Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFProgramul „Opriți Bruxellesul!“. Orbán joacă electoral?
2017-05-03
6
Prin ofensiva împotriva lui Soros și a Bruxellesului, Orbán setează scena pentru alegerile din 2018.

 

Roțile ruginite ale Uniunii Europene s-au pus cu greu în mișcare să facă un sfert de rotație în privința Ungariei. În urmă cu câteva zile, Bruxellesul a dat un semnal că nu va mai tolera abuzuri fla­grante la adresa statului de drept din Ungaria. A des­chis procedura de in­fringement la adresa Bu­dapestei pe tema unei legi care, dacă va fi aprobată, va duce de facto la în­chi­derea universității spon­so­rizate de George Soros. Cu al­te cuvinte, Comisia Eu­ro­peană a constatat că, în acest caz, Ungaria a încălcat normele eu­ropene, așa că a făcut primul pas concret: a trimis scrisoarea de avertizare. Bu­da­pesta are termen 30 de zile să răspundă te­merilor. Infringement-ul e un proces lung și anevoios, care ia sfârșit după câteva luni, în cele mai multe dintre situații (chiar dacă există teoretic și posibilitatea ca statul respectiv să ajungă în fața Curții de Justiție, în caz că refuză în mod repetat să corecteze problemele). Dar, cel mai im­portant, infringement-ul e un instrument cu două valențe: pe de-o parte, există un avertisment legal și public, pe de altă par­te, el semnalează că Bruxellesul alege ca­lea dialogului cu un stat membru in­dis­ci­plinat. Un semnal ușor anemic, dar măcar o rupere a tăcerii.

 

Măsurile dorite de Guvernul Orbán vor for­ța închiderea Universității Central-Euro­pene (CEU), dacă vor trece. La summit-ul popularilor europeni, premierul ungar a părut că dă înapoi, iar familia sa eu­ro­pea­nă a dat vestea că Ungaria acceptă so­li­ci­tările UE. Totuși, întors la Budapesta, Orbán a afirmat public că nu intenționează să cedeze. Noua lege cere ca toate universitățile spon­sorizate din străinătate să aibă cel puțin un campus în țara unde sunt acre­di­ta­te. CEU, acreditată în SUA, nu are. Motivul invocat de Orbán este transparența și amestecul în treburile in­terne ale țării ale fondatorului CEU, George Soros. Problema merge însă mult mai departe de închiderea universității și de tensiunile dintre Viktor Orbán și nașul său politic Soros (cu ajutorul căruia Orbán a obținut în tinerețe o bursă la Oxford, apoi sponsorizare consistentă pentru miș­carea pe care o înființase - Fidesz).

 

Noua lege este cuprinsă într-o strategie mai amplă, numită, cinic, „Haideți să oprim Bruxellesul!“. E o consultare națională ini­țiată de Guvernul Fidesz, un chestionar pe teme pornind de la imigrația ilegală până la educație, politica fiscală, liberalizarea pieței energetice, activitatea ONG-urilor etc. Tot atâtea capitole unde UE ar încerca „să atace“ Ungaria și să o forțeze să aplice niște „măsuri incorecte“ față de su­ve­ra­ni­tatea sa. În fapt, e o încercare deli­be­ra­tă de a stârni euroscepticismul, de a în­toar­ce populația contra unei structuri la ca­re Ungaria singură a cerut să adere.

 

Care este rațiunea lui Orbán? Nu frica de imigranți, nici măcar dorința de a schim­ba măsuri europene care nu ar (mai) con­veni guvernului său. Cu atât mai puțin in­tenția de a corecta o lege care n-ar servi trans­parenței privind finanțarea. Miza es­te pur și simplu supraviețuirea politică – a sa și a partidului său. Orbán practic așază din câteva mișcări scena pentru alegerile generale din 2018, în contextul în care exis­tă în continuare o extremă dreaptă pu­ternică (Jobbik). Viktor Orbán e un animal politic foarte intuitiv și experimentat. Iar acest instinct care l-a și adus pe scena po­litică la sfârșitul anilor ’80 și apoi l-a aju­tat să se mențină acum îi spune că națio­na­lismul, populismul și lupta antisistem și antiimigrație sunt la modă în Europa momentului. Așa că aplică o strategie di­ba­ce: la putere fiind, aplică lupta antisistem. Dar pentru că ea nu are cum să fie în­dreptată contra propriei guvernări și nici a unei Rusii prietene, o direcționează spre cei care mai îndrăznesc din când în când să îi țină lecții de democrație: UE și SUA. Ei sunt dușmanii externi de care are ne­voie Viktor Orbán înainte de alegeri.

 

Conceptul de democrație iliberală pro­mo­vat de Orbán este în cele din urmă un afront la adresa UE și a valorilor sale. În contextul în care statul de drept e restrâns sistematic în Ungaria de ani la rând (de la libertatea mass-media până la cea a ju­di­ciarului), este suficientă reacția eu­ro­peană de zilele trecute?

 

Având în vedere antecedentele gu­ver­nă­rilor Orbán, se poate spune că UE a ales să nu folosească niciunul din instru­men­tele, puține la număr, pe care le are la dis­poziție. Nu a utilizat armamentul greu al sus­pendării dreptului de vot și nici pe cel al suspendării fondurilor UE. Dar este totuși un prim semnal, care ar trebui ur­mat și de altele. În plus, există și alte mo­dalități de a izola puterea de la Budapesta: una ar fi coalizarea popularilor europeni, mergând poate până la amenințarea de a exclude Fidesz din PPE, dacă acesta va con­tinua stilul de guvernare tip Vladimir Putin. La dezbaterea de săptămâna trecută din PE, au existat câteva voci dure din fac­țiunea conservatoare. Dar au părut mai de­grabă izolate, de vreme ce, câteva ore mai târziu, grupul PPE în ansamblu a explicat, împăciuitor, că Orbán se va conforma. Iar reacția cea mai așteptată și poate cea mai im­portantă în acest caz – cea a can­ce­la­ru­lui Angela Merkel (CDU) – a fost de tem­po­rizare: „credem în fapte, nu în vorbe“. (Fără Fidesz, popularii europeni ar pierde majoritatea în Parlamentul European.) Pa­re, așadar, că Uniunea a lăsat un nou ră­gaz Budapestei. 

TAGS : viktor orban George Soros Universitatea central europeana budapesta Comisia Eu­ro­peană Guvernul Fidesz bruxelles
Comentarii
Maria 2017-05-07
Articol infect,scris la comanda, apărut pe mai multe site-uri în același timp.
Dvs., ziariștii,chiar ne credeți retardați pe toți?
Când ați fost ultima oara în Ungaria?
Ati luat pulsul vieții de acolo,ați stat de vorba cu oamenii,știți cum trăiau ei înainte de venirea la putere a partidului conservator Fidesz?
Din 2010 ungurii au fost suficient de inteligenți ca sa scape de ”psd-ul” lor,iar nivelul lor de trai creste pe zi ce trece, pe când la noi,scade pe zi ce trece.
D-l Orban,este un patriot adevarat care își apără țara și poporul de dictatura UE,si de invazia ilegala a migrantior.
Antecomentatorii mei au scris tot ce doream sa scriu și eu,asa ca nu mai are rost sa repet si eu.
Daca am avea si noi câțiva astfel de politicieni patrioti, am avea speranțe ca ne va fi mai bine.
Dar ai noștri sunt preocupați doar de propria lor bunăstare, de apariții la tele-viziunile de mahala, și de pupatul mușchilor fesieri ai celor din conducerea UE.
Iar,dvs,ziariștii slugarnici, sunteți de toată jena.
KV 2017-05-06
Stimate D-le Imreh Istvan, ceea ce doriti de la autoarea articolului, nu-i sta in putinta. Autoarea se afla intr-o capcana in care se afla foarte multi comentatori de meserie. Si anume: vinde analiza ideologica sub eticheta unei analize politice. Adica pleaca de la un conflict care deja se afla intr-un context international, o analizeaza ideologic, recurgand la niste cuvinte cheie pe care Orban le-a lansat in curajul lui nebunesc (avand atat instinct politic, cat si pregatire teoretica el stia foarte bine ce va starni key-conceptul "iliberal"), dar se fereste de orice incursiune in analiza reala a performantei politice. Un demers foarte confortant pentru comentatori, pentru ca nu trebuie sa se informeze, este suficient sa reitereze acuzele ideologice cu o mica creativitate stilistica. Nu trebuie sa se intrebe, oare acest infringement nu este gresit sau fortat si el ideologic? De ce acest infringement motiveaza acuzatiile prin ingradirea liberei circulatii a serviciilor si nu prin ingradirea libertatii academice? Nu-i curios, cumva, ca Comisia Europeana sustine, in aceasta scrisoare catre guvernul Ungariei, libera circulatie a serviciilor cu un spatiu extracomunitar cand, incolo, normele europene aferente se refera la spatiul intracomunitar? Nu-i curios ca d-na Eliza Francu nu a urmarit mai atent dezbaterea din PE? Pentru ca ar fi putut afla ca discursul lui Orban, al "populistului" a fost mult mai sobru (singurul exces discursiv a fost cand la numit speculant pe George Soros) decat cel al lui Verhofstadt sau al istericului Gianni Pittella care - nu-i asa? - nu sunt populisti. Toate aceste omisiuni dintr-o pseudoanaliza nu fac altceva, decat intaresc ideea, deja destul de larg inradacinata, ca oculta stangista functioneaza ca o caracatita in industria de pareri. Si ar putea fi altfel, chiar in situatia in care un autor, ca orice alt autor, are si el/ea presupozitiile ideologice propri.
Imreh Istvan 2017-05-05
Azi este vineri si nimeni nu a comentat articolul Dvoastra. Ma tot gandesc oare de ce? este totusi o tema "interesanta" sa dai cu premierul Orban de pamant, sa vezi lucrurile doar din partea opusa premierului si Ungariei, fara sa incerci sa intelegi si sa pui lucrurile in contextul real a ceea ce se produce in Europa de vreo 2-3 ani incoace. Stimata Dna ziarist afirmati in randurile articolului "Conceptul de democrație iliberală pro­mo­vat de Orbán este în cele din urmă un afront la adresa UE și a valorilor sale. Este o afirmatie total nedemocratica, partinitoare si rau intentionata. Premierul Orban a fost ales de doua ori la rand cu peste 67 % (majoritate absoluta) si nu cred ca atatia maghiari sunt chiar prosti. Cu eforturi laudabile a scapat tara din incapacitate de plata in care era in 2010. A pus bazele unei constitutii, care pana atunci a fost carpita din cea comunista. A facut o reforma institutionala reala, a pus economia pe picioare. Familia este in centrul si la baza societatii si prin multe legi fiscale a redus impozitele acestora, a redat speranta ca copii nu sunt o povara ci o bucurie. Probabil a si gresit dar in scurtul timp de 7 ani a facut multe, care au deranjat cercurile financiare internationale. Si aici este problema lor si a Dvoastra. Orban nu este liberal si ce daca. este conservator, poate si populist asa cum in stigmatizati dar este consecvent si si rebel. Vede ca drumul pe care a ales conducerea actuala a Ue este gresita din multe puncte de vedere, lucruri care sunt o amenintare si a suveranitatii Ungariei. Apararea granitelor Schengen este o datorie obligatorie dar din motive obscure chiar pentru aceste fapte este hartuit. Imigratia ilegala nu trebuie ingaduita si trebuie rezolvata aceasta problema din fasa la el acasa in tara de unde provine imigrantul si adusa problema in Europa.Ca democrata credeti ca trecerea ilegala a granitelor oricarui stat suveran trebuie legalizata, oare de ce. S-au utilizam orice prilej sa dam in premierul maghiar. As fi curios sa vad daca serviciile noastre stau si nu reactioneaza la organizatii finantate netransparent din exterior, si care pot aduce lezare la securitatea nationala. Nu cred. In articolul Dlui CATALIN BOGDAN din acest numar a revisteiam gasit afirmatia ca "drumul spre iad este pavat cu intentii bune" Poate acele intetii bune va acopera ochii cu un val sau poate pur si simplu sunteti "indrumata" sa faceti valva pe care o faceti. Semnele nemultumirii europenilor este din ce in ce mai evidenta. este opozitia celor din grupul de la Visegrad, a jumatate din populatia Austriei, a Frantei, a Germaniei, a cauzelor Brexitului, a Olandei etc. Chiar ascunzand aceste realitati si care confirma poate prea vizibil realpoliticul premierului Orban, intrati in corul celor care in Parlamentul Europei saptamana trecuta, in mod cu totul lamentabil, iesiti din minti, cu jigniri directe au facut un spectacol demn de toata mila. Ma tot gandesc oare ce sa intamplat cu Revista 22? Oare argintii lui Iuda...
bec 2017-05-04
aceleasi clisee de doi bani ale stingii ''progresiste'', aberatii si ineptii pe care mi-e si scirba sa le mai demontez.
Imreh Istvan 2017-05-05
O mica corectie: ale stangii, liberalo, verzuie stangiste progresiste
ceangau 2017-05-04
Si uite asa Orbán si Ungaria este prezentata ca un fel de dictatura.
Sunt doua Universitati CEU.
Una care da diplome unguresti. Aceasta Universitate nu are nici o problema, nimeni nu vrea sa o inchida.
A doua universitate care da diplome americane. Aici e problema Daca da diplome americane inseamna ca si in America are un campus, dar aceasta universitate nu are nici un campus in America. Noua lege prevede ca acele universitati care dau diplomele altor state sa aiba o baza si in statul respectiv. Daca CEU deschide o facultate in America atunci nu va avea probleme.
Orban nu este impotriva nimanui. El cere parerea populatiei in niste probleme care ne intereseaza pe noi cetatenii Ungariei. Ungaria vrea ca pretul gazelor naturale, curentului si al altor dependinte sa fie stabilite de guvernul maghiar. In acest fel intretinerea in Ungaria a scazut cu 20% fata de 2010. In rest, salariile cresc substantial, Sunt peste 60000 de locure de munca neocupate. Somajul este foarte mic, numai cei care nu vor sa munceasca nu au loc de munca. Cine are trei copii si vrea sa isi cumpere o locuinta noua primeste de la stat cadou 33000 de euro. Asa ca fiti amabili si nu prezentati Ungaria ca pe o dictatura. Toate cele bune.
Total 6 comments.
Recomandari
5537
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22