Eurostat și INS infirmă datele ministrului despre copiii născuți în diaspora. Păstîrnac revine

Dora Vulcan | 03.05.2017

Eurostat nu confirma declaratiile ministrului Pastirnac, potrivit careia s-au nascut mai multi copii romani in straintate decat in tara. La rândul său, Institutul Național de Statistică arată, cu grafice, cum stau lucrurile, iar ministrul dă din colț în colț și revine asupra propriilor declarații.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

  •  RFI: Eurostat nu confirmă datele natalității menționate de Andreea Păstîrnac: ele nu există. Nu așa cum au fost prezentate

 

 

 

 Eurostat, oficiul european de statistică, nu poate furniza însă date mai noi de doi ani. În prezent, cele mai recente cifre și date deținute de Eurostat sunt cele pentru 2015. Privind natalitatea românilor, Eurostat , contactat la Luxembourg de RFI, a declarat pentru RFInu există date disponibile pentru anul 2016.

 

 

Apoi, Eurostat a precizat că modul în care sunt realizate statisticile permite doar cunoașterea numărului de copii născuți într-o țară într-un anumit an.

 

 

Din aceștia, Eurostat , bazându-se pe naționalitatea mamei, poate spune câți sunt străini, dar nu și naționalitate au.

 

 

Baza de date a Eurostat îi va înregistra pur și simplu ca „străini”, fără a putea spune dacă sunt și români printre ei. Ce se poate spune despre „străini” este doar dacă mama are sau nu are naționalitatea unui stat membru al UE.

 

 

În fine, referitor la declarațiile ministrului Andreea Păstîrnac, Eurostat spune că "astfel de concluzii nu pot fi trase din datele furnizate și expuse aici".

 

 

Potrivit Eurostat în anul 2015 s-au născut 197491 de copii vii în România, adică o rată a natalității de 10 la 1000. Un astfel de număr de noi născuți raportat la 4,4 milioane ar reprezenta o rată de aproape 45 la 1000, ceea ce ar plasa Diaspora românească alături de țări ca Niger sau Mali, cu cea mai mare natalitate din lume.   

 

 

 

  

  • Institutul Național de Statistică: media anuala a nou-nascutilor romani in diaspora nu trece de 22.000

 

 

 

Institutul National de Statistica a transmis miercuri HotNews datele privind numarul nou-nascutilor vii in strainatate in perioada 2007-2015. Graficul cu aceste date il aveti mai jos. De mentionat este ca desi anul 2013 pare a inregistra un record in materie, explicatia INS e simpla: "Datele revizuite privind nascutii-vii aferente anului 2013 reprezintă datele definitive  absolute aferente fenomenelor demografice (naşterilor) înregistrate în anul 2013, la care s-au adăugat naşterile înregistrate tardiv în anii 2014, 2015 si primele 4 luni din anul 2016, dar care s-au petrecut în anul 2013".

 

 

 

 

 

Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac declara ca "Avem peste 4,4 milioane de cetateni romani in aceste comunitati (din diaspora - n.r.) si anul trecut pentru prima data, conform statisticilor Eurostat, s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania". Or, Eurostat tocmai a infirmat spusele ministrului.

 

 

 

 

Pentru comparatie, numarul romanilor nascuti in  Romania in aceeasi perioada:

 

 

 

 

 

 

  •   Agenția Națională de Știri: Ministerul pentru Romanii de pretutindeni a revenit miercuri cu clarificari, precizand ca ministrul Andreea Pastirnac s-a referit la "rata de natalitate"

 

 

"In valoare absoluta, raportat la intreaga populatie a Romaniei si nu procentual, sunt mai multi copii nascuti pe teritoriul tarii. Rata de natalitate este indicele luat in vedere in declaratia ministrului pentru romanii de pretutindeni in data de 2 mai, a.c", se arata intr-un comunicat al ministerului citat de Agerpres.

 

Potrivit sursei citate, "din datele statistice procentuale, puse la dispozitie de institutii europene specializate, la data de 1 ianuarie 2016, fenomenul de mobilitate a cetatenilor romani in Uniunea Europeana si cel al cresterii demografice, este prezentat comparativ si in raport cu numarul total al comunitatilor rezidente".

 

In acest comunicat, ministerul mai precizeaza ca "va organiza un grup de lucru privind prelucrarea datelor statistice".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22