Serbia confirma prelungirea termenului in care Romania poate cere extradarea lui Ghita

E.b. | 26.04.2017

Autoritatile sarbe au prelungit cu 40 de zile termenul in care Romania poate cere extradarea lui Sebastian Ghita, conform Antena3, preluată de HotNews. Ulterior, Ministerul Justitiei din Serbia a confirmat ca a primit o solicitare de la Ministerul Justitiei din Romania.

Pe aceeași temă

 
 

 


 

 

UPDATE: Ministerul Justitiei din Serbia a confirmat, miercuri, ca a primit de la Ministerul Justitiei din Romania o solicitare de amanare cu 40 de zile a termenului limita pana la care poate fi formulata cererea de extradare a lui Sebastian Ghita.

 

"Da, au trimis ceva hartii. E adevarat, au solicitat o amanare de 40 de zile", a declarat, conform HotNews.ro, Milica Vuckovic, purtator de cuvant al ministerului justitiei din Serbia.

 

Antena3 si Digi24 au anuntat miercuri ca autoritatile sarbe au prelungit cu 40 de zile termenul in care Romania poate cere extradarea lui Ghita. Astfel, Ministerul Justitiei din Romania are acum timpul necesar pentru a trimite in Serbia actele in baza carora cere extradarea fostului deputat PSD, acte provenite de la instantele romanesti.

 

Ieri, purtatorul de cuvant al Ministerul Justiției din Serbia declara ca pana la acel moment autoritatile romane nu cerusera prelungirea termenului initial de 18 zile, conform HotNews.

 

Astfel, Ministerul Justitiei din Romania are acum timpul necesar pentru a trimite in Serbia actele in baza carora cere extradarea fostului deputat PSD, acte provenite de la instantele romanesti.

 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat că documentele care urmează să fie trimise în Serbia pentru demararea procedurii de extrădare a lui Sebastian Ghiţă sunt în curs de traducere. El afirma că dosarul va fi gata în timp util pentru a nu fi nevoie de o cerere de prelungire a termenului.

 

Milica Vuckovic, purtatorul de cuvant al Ministerul Justiției din Serbia, a declarat, ieri, conform HotNews, ca pana la acel moment autoritatile romane nu cerusera prelungirea termenului initial de 18 zile: "Problema este ca Ministerul Justiției din Serbia nu a primit cererea de extrădare de la autoritățile române

 

Pe de altă parte, Ministerul Justiției nu are informații dacă Sebastian Ghiță este cercetat pentru infracțiuni în Serbia, pentru ca nu este in competenta Ministerului. Este in competenta Ministerului de Interne. Cred ca termenul de solicitare a extradarii este de 18 zile cu prelungire de 40. Prelungirea se poate face la solicitarea autorităților române. Cred ca se numără zilele lucrătoare. Pana acum autoritățile române nu au cerut nici prelungirea termenului", sustinea Milica Vuckovic.

 

 

 

Magistraţii sârbi vor verifica dacă sunt întrunite condițiile pentru ca Ghiță să fie extrădat

 

 

 

La solicitarea Ministerului de Justiție din România, judecătorii din Serbia au extins termenul până la care Guvernul României poate trimite documentele prin care solicită extrădarea lui Sebastian Ghiță la 40 de zile. În mod normal, Ministrul de Justiție trebuia să trimită aceste documente în 18 zile de la momentul în care omul de afaceri român a fost prins la Belgrad, conform Digi24

 

 

 

 

De îndată ce actele vor sosi în Serbia, acestea vor fi traduse din limba română în sârbă, iar apoi magistrații vor verifica dacă sunt întrunite toate condițiile pentru ca Sebastian Ghiță să fie extrădat. În tot acest timp, omul de afaceri român rămâne în arest preventiv în Serbia. Pe 14 aprilie, fostul parlamentar a fost arestat preventiv pentru 60 zile, iar termenul poate fi prelungit până la un an. 

 

Sebastian Ghiţă a fost prins în urmă cu două săptămâni în Belgrad, la aproape patru luni după ce a reuşit să scape de filajul poliţiştilor. Din decembrie anul trecut, când a dispărut la finalul unei recepţii a Serviciului Român de Informaţii, prezenţa lui Sebastian Ghiţă ar fi fost semnalată în Bulgaria, Turcia, Grecia, Muntenegru, Croația, Ungaria, Austria, Franța şi Italia. Un adevărat tur de forţă pentru Sebastian Ghiţă, dacă ne gândim că pe numele său existau două mandate internaţionale de arestare, iar semnalmentele sale figurau în toate bazele de date ale poliţiilor europene.

 

A reuşit să treacă neobservat pentru că s-a folosit de documente false şi şi-a schimbat înfăţişarea. Pe site-ul Europol este încă în top 10 cei mai căutaţi infractori. Este singurul căutat pentru corupţie.

 

Fostul deputat şi-ar fi angajat un avocat sârb, unul care ar putea să boicoteze demersurile României speculând posibilele lacune din legislaţia sârbă.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22