Victoria lui Nicolicea: reducerea detenției cu 6 zile la fiecare 30 în condiții improprii

Dora Vulcan | 24.04.2017

Comisia juridica a adoptat luni amendamentul lui Eugen Nicolicea la proiectul de lege de modificarea a legii privind executarea pedepselor prin care detinutii sa beneficieze de o reducere de 6 zile din pedeapsa la fiecare 30 de zile in conditii necorespunzatoare.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

  • Nicolicea propune reducerea detenției cu 6 zile la fiecare 30 petrecute în condiții improprii

 

 

 

 

Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților Eugen Nicolicea a propus pe 19 aprilie reducerea cu șase zile a perioadei de detenție la fiecare lună petrecută în condiții improprii, față de trei zile cât prevede proiectul privind executarea pedepselor.

 

 

 

Nicolicea a spus că proiectul inițial care prevede trei zile de reducere a pedepselor nu ar avea efect, iar micșorarea cu nouă zile, așa cum a propus deputatul UDMR Marton Arpad, este prea mare.

 

 

 

"Nu a fost niciun fel de propunere, a fost rezultatul unui calcul, pentru că la o zecime scădere de pedeapsă cum era până acum te duce tot la faza de eliberare condiționată la două treimi și acolo din una sau două amânări a fost eliminat tot câștigul pe care l-ai avut că ai stat în condiții inumane și am spus că legea practic nu are niciun efect și mai bine să nu faci o astfel de lege. Pe de altă parte, mi s-a părut cam mare și propunerea făcută de domnul Marton Arpad de nouă zile, adică o treime reducere pentru condiții inumane. Și eu am făcut o sugestie și anume că poate să devină efectivă în jur de cinci, șase zile acordate pentru condiții inumane, rămâne să stabilească comisia", a spus Nicolicea, după ședință, citat de Agerpres.

 

 

 

El a spus că discuția în privința acestui proiect se va relua luni în comisie.

 

 

 

Comisia juridică a Camerei Deputaților a început de săptămâna trecută dezbaterea la proiectul privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

 

 

 

Marton Arpad a propus atunci creșterea de la trei la nouă a numărului de zile care se reduc din totalul pedepsei pentru 30 de zile de detenție în condiții necorespunzătoare.

 

 

 

Tot atunci, Eugen Nicolicea a propus să se facă o clasificare a penitenciarelor, în funcție de condițiile de detenție, iar condamnații să nu mai primească reduceri de pedepse de la caz la caz, ci în mod automat toți cei dintr-o clădire a unei închisori în care condițiile sunt "inumane".

 

 

 

Proiectul de lege pentru modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost adoptat anterior de Senat, textul prevăzând reducerea a trei zile pentru o perioada de 30 de zile petrecută în condiții de supraaglomerare — "spațiu necorespunzător".

 

 

 

 Termenul de 6 zile a fost propus de Eugen Nicolicea, presedintele Comisiei Juridice (PSD), dupa ce a fost respinsa propunerea formulata de deputatul UDMR Marton Arpad, de 9 zile.

 

 

 

 

Cum sunt definite conditiile necorespunzatoare de detentie, potrivit amendamentului votat:

 

 

(3) In sensul prezentului articol, se considera executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare cazarea in oricare dintre situatiile urmatoare:

 

a) cazarea intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4mp/detinut, care se calculeaza excluzand suprafata grupului sanitar si a spatiilor de depozitare a alimentelor, prin impartirea suprafetei totale a camerei de detinere la numarul de persoane cazate in camera respectiva.

 

b) lipsa accesului la activitati in aer liber;

 

c) lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;

 

d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;

 

e) lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza precum si a cerintelor de igiena.

 

f) existenta infiltratiilor umezelii mucegaiului in peretii camerelor de detentie.

 

Acestea se calculeaza incepand cu 24 iulie 2012, scrie Hotnews.ro.

 

Autorii amendamentului sunt deputatii de la PSD, ALDE, UDMR din comisia juridica.

 

(4) Dispozitiile prezentului articol nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiul de detentie avand conditii necorespunzatoare.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22