Băsescu, audiat la Parchetul General într-un dosarul privind o retrocedare de când era primar

Revista 22 | 08.05.2017

Traian Băsescu s-a prezentat, luni, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), unde a fost citat pentru a fi audiat ca martor într-un dosarul privind o retrocedare din perioada în care era primar al Capitalei.

Pe aceeași temă

Fostul președinte Traian Băsescu a venit luni la Parchetul General, fiind citat ca martor într-un dosarul care vizează o retrocedare din perioada în care era primar al Bucureștiului. Ajuns în jurul orei 10.50 la sediul PICCJ, actualul senator PMP le-a declarat jurnaliștilor că ”nu exista vreun act semnat de mine care să fie ilegal”. Conform unor surse judiciare citate de News.ro, dosarul în care este audiat Băsescu a fost redeschis după terminarea celui de-al doilea mandat al său de președinte și vizează retrocedarea, în 2003, a 66 de imobile de pe strada Şerban Vodă din Captială. Imobilele au fost retrocedate unui cetăţean româno-american, Nicholas Jordan, care a susținut că este moştenitorul de drept, însă mai multe persoane care locuiau cu chirie acolo au făcut în mod repetat plângeri la Parchet, în care precizau că bărbatul nu este moștenitorul fostului proprietar. 

 

”Nu există nicio emoție”

 

După ce a fost audiat pentru aproximativ o oră de procurorii Parchetului General, Traian Băsescu nu a vrut să precizeze ce declarații a dat în fața oamenilor legii. Întrebat despre cum a fost posibil retricedarea, într-o singură zi, a 66 de case în centrul orașului, fostul primar al Bucureștiului a replicat: ”În condițiile legii”, subliniind, totodată, că nu îl cunoaște pe româno-americanul Nicholas Jordan, cel căruia i-au fost retrocedate, în 2003, imobilele. În schimb, avocatul lui Băsescu a declarat că "nu exista nicio emoţie. Nu există niciun dosar penal intentat dânsului, deoarece există un simplu adevăr: Nu a încălcat niciodată legea”.

 

Pe de altă parte, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au cerut instanței, într-un alt dosar, redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu. Motivul: acesta, tot în perioada în care era primarul Capitalei, ar fi retrocedat, în 2003, un teren de 40.000 de metri pătraţi în Dămăroaia, din Sectorul 1. Aici, ex-deputatul Dumitru Puzdrea a ridicat complexul comercial Flora. Instanţa supremă urmează să stabilească dacă va fi confirmată redeschiderea acestui dosar. Băsescu a mai fost chemat, în 24 mai 2016, la Tribunalul Bucureşti, pentru a da declarații în acelaşi dosar, deschis în urma plângerii făcute de Cătălin Năstase, vicepreşedintele Uniunii Arabilor din România și fost partener de afaceri al lui Puzdrea. În acest dosar, Năstase îl acuză pe Băsescu de abuz în serviciu pentru retrocedarea, în Dămăroaia, a respectivului teren, susținând că acest lucru ar fi provocat un prejudiciu de 100 de milioane de euro. 

 

Vă mai recomandăm:

 

Traian Basescu despre dosarul retrocedarilor : Marile restituiri ar trebui verificate. Trebuie constate neregulile si revizuite deciziile

 

Basescu, audiat la Parchet in dosarul deschis in urma inregistrarii prezentate de Ghita

 

Traian Basescu, audiat de Parchetul General, in dosarul de santaj deschis in urma plangerii Gabrielei Firea

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22