Gaze lacrimogene pentru a dispersarea manifestanților din Piața Taksim - Istanbul

E.b. | 01.05.2017

Poliția turcă a folosit luni gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de circa 200 de persoane care doreau să manifesteze în Piața Taksim din Istanbul, cu ocazia Zilei internaționale a muncii, în pofida interdicției dictate de autorități, transmite AFP.

Pe aceeași temă

 
 

Turcia marchează luni Ziua internațională a muncii într-un context tensionat, la două săptămâni după ce un referendum contestat a consfințit extinderea prerogativelor executive ale președintelui Recep Tayyip Erdogan, conform AFP, preluată de Agerpres.

 

În urmă cu o săptămână, Ministerul de Interne turc a decis să interzică sindicatelor să organizeze manifestații în data de 1 Mai în piața Taksim, loc simbolic ce a găzduit diferite demonstrații de protest de-a lungul anilor. Măsura luată de ministrul de interne turc Suleyman Soylu a urmat unei interdicții dictate de guvernul de la Ankara în fiecare an începând din 2013.

 

La câteva săptămâni după interdicția de acum patru ani, Turcia a fost cuprinsă de proteste antiguvernamentale care au pornit din piața Taksim și din parcul Gezi, situat în apropiere.

 

De atunci, în fiecare an de 1 Mai au avut loc ciocniri între protestatari și forțele de poliție, deși autoritățile au reușit să zădărnicească planurile de organizare a unor evenimente în Istanbul închizând accesul către cea mai mare parte a zonei centrale a Istanbulului.

 

Piața Taksim are o lungă istorie legată de mișcarea sindicală din Turcia.

 

În 1977, cel puțin 34 de persoane au fost ucise în acest loc de către autori neidentificați. În 2011, guvernul turc a redeschis oficial piața pentru mitingurile organizate cu ocazia Zilei internaționale a muncii, după numai doi ani luând decizia de a interzice aceste manifestații. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22