Ministrul Sănătăţii, reclamat de distibuitori la Comisia Europeană. Comunicatul ADEM/VIDEO

E.b. | 06.05.2017

Ripostă a distribuitorilor de medicamente în scandalul exporturilor: Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, spune că a fost reclamat de distribuitorii de medicamente la Comisia Europeană, pentru că le-a interzis scoaterea din ţară a unor medicamente.

Pe aceeași temă

 

 

Nemulţumirea distribuitorilor e legată de faptul că profitul lor are de suferit dacă nu-şi vând peste graniţă produsele, la preţuri mult mai mari decât în România, explică Florin Bodog, ministrul Sănătăţii la Digi24.

 

Am informații că deja am fost reclamat la Comisia Europeană că am luat o decizie care blochează exportul intracomuntar. Reclamat de cei care fac exportul. (E o piață de) miliarde de euro, miza e strict financiară”, a spus Florian Bodog.

 

Noi știm că avem probleme, discutăm cu ei tot timpul și în continuare livrează medicamente la aceste firme care fac doar export paralel”, a mai spus ministrul.

 

 

 

 

Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii spunea că va anunţa Bruxelles-ul în legătură cu această decizie de a bloca exporturile în cazul vaccinurilor şi în al unor medicamente rare, cum ar fi cele oncologice.

 

 


 Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) face următoarele precizări: 

 

[...] Nu comertul intracomunitar este cauza acestei crize, ci un cumul de factori care provin de la fiecare nivel al lanţului de aprovizionare: producător-distribuitor angro-farmacie şi în principal politica de preţuri şi imposibilitatea găsirii unor soluţii sustenabile pentru intreg sistemul de sănătate din România, fără aplicarea unor măsuri restrictive. Reacţia autoritatilor se îndreaptă aproape exclusiv împotriva comerţului intracomunitar şi, implicit, a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene (TFUE) care legalizează acest tip de operaţiuni, într-o încercare de disimulare de la cauzele reale ale problemelor grave din sănătate.

 

Notificarea „Bruxell-ului”,respectiv a Comisiei Europene, cum precizează ministrul Florian Bodog, urmăreşte să prevină crearea unor bariere tehnice în calea pieţei interne înainte ca acestea să se materializeze, în nici un caz să creeze noi bariere. În plus, notificarea se face pe o bază legală, până în prezent însă, o propunere legislativă pe tema interzicerii exportului paralel nu există pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la proiecte în lucru sau în transparenţă, în temeiul prevederilor Legii nr.52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Prin urmare, notificarea interzicerii exportului paralel pe perioada de un an sau chiar pe o perioadă mai scurtă poate avea drept consecinţă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene, în prezent existând deja deschisă o procedură prealabilă de infringement la adresa ţării noastre pentru încălcarea liberei circulaţii a mărfurilor în cadrul UE, încă din anul 2013 şi nu o reclamaţie la adresa domnului ministru. Neconformarea legislației naționale la cerințele normelor comunitare atrage declanşarea de către comisie a unei astfel de proceduri.

 

[...] Cifra de export a ADEM în 2016 a fost de 320 milioane lei (70 milioane euro), raportat la o valoare totală a pieţei farmaceutice de 12.9 miliarde lei (2.8 milarde euro) şi o valoare a exporturilor totale de 1,12 miliarde lei (250 milioane euro). Referirea domnului ministru la „milardele de euro profit”, este, credem noi, o eroare, aceasta referindu-se mai degrabă la producători.

 

Cu toate acestea, înţelegem impactul şi presiunea care planează asupra autorităţilor ca rezultat al retragerii producătorilor de pe piaţă din raţiuni comerciale, ce implică găsirea de soluţii alternative pentru înlocuirea medicamentelor lipsă. Acesta este motivul pentru care, ne manifestăm în continuare deschiderea spre colaborare, atât cu stakeholderii locali, cât şi cu autorităţile competente, în stabilirea unei politici adecvate de intervenție pentru evitarea riscului de discontinuitate a aprovizionării pieței farma cu anumite medicamente, motiv pentru care reiterăm propunerea noastră de reglementare a importului paralel de medicamente Rx (prin includerea acestora în Canamed şi in lista de medicamente compensate CNAS), ca sursă alternativă de aprovizionare a pieţei (propunere înaintată de către ADEM atât în cadrul dezbaterilor publice, cât şi a întalnirilor bilaterale cu reprezentanţii MS şi ANMDM).

 

Declaratia comisarului European pentru sanatate, domnul Vytenis Andriukaitis, din data de 5 mai 2017, referitoare la solicitarea de catre Guvernul Romaniei a sprijinului Comisiei Europene privind o interzicere a exportului paralel cu vaccinuri:

 

Nu e ușor să discutăm această problemă fără să avem cifre reale pentru că exportul paralel este prevăzut în legislația UE și statele membre au dreptul să-l interzică doar dacă există suficiente dovezi. Dacă România are suficiente dovezi atunci poate cere Comisiei Europene să fie de acord cu o interdicție, dar discuția trebuie să aibă la bază cifre foarte concrete.

 

In concluzie, precizam ca: o distorsionare a pieţei prin restricţionarea sau eliminarea segmentului de comerţ intracomunitar, fără argumente care să ia în calcul toţi factorii, se află la limita legislativă privind atât principiile concurenţiale, cât şi cele specificate de Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE)”, se arată în comunicatul ADEM.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22