Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Comisia juridica a Senatului a votat gratierea coruptilor, propusa de Basescu si Nicolae
Iulia Mincu - - - -
2017-05-03
Actualitate Interna
4

Comisia juridica din Senat a votat amendamentele propuse de Serban Nicolae si de Traian Basescu prin care se gratiaza faptele de coruptie - luare de mita, dare de mita, trafic de influenta. Au fost 5 voturi pentru - toate de la PSD - si trei impotriva - cate unul de la PNL, USR si UDMR.

 

 

 

UPDATEKlaus Iohannis a reacționat după ce senatorii juriști au votat miercuri un amendament prin care se grațiază persoanele condamnate pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență.

 

"Sunt neplăcut surprins de ce s-a întâmplat în Comisia Juridică", a zis Klaus Iohannis.

 

Comisia Juridică din Senat a votat, miercuri, un amendament la Legea grațierii, potrivit căruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită şi trafic sau cumpărare de influență vor fi grațiate.

 

 

 

Proiectul prevede gratierea infractiunilor comise pana la data de 1 ianuarie 2017, ceea ce inseamna ca vor fi afectate toate dosarele cu aceste fapte aflate pe rolul instantelor și cele aflate în instrumentarea procurorului,  printre care si cel al Elenei Udrea, dar si ca vor fi gratiate persoanele acuzate de coruptie aflate in acest moment in inchisoare. Gratierea  este conditionata de achitarea prejudiciului. Nu s-a luat insa o decizie in privinta conflictului de interese si abuzului in serviciu, nefiind dat un vot pentru gratierea acestora.

 

 

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala.  Comisia juridica din Senat trebuie sa adopte un raport cu modificari la acest proiect de lege urmand ca acesta sa intre in plen.

In estimarea realizata de Administratia Nationala a Penitenciarelor, sunt 246 de persoane in penitenciare condamnate pentru coruptie.

 

Traian Basescu, coautor al amendamentelor a declarat ca actiunile procurorilor au generat o situatie de ”supunere a clasei politice”  si ca daca ”vrem sa legam toate partidele s-o tinem tot asa”. Fostul preşedinte al României a mai spus că este nevoie de ”un moment zero” în ceea ce priveşte ”această poveste”.

 

”Luarea de mită - am propus-o pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ăla care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune... a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (...) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa”, a declarat Traian Băsescu în faţa senatorilor jurişti.

 

 

 

Reprezentantii PNl si USR din commisie au declarat ca nu vor sustine acest proiect si nici gratierea coruptiei.

 

 

”Nici USR nu susţine graţierea faptelor de corupţie. Faptele de corupţie, chiar dacă sunt la prima faptă, nu trebuiesc graţiate. E foarte, foarte important să se înţeleagă că, odată ajuns într-o funcţie publică, nu trebuie abuzat de ea. Să înţelegem că societatea română trebuie să devină mai responsabilă, cel ajuns într-o funcţie publică să nu exercite funcţia în interes personal”, a declarat senatorul USR George Dircă.

 

 

Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor, prezenţi la şedinţa comisiei juridice a Senatului,  s-au opus şi ei graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.

 

Întrebat de preşedintele comisiei juridice a Senatului, reprezentantul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor a declarat că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.

 

Potrivit amendamentelor propuse de Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu, vor fi graţiate faptele de corupţie prevăzute la articolele 289 - 294 din Noul Cod Penal.Sedinta comisia s-a suspendat la ora 16.30, dupa patru ore de dezbateri, si va fi reluata joi dimineata.

Comisia juridica a votat de asemenea sa fie exceptate de la gratiere toate faptele comise cu violenta.

TAGS : gratiere coruptie mita basescu nicolae udrea amendamente
Comentarii
Valerio 2017-05-04
Vicentio B. DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE !!! Valerio din primul mandat a tov. T.Băsescu am prezis că omul ăsta V-A FII UN TRĂDĂTOR DE ȚARĂ.Rudele s-au colegii NU m-au crezut.Dar acum le pare rău că NU m-au ascultat.
?????? 2017-05-03
"Egalitatea în fața legii" ?
"Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane" (sau conflictul de interese) ?
Considerați că unele dintre persoanele din comsie ar fi trebuit să se abțină sau să nu propună amendamente ?
Considerați că s-ar impune reluarea procedurii, dacă au fost și chestiuni de natură a "prejudicia" legalitatea dezbaterii și a adoptării propunerilor ?
De ce considerați că unii dintre specialiștii în drept din comisia juridică nu au pus în discuie și asemenea aspecte procedurale referitoare la propunerile făcute, pe parcursul dezbaterii din comisie ?
CHARLIE 2017-05-03
PRIN ACTIUNEA PARLAMENTULUI DE A GRATIA PE CEI CORUPTI A ADOPTAT DE FACTO FURTUL ORGANIZAT FARA FRICA DE A FI CONDAMNAT! Bravo PSD et al. Regimul actual este in favoarea coruptiei!
Vicentio B. 2017-05-03
Cu mare regret, constat ca Traian Basescu s-a aliant ca "marele jurist" Serban Nicolae, si ambii au votat - in Comisia Juridica a Senatului - GRATIEREA faptelor de coruptie : trafic de influenta, darea si luarea de mita. Asa se poate explica si DANSUL IN PUBLIC al Elenei Udrea la Clubul LOFT

Traian Basecu, in perioda PRESEDINTIEI sale, considera - in public - pe parlamentari "puscariabili".
ACUM a gasit alta notiune - "ELITA POLITICA"
NU am putut anticipa ca Traian Basescu, este detinatorul unui caracter vecin cu PERFIDIA, IMPOSTURA, IPOCRIZIA !
Total 4 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
12671
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22