Atac la multinaţionale: Parlamentari ai PSD propun naţionalizarea unor companii

E.b. | 02.05.2017

Toate privatizările care s-ar dovedi în instanță ca fiind realizate fraudulos ar urma să fie anulate, conform unei iniţiative PSD.

Pe aceeași temă

 

 

Statul ar trebui să-și recupereze integral prejudiciul, sub forma restituirii acțiunilor și activelor companiei privatizate fraudulos, informează Profit.ro.

 

Nu se înţelege însă foarte clar ce anume reprezintă o astfel de „privatizare frauduloasă“, scrie România Liberă.

 

Parlamentarii PSD prevăd că „repararea prejudiciilor aduse intereselor statului în economie, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni, se realizează prin restabilirea situației juridice anterioare săvârșirii infracțiunii“.

 

De asemenea, „procurorul sau instanța de judecată“ ar trebui să „ia măsurile legale de restabilire a situației anterioare săvârșirii infracțiunii, când prejudicierea intereselor statului a rezultat în mod vădit din comiterea infracțiunii, iar restabilirea e posibilă“. Dar mediul experţilor în Economie respinge proiectul. „O inepţie!“, „Optică de tip mafiot!“, „O nenorocire!“, „Ne scot ăştia din toate normele“ – sunt numai câteva dintre reacţii, conform România Liberă.

 

Valentin Ionescu a fost ministrul Privatizării în Cabinetul Ciorbea acum 20 de ani. „Este o inepţie şi, totodată, o soluţie de tip mafiot, aidoma problemei care e ridicată. Măsura aceasta exprimă tot o optică de tip mafiot, pentru că aceia care o propun nu urmăresc altceva decât să profite, să extragă cât mai multă rentă din societăţi care rămân la stat. Ei nu rezolvă nimic“, a spus Ionescu.

 

Frauda, explică expertul în management, „dacă e constatată în instanţă, tot în instanţă, pe latura civilă, se soluţionează, nu numai partea penală, adică repararea prejudiciului. Nu ai nevoie de lege, pentru că instanţa decide că se duce compania la stat“.

 

Propunerea respectivă e bine să fie aruncată la coşul de gunoi sau, dacă va fi promovată, va alunga investitorii străini din România“, susţine Valentin Ionescu.

 

 

 

 "E imposibil de dovedit!"

 

 

 

Nu se poate aşa ceva!“ - a fost prima reacţie a lui Mircea Coşea (foto), profesor universitar de economie. „E clar că sunt îngroziţi că nu pot să mai respecte programul de guvernare, că n-au bani pentru toate anunţurile pe care le face aşa-zisa doamnă ministru şi atunci vin cu nişte idei de-astea farfelue (n. r. – excentrice)“, a spus Coşea, adăugând că „o terminăm şi politic în Europa. O ţară care face naţionalizări, pe baza unor artificii… privatizarea frauduloasă… ce-i aia? E imposibil de dovedit!“. (...)

 

 

Economistul Răzvan Orăşanu a fost preşedintele Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). „Există o lege din 2003, care se referă la activele unei societăţi comerciale privatizate“, a detaliat Orăşanu. Teoretic, explică acesta, „există, în peste 2.000 de cazuri, după ştiinţa mea, privatizări făcute, în special în anii lui Ovidiu Muşetescu, dar nu în exclusivitate, unde s-a privatizat capitalul social al întreprinderilor respective, fără a include valoarea terenurilor în acel capital social“.


 

CITESTE TOT ARTICOLUL
  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22