PPE și Partidul Republican au o lungă tradiție de colaborare

Lars Adaktusson | 03.05.2017

1. Pentru cine ați fi votat la ultimele alegeri din SUA, pen­tru Hillary Clinton sau pentru Donald Trump?

Pe aceeași temă

2. Ce legătură există între viziunea noului președinte în do­meniul politicii externe și tra­dițiile republicane din Ame­ri­ca?

3. Cum va influența Administrația Trump re­lațiile Europei cu partenerii săi?

4. Ce se va schimba în NATO sub noua ad­mi­nistrație de la Washington?

5. Cum vedeți relațiile dintre PPE și Ame­rica lui Donald Trump?

6. Cum analizați raidurile SUA în Siria, îm­potriva regimului Assad?

 

1. Nu sunt un fan al lui Hillary Clinton, dar, dintr-o perspectivă europeană, este evident că ea ar fi fost de preferat lui Do­nald Trump.

 

2. Acțiunile de politică externă intervenționiste care au ca­rac­terizat președinția lui George W. Bush au fost – din multe puncte de vedere – noutăți pen­­tru republicani, dar este im­portant să înțelegem că nou era și contextul în care aceste po­li­tici neoconservatoare au fost im­ple­men­tate. Poate că este nevoie să se re­nun­țe la unele dintre ipotezele neo­con­ser­­va­toa­re, dar mulți dintre noi asociază sloganul lui Donald Trump „America pe primul loc“ cu acei izolaționiști care sus­țineau neutralitatea Americii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

3. Dacă Statele Unite chiar intenționează să-și diminueze prezența în lume, în mod firesc, aceasta înseamnă că rolul Europei va fi mai important. Un punct de vedere negativ al Statelor Unite re­fe­ritor la comerțul liber va determina, de asemenea, creșterea importanței rolului UE ca susținătoare a comerțului liber.

 

4. Va trebui să vedem ce se întâmplă la Summit-ul NATO din luna mai, dar, în esență, înțeleg pe de­plin de ce îi cere America Eu­ro­pei să-și asume o mai mare res­pon­sabilitate în domeniul apă­rării.

 

5. PPE și Partidul Republican au o lungă tradiție de co­la­borare, o tradiție care ar trebui păstrată. Trebuie să fim dispuși să dia­lo­găm constructiv cu republicanii din toa­te sectoarele guvernării, inclusiv cu cei de la Casa Albă.

 

6. Atacul cu rachete al SUA asupra bazei aeriene siriene a fost o reacție rezonabilă, relevantă și necesară. Când Assad fo­lo­seș­te arme chimice, comunitatea in­ter­na­țională nu trebuie să rămână pasivă. Este prea devreme să interpretăm ce spune aceasta despre Donald Trump, dar po­li­ti­ca sa externă pare oarecum imprevizibilă deocamdată – atacul a avut loc la doar câteva zile după ce administrația SUA a re­tras cererea ca Administrația Assad să demisioneze.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/logogroup_RO_full-color.jpg

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22