Ghiţă ar putea cere azil politic în Serbia. Ce spune un avocat sârb despre proceduri VIDEO

E.b. | 18.04.2017

Informaţii contradictorii la Bucureşti şi la Belgrad privind arestarea lui Sebastian Ghiţă. De pildă, ministrul Justiţiei din România susţine că Sebastian Ghiţă este arestat pentru 18 zile.

Pe aceeași temă

 

 

Însă purtătorul de cuvânt al Curţii Supreme din Serbia a declarat, conform Digi24că fostul deputat are mandat pentru 60 de zile

 

Oficialii români anunţă însă că nu vor întârzia nicio clipă pentru a înainta cererea de extrădare.


Au trecut patru zile de când fostul deputat Sebastian Ghiţă este încarcerat la Belgrad, iar autorităţile din România nu au trimis încă cererea de extrădare. Ministrul Justiţiei aşteaptă documentele de la instanţele care l-au arestat în lipsă pe fostul parlamentar şi de la Direcţia Naţională Anticorupţie

 

Oficialii români admit însă că procedura de extrădare ar putea fi cu mult îngreunată dacă fostul deputat va cere azil politic în Serbia.

 


Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: „Ministerul Justiţiei are deja pregătită acea procedură cerere, aşteptăm încheierile de la instanţa de judecată şi imediat, în minutul următor, dăm drumul la procedură.”

 

Concret, Ministerul Justiţiei aşteaptă documente de la cele două instanţe care l-au arestat în lipsă pe Sebastian Ghiţă, dar şi de la DNA. De la Instanţa Supremă şi Tribunalul Prahova sunt aşteptate minutele care certifică întrunirea tuturor condiţiilor pentru a fi cerută extrădarea, iar de la DNA, actele justificative în privinţa mandatului emis pentru supravegherea fostului parlamentar. 

 

Toate aceste documente trebuie ataşate cererii de extrădare, care va fi înaintată autorităţilor sârbe.

 

 

 

 

Două proceduri pentru extrădare

 

 

 

Veiko Delibasic, avocat din Serbia: „Avem două tipuri de proceduri: una scurtă, dacă cel acuzat vrea să se întoarcă în România, este de acord cu procedura, apoi judecătorul de caz decide să-l trimită în ţară

 

Dacă nu vrea să meargă de bunăvoie, intră în funcţiune procedura lungă şi instanţa trebuie să controleze toate documentele care vin din România şi poate dura până la un an”.

 

Orice pas greşit ar putea duce la anularea cererii de extrădare, de aceea ministrul a spus că procedurile vor fi respectate întocmai. Tudorel Toader este optimist, deşi recunoaşte că sunt o mulţime de alţi factori care ar putea complica situaţia.

 

Întrebat dacă există posibilitatea ca Sebastian Ghiţă să solicite azil politic în Serbia,Tudorel Toader, ministrul Justiţiei; a răspuns: Din moment ce este şi azilul o instituţie, sigur că există posibilitatea folosirii acelei instituţii".


 

 

 

"Nu va fi extrădat dacă în România are o problemă politică"

 

 

 

Veiko Delibasic, avocat din Sebia: „Sârbii trebuie să controleze toate documentele. Bineînţeles, nu va fi extrădat dacă în România are o problemă politică”.


Fostul deputat şi-ar fi angajat un avocat sârb, unul care ar putea să boicoteze demersurile României speculând orice este în avantajul său în legislaţia sârbă.

 

 

 

 

Între timp, în România se conturează un alt cap de acuzare pe numele lui Sebastian Ghiţă: trecere frauduloasă a frontierei.
 

Sebastian Ghiţă a fost prins la sfârşitul săptămânii trecute în Belgrad, la aproape patru luni după ce a reuşit să scape de filajul poliţiştilor români.

 

Din decembrie anul trecut, când a dispărut la finalul unei recepţii a Serviciului Român de Informaţii, prezenţa lui Sebastian Ghiţă ar fi fost semnalată în Bulgaria, Turcia, Grecia, Muntenegru, Croația, Ungaria, Austria, Franța şi Italia. Un adevărat tur de forţă pentru fostul deputat, dacă ne gândim că pe numele său existau două mandate internaţionale de arestare, iar semnalmentele sale figurau în toate bazele de date ale poliţiilor europene. A reuşit să treacă neobservat pentru că s-a folosit de documente false şi şi-a schimbat înfăţişarea.

 

Pe site-ul Europol a fost în top 10 cei mai căutaţi infractori, fiind singurul urmărit pentru corupţie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22