Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Secretarul Apărării SUA: Siria şi-a dispersat avioanele de luptă şi deţine arme chimice
Dora Vulcan - - - -
2017-04-21
International
0

Secretarul american al Apărării Jim Mattis avertizează că administraţia siriană şi-a dispersat avioanele de luptă în ultimele zile şi deţine în continuare arme chimice, dar crede că aceste aspecte trebuie abordate pe cale diplomatică.

 

 

 

 

 În timpul unei conferinţe de presă alături de omologul său israelian, Jim Mattis a fost întrebat dacă armata siriană a mutat avioane de luptă către o bază a Rusiei din regiunea Latakia, în vestul Siriei, transmite Reuters, preluată de Mediafax.

 

 

 

"Nu există îndoială că Siria şi-a dispersat avioanele de luptă în ultimele zile", a declarat secretarul american al Apărării.

 

 

 

Mattis a reiterat faptul că Statele Unite îşi menţin convingerea că Siria deţine în continuare arme chimice.

 

 

 

"Pot să spun cu autoritate că Siria a reţinut câteva arme chimice. Este o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi este o chestiune care trebuie să fie abordată pe cale diplomatică", a mai spus Jim Mattis.

 

 

 

Miercuri, armata israeliană a anunţat că are informaţii potrivit cărora forţele regimului sirian Bashar al-Assad se află în posesia câtorva tone de arme chimice.

 

 

 

În 2013, în baza unui acord intermediat de Rusia şi Statele Unite, Siria a acceptat să distrugă toate armele chimice pe care le deţine.

 

 

 

În data de 4 aprilie, un presupus atac chimic desfăşurat în provincia siriană Idlib a ucis 90 de persoane, între care 30 de copii. Administraţia Donald Trump şi alte naţiuni susţin că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest incident. În replică, armata americană a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria.

 

 

 

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a anunţat că, în urma rezultatelor unor teste "incontestabile", s-a stabilit că în cadrul atacului cu arme chimice din Siria a fost folosit gaz sarin sau o substanţă chimică asemănătoare.

 

 

 

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant), 

TAGS : sua siria jim mattis aparare arme chimice onu rezolutie
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1768
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22