Mălin Matei Mușatescu, de la ”Cațavencii”, este noul guvernator al Deltei Dunării

Dora Vulcan | 25.04.2017

23 ani de activitate in presa de pescuit, fondator al unor reviste de profil, cineast, director de imagine, autor al imaginii unor filme de arta, reportaje si documentare, realizator de filme dedicate pescuitului. Jurnalist, membru al redactiilor revistelor Academia Catavencu si Catavencii.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Fondator al asociatiei Salvati Delta alaturi de fostul guvernator Liviu Mihaiu, Mușatescu a fost coleg la ”Academia Cațavencu” și la ”Cațavencii” cu Doru Bușcu, al carui nume a fost asociat de presa si unii politicieni, in ultimele luni, cu Liviu Dragnea, scrie Hotnews.ro.

 

 

 

Absolvent al Academiei de Teatru și Film, Malin Musatescu este cunoscut in mediile pescaresti  ca un bun cunoscator al Deltei si pasionat de pescuitul sportiv al stiucii. E realizator de filme la Fishing&Hunting TV, care-l prezintă astfel: 

  

 

 

"23 ani de activitate neintrerupta in presa de pescuit, sute de articole si editoriale, fondator al revistelor Aventuri la Pescuit, Super Pescar si Pescuitul pentru toti, autorul cartii Spinning. Odiseea pescarului digital, care pune bazele terminologiei in spinningul de la noi si ale abordarii stiintifice in pescuitul cu naluci. Cineast, director de imagine film si televiziune, autor al imaginii multor filme de arta, reportaje si documentare, realizator de filme TV dedicate pescuitului. Jurnalist, autor de texte si membru al redactiilor revistelor de umor si satira politica Academia Catavencu si Catavencii."

 

 

 

 

El apare ca membru fondator al Asociatiei Salvati Delta, alaturi de Liviu Mihaiu. Acesta a fost, la randul sau, guvernator al Deltei, numirea lui in aceasta functie facand obiectul unei investigatii DNA: procurorii il acuza pe fostul lider PNL, Bogdan Olteanu, ca ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vantu pentru a facilita numirea lui Mihaiu.

 

 

 

A fost membru al echipei fostei Academii Catavencu, transferata intre timp, in mare parte, la Catavencii, sub conducerea lui Doru Buscu.

 

 

 

 Doru Buscu a fost asociat in repetate randuri, in ultimele luni, cu Liviu Dragnea, fie de catre jurnalisti care au remarcat tonul si continutul editorialelor semnate de seful Catavencilor, fie de alti oameni din media si politica. 

 

 

 

În februarie, Cozmin Gusa a afirmat pe postul Realitatea TV ca Doru Buscu ar fi consultantul lui Dragnea. Gusa si-a cerut, ulterior, scuze pentru afirmatia ca Buscu ar fi inspirat actiuni ale lui Dragnea impotriva Realitatii TV, dar nu si-a retras afirmatiile legate de asocierea Buscu-Dragnea, scrie Pagina de media. Tot atunci, ">Victor Ponta distribuia, pe Facebook, un articol al lui Doru Buscu, alaturand comentariul: "Eu o sa ii dau in continuare share lui Doru Buscu / ma bazez pe faptul ca si ce spune el e tot "ca apa sfintita" ( desi e mult mai bun prieten decat mine cu "Sefu":) )!"

 

 

 

 

 

Guvernatorul interimar al Deltei, Grigore Baboianu, a fost inlaturat din functie la doua saptamani dupa ce ii criticase pe premierul Sorin Grindeanu si pe liderul PSD Liviu Dragnea. Acestia se laudasera cu zeci de stiuci capturate in Delta. "Ar fi putut sa arate captura, sa o pupe si sa ii dea drumul!", a spus, atunci, Baboianu. Liviu Dragnea a sustinut, atunci, ca a dat drumul pestilor pe care ii pescuise.

 

 

 

 

Mușatescu: Iubesc Delta, o cunosc din 1978

 

 

”Foarte multa lume imi spune ca este greu, unii chiar ca este imposibil. In linii mari, cei mai multi pescari si iubitori de Delta stiu care este conceptia mea despre cum ar trebui sa fie Rezervatia Deltei. Articolele pe care le-am scris in ultimii 20 ani in presa de nisa pescareasca, dar si in presa mare, filmele realizate de-a lungul vremii la Fishing & Hunting Channel nu lasa loc de interpretari. Iubesc Delta, o cunosc inca din 1978, iar de atunci a fost pentru mine un incredibil taram de ape si grinduri, un adevarat paradis pe care din pacate, in ultimii ani il vad din ce in ce mai distrus.

 

 

 

Este o mare greseala sa facem distinctia intre prosperitatea ecosistemelor deltaice si prosperitatea locuitorilor Deltei. Rezervatia si oamenii care traiesc in ea nu sunt antagonice. Pana la urma, nu inventam apa calda, cei din Delta au trait de sute de ani in comuniune cu natura, au respectat-o, iar aceasta a fost generoasa cu ei.

 

 

 

Rezervatia nu are de facut decat sa urmeze aceste principii simple, care in termeni administrativi inseamna activitati durabile cu impact minor asupra mediului. Ma refer in primul rand la turism sub un control strict, pescuit sportiv in regim Catch & Release, pescuit traditional si Birdwatching.

 

 

Vorbe s-au spus multe despre Delta si cum ar trebui ea sa fie, eu voi incerca sa nu ii dezamagesc pe cei care isi pun sperante in mine. Sunt constient ca va fi greu sa urnesti o realitate care apasa Delta de 27 de ani si cred ca a sosit momentul in care prin vointa politica si prin constientizare la nivel local Delta sa redevina sanctuarul natural, unic in Europa, care poate sa aduca milioane de euro din activitatile enumerate mai sus si nu prin exploatare directa, lipsita de perspectiva a resurselor naturale.

 

 

 

PS: Am auzit voci care spun ca voi pune la putere in Delta Dunarii pescuitul sportiv in detrimentul celui comercial. Pot spune numai ca voi fi dusmanul declarat al “sacosarilor” cu undita si lanseta, care vin in Delta doar pentru sute de kilograme de fileuri de peste puse la sarat. Trebuie sa respectam in egala masura, atat noi care ne consideram sportivi cat si cei care se considera profesionisti (comerciali) Delta Dunarii si pestii care inca mai exista in apele ei.” - a declarat el pentru Fishingandhuntingv.com

 

 

 

 

 

Grigore Baboianu fusese numit Guvernator al Deltei Dunarii, in urma cu un an, de fostul premier Dacian Ciolos, iar acum a fost dat afara de actualul premier si inlocuit cu Malin-Matei Musetescu.

 

 

 

Deciziile premierului referitoare la postul de subsecretar de stat si guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" au fost publicate luni in Monitorul Oficial si au fost luate la propunerea ministruului Mediului, Gratiela Gavrilescu, potrivit Agerpres.

 

 

 

 

  •  Dragnea, supărat pe declarațiile guvernatorului Deltei care-i reproșează liderului PSD că s-a pozat cu trofeele din Deltă în loc să le pupe și să le elibereze

 

 

 

Dragnea le-a explicat jurnaliștilor că nu e așa: nu se pupă chiar toate știucile pe care le pescuiești ci doar prima captură. Și a completat mândru: aceea a fost cu mulți ani în urmă.  

 

 

În plină și gravă, pentru națiune, conferință de presă despre amânarea Legii salarizării unitare a bugetarilor, Dragnea dă replică unei declarații ce nu putea rămâne netaxată. El îi răspunde, astfel, guvernatorului Deltei care i-a criticat - pe el și pe Grindeanu - că s-au împăunat cu capturile lor din Deltă în loc să le pupe în bot și să le elibereze. Ca să dea pildă națiunii de la înălțimea funcției lor, pentru ca și poporul să afle ce înseamnă acela comportament sportiv.

 

 

 

Subtil și romanțios, ca un demn practicant de pescuit sportiv, Dragnea explică cum trebuie procedat cu știuca și cu capturile. Și explică cum e cu pupăturile pentru știuci: nu se dau așa chiar pentru toate știucile...

 

 

 

 Declaratiile sale vin dupa criticile pe care guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, i le-a adus lui și premierului Grindeanu pe care i-a mustrat că, în loc să practice pescuitul sportiv, s-au apucat să se împăuneze cu zecile de stiuci capturate in Delta.  

 

 

 

“Ar fi putut să arate captura, să o pupe și să îi dea drumul! ‘’ a declarat șeful Rezervației la emisiunea Lumea Europa FM.

 

 

La sfârșitul lunii martie, cu doar câteva zile înainte de începerea perioadei de prohibiție, cei doi lideri s-au fotografiat cu știucile uriașe pescuite în Deltă. 

 

 

 „-Domnul premier și domnul președinte al partidului (n.r. PSD) au avut acele permise de intrare în Delta Dunării. M-aș fi bucurat dacă cei doi sau unul din ei arătând o știucă de dimensiunile… este un trofeu! Nu poți să-l lași să moară! Ar fi putut demonstrativ, să o arate, să o pupe, să-i dea drumul în apă. Să zică: ”Domnule, așa faceți în Delta Dunării!” Da, cu siguranță, la următoarea descindere, un alt guvernator va putea să arate un astfel de exemplu din partea…

 

-De ce spuneți ”un alt guvernator”?

 

 

-Păi dacă dacă dau astfel de exemple…..”, a încheiat cu subînțeles guvernatorul, lăsând să se creadă că va fi schimbat pentru declarația sa

 

 

Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a refuzat să spună unde anume au făcut premierul Sorin Grindeanu și  liderul PSD capturile impresionante.

 

 

 

Replica lui Dragnea

 

 

"Nu orice stiuca pe care o prinzi trebuie sa o pupi. Se zice ca trebuie sa pupi prima stiuca. Care la mine a fost acum multi ani", este replica liderului PSD, care a dat asigurări că el, de fapt, nici nu capturează pești.

 

 

Ba, chiar s-a enervat: "De unde stie acest om ca eu am pescuit in Delta atunci?", a replicat Dragnea în plină conferință despre amânarea Legii salarizării unitare a bugetarilor.

 

 

"A auzit cumva ca va fi schimbat? L-a pacalit cineva ca va fi schimbat si e nervos?", s-a întrebat Dragnea cu subînțeles.

 

 

 

 

La sfarsitul lunii martieLiviu Dragnea a scris pe Facebook ca l-a invatat pe premierul Sorin Grindeanu sa pescuiasca, afirmand ca "marea ruptura dintre Parlament si Guvern s-a produs" pentru ca liderul social-democratilor a prins 17 stiuci, iar seful Executivului, doar 9Dragnea a postat si fotografii de la pescuit.

 

 

 

 

CV-ul lui Grigore Baboianu arata ca era pregatit pentru postul din Delta. El a fost directorul Institutului de Cercetari si Proiectari Delta Dunarii in perioada 1990-1992, director tehnic si director pentru management ecologic al ARBDD in perioada 1992-2003, director executiv adjunct al ARBDD in perioada 2003-2009 si a mai ocupat functia de guvernator al Rezervatiei din 2009 pana in 2012, conform ziare.com.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22