Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Premierul spaniol Mariano Rajoy, citat ca martor în procesul rețelei de corupție Gurtel
Dora Vulcan - - - -
2017-04-18
International
0

Liderul guvernului conservator, la putere în Spania, Mariano Rajoy, a fost citat ca martor în procesul rețelei de corupție "Gurtel" în care sunt implicați mai mulți responsabili ai Partidului Popular pe care îl conduce.

 

 

 

 

Șeful guvernului conservator spaniol Mariano Rajoy va apărea ca martor la proces de rețea vastă de corupție „Gürtel“,în care sunt implicați oficiali din partidul pe care-l conduce a declarat un purtător de cuvânt al instanței de judecată, citat de AFP.  

 

 

 

 

„Este chemat ca martor. Data nu a fost stabilită încă“, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Curții Naționale, instanță specializată în afacerile politice și financiare și a terorismului, confirmând că apariția care este o premieră pentru M. Rajoy.

 

 

 

 

Rajoy este președintele Partidului Popular (PP), din 2004 și șeful guvernului din 2011.

 

 

 

 

Procurorii spun că rețeaua a fost condusă de omul de afaceri Francisco Correa care a dat mită și cadouri unor funcționari și reprezentanții aleși ai statului ca să obțină, la schimb, contracte publice pentru societățile anumitor „prieteni“.

 

 

 

 

Cazul a dus la demisia, în 2014, a ministrului Sănătății Ana Mato, a cărui fostul soț este judecat ca beneficiar al cadourilor rețelei. 

 

 

 

 

Un fost trezorier al Partidului Popular, Luis Barcenas, este un alt celebru inculpat în acest proces. El trebuie să le explice judecătorilor care este sursa averii sale uriașe de 48 de milioane de euro plasată în conturi din Elveția. În ianuarie, în fața judecătorilor, Barcenas a admis că partidul a avut „resurse care nu apar în contabilitatea oficială“, alimentată de el de oameni de afaceri donații.

 

 

 

 

Cele mai multe scandaluri de corupție care afectează PP l-au dus la pierderea majorității absolute în alegerile parlamentare la sfârșitul anului 2015.

 

 

 

M. Rajoy nu și-a asumat responsabilitatea în cazul de corupție  Gurtel. 

TAGS : spania premier mariano rajoy proces coruptie martor retea gurtel partidul popular
Mai multe din International
Comentarii
Total 0 comments.
2107
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22