Cei mai mulți republicani și democrați din SUA susțin o Europă puternică

Andreas Schwab | 03.05.2017

1. Pentru cine ați fi votat la ultimele alegeri din SUA, pen­tru Hillary Clinton sau pentru Donald Trump?

Pe aceeași temă

2. Ce legătură există între viziunea noului președinte în do­meniul politicii externe și tra­dițiile republicane din Ame­ri­ca?

3. Cum va influența Administrația Trump re­lațiile Europei cu partenerii săi?

4. Ce se va schimba în NATO sub noua ad­mi­nistrație de la Washington?

5. Cum vedeți relațiile dintre PPE și Ame­rica lui Donald Trump?

6. Cum analizați raidurile SUA în Siria, îm­potriva regimului Assad?

 

 

1. Ar fi fost o alegere dificilă. Am o rudă ca­re trăiește în SUA și care s-a simțit în­tot­deauna mai aproape de republicani, dar de această dată i-a fost greu să aleagă între cei doi candidați. Trump și Clinton s-au con­cen­trat asupra unor aspecte cheie pentru electoratele lor. Suntem conștienți că politica oferă răs­punsuri la problemele urgente ale vremurilor noastre. Po­pu­lis­mul nu poate fi niciodată un răs­puns în împrejurări complexe și pro­blemele grele. Pentru mine, a fost po­zitiv faptul că în 2016 candidatul de­mo­crat a pledat în favoarea unei puternice cooperări transatlantice. Acesta e un lucru important – atât pentru UE, cât și pentru SUA – în special pentru că economiile noas­tre se află deja la un înalt nivel de in­terconectare. Cred, de aceea, că trebuie să căutăm în continuare o bază comună pen­tru un acord de liber schimb între SUA și UE. Circa 15 milioane de muncitori de pe ambele maluri ale Atlanticului depind de comerțul transatlantic. Tonul și agenda campaniei republicane din 2016 au fost pro­vocatoare. N-ar fi fost o soluție pentru mine.

 

2. Este greu de spus cum se raportează vi­ziunea de politică externă a lui Donald Trump la tradițiile republicane, în parte pentru că noul președinte își schimbă prea des viziunea asupra problemelor din acest domeniu. În orice caz, în ciuda tweet-urilor critice, există încă o legătură puternică între SUA și noi, aliații europeni ai Americii. Trump se concentrează foarte mult pe politica de apărare și acesta a fost întotdeauna unul dintre subiectele re­pu­blicane principale. Cred că mai trebuie să așteptăm până să vedem cum va arăta agenda de politică externă. Nu avem nicio problemă cu faptul că Trump urmărește să întărească economia SUA, dar nu vrem ca o asemenea evoluție să fie în de­tri­men­tul Europei. Aici am fi foarte interesați să dăm o mână de ajutor.

 

3. Administrația Trump a spus că își va re­du­ce angajamentul în Europa. Asta în­seam­nă că tre­buie să fim noi înșine mai ac­tivi. Acum este foarte important să în­tărim strânsa cooperare pe care o avem și să ne străduim să ne ținem pro­misiunile. Câțiva din­tre par­te­ne­rii noștri din NATO și UE au în­ceput deja să chel­tuiască mai mult pen­tru politica de apărare. În plus, noi, mem­brii Uniunii Eu­ropene, trebuie să fim mult mai implicați în Politica de Ve­ci­nătate și să ajutăm la stabilizarea regiu­ni­lor pe care ea le aco­peră.

 

4. Ca europeni, trebuie să ne implicăm mult mai mult și să ne asumăm o par­ti­ci­pare sporită la NATO. Asta înseamnă și să cheltuim mai mult pentru apărare, chiar dacă nu „datorăm“ bani SUA. E important că începem să depunem mai mult efort în ceea ce privește cooperarea militară euro­peană. În ultima lună, am făcut câteva mișcări bune, cum ar fi PADRE, dar este important să ne ținem promisiunile, pen­tru că e în interesul nostru comun să avem forțe militare eficiente în Europa. Îm­bunătățirea cooperării în domeniul pla­nificării, achiziției și exploatării activelor între membrii care doresc acest lucru cons­­tituie un bun pas înainte. În special în Germania, trebuie să continuăm să lu­ăm măsuri pentru a ne atinge cu adevărat obiectivele.

 

5. Am fost deja în SUA la sfârșitul anului trecut și am întâlnit câțiva congresmeni și senatori importanți, cu gândul de a con­tinua o relație de lucru strânsă cu prie­te­nii noștri americani. Am fost asigurat că co­operarea noastră este vitală pentru Sta­tele Unite și că, fără niciun dubiu, cei mai mulți republicani și democrați din SUA sus­țin o Europă puternică. În următoarele săptămâni, voi merge din nou în America, pentru a stabili mai multe contacte direc­te cu Administrația Trump și pentru a în­tâlni prieteni din Congresul și din Senatul Statelor Unite, pentru a-i asigura că sun­tem foarte interesați de o cooperare strân­să. Mulți ar fi surprinși să afle câte com­pa­nii ame­ri­ca­ne iau legătura cu Comisia Eu­ropeană și cu Parlamentul referitor la di­ferite ches­ti­uni legislative. Avem, deci, o relație bună.

 

6. Cred că atacul Statelor Unite este ușor de înțeles, dată fiind suferința oamenilor și copiilor nevinovați din Siria și blocajul ac­tual din cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Acum este necesar un efort co­mun pentru a aduce o pace durabilă în Si­ria. Uniunea Europeană va insista pentru o soluție politică.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/logogroup_RO_full-color.jpg

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22