Președintele Trump este mai deschis față de Rusia decât presupune tradiția republicană

Redactia | 03.05.2017

1. Pentru cine ați fi votat la ultimele alegeri din SUA, pen­tru Hillary Clinton sau pentru Donald Trump?

Pe aceeași temă

2. Ce legătură există între viziunea noului președinte în do­meniul politicii externe și tra­dițiile republicane din Ame­ri­ca?

3. Cum va influența Administrația Trump re­lațiile Europei cu partenerii săi?

4. Ce se va schimba în NATO sub noua ad­mi­nistrație de la Washington?

5. Cum vedeți relațiile dintre PPE și Ame­rica lui Donald Trump?

6. Cum analizați raidurile SUA în Siria, îm­potriva regimului Assad?

 

 

1. Aș fi votat pentru Hillary Clinton.

 

2. Viziunea președintelui Trump și a noii administrații, precum și viitoarele lor măsuri ră­mân neclare în mai multe pri­vin­țe. Președintele Trump este cu siguranță mai des­chis fa­ță de Rusia decât pre­su­pu­ne tradiția republicană. Re­pu­bli­canul Reagan s-a ex­pri­mat foarte clar când a de­­finit po­li­tica Kremlinului: „URSS es­te un imperiu malefic“. Se pare că pre­­ședintele Trump a uitat de ma­rele său predecesor republican. Es­te greu de prevăzut ce va dori să facă în re­giune – eu sper că va continua lunga tradiție a colaborării dintre SUA și UE. SUA au o democrație ve­che și ma­tură. Una dintre bunele re­guli de­mo­cratice este aceea că noii aleși au nevoie de cel puțin 100 de zile pentru a-și apăra pozițiile. Cred că, după o ase­menea „perioadă de gra­ție“, de­mo­crația americană va avea un control eficient asupra pre­șe­dintelui său.

 

3. Sper că insecuritatea determinată de activitățile administrației pre­șe­din­telui Trump va duce la o mai bună in­te­grare a țărilor europene în or­ga­ni­za­ții internaționale ca UE, ONU și NATO.

 

4. Sper că președintele Trump nu va slăbi NATO, pentru că aceasta este o organizație crucială pentru se­cu­ri­ta­tea țării mele și a altor state membre care au făcut parte din fostul bloc so­vietic. Poziția sa va duce pro­­ba­bil la cheltuieli mai mari pen­­tru apărare în mul­te sta­te membre, ceea ce ar putea duce la o poziție eu­ropeană mai puternică.

 

5. Sper că vom putea găsi cât mai multe puncte co­mu­ne, în special în ceea ce privește lupta pentru valorile de­mo­crației, libertății și drepturilor omu­lui. SUA au fost întotdeauna unul din­tre cei mai apropiați aliați ai noștri, iar relația cu americanii ar trebui să ră­mână puternică, în special în con­dițiile actuale. Solidaritatea euro­atlan­tică este suficient de puternică pen­tru a se putea confrunta cu ame­nin­țările la care sunt supuse și Europa și SUA în ceea ce privește securitatea.

 

6. Salut atacurile SUA de luna tre­cu­tă. Atrocitățile războiului devin din ce în ce mai inumane, în timp ce Consiliul de Securitate este paralizat de abu­zarea de către Rusia și China a actua­lului sistem de veto. Dacă Fe­de­rația Ru­să nu s-ar fi implicat în con­flict ca aliat al lui Assad acum doi ani, con­flictul s-ar fi încheiat deja de mult și nu ar fi fost folosite arme chi­mice lângă Idlib.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/logogroup_RO_full-color.jpg

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22