aceasta, în timp ce pe numele lui existau două mandate internaţionale de arestare, iar semnalmentele sale figurau în toate bazele de date ale poliţiilor europene. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22