Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


CEREMONIA JAPONEZĂ A CEAIULUI
Andrei Oisteanu - - - -
2017-05-09
Cultura
0

Ceaiul nostru cel de toate zilele, un bun prieten care ne însoţeşte peste tot. E mereu în preajma noastră, dar cât de puţin ştim despre ceai:

licoarea divină a zeilor, capabilă să vindece, să inspire, să calmeze, să facă pace sau război, să ne acompanieze visele, să ne înveţe să iubim. În jurul ceaiului s-au dezvoltat ritualuri şi ceremonii, pentru că licoarea nu se bea pe grabă, ci pe îndelete, cu tact, tabiet şi tipic.

 

Cultivat cu mii de ani în urmă pe podişurile din sud-estul Asiei, băutul ceaiului s-a răspândit în toate culturile Orientului şi a sfârşit prin a fi deliciul Occidentului. În 1906, Okakura Kakuzō publica la New York Cartea Ceaiului şi civilizaţia occidentală venea în contact cu semnificaţia şi valorile spirituale ale ceremoniei japoneze a ceaiului. Licoarea şi ceremonia ei sunt, cu siguranţă, o lume şi un ritual aparte. Convinşi de acest lucru, doi oameni se întâlnesc în România: psihologul Mihai Albu (Bucureşti) şi Gabriel Soga Căciulă (Bruxelles), maestru de ceai în tradiţia japoneză Urasenke. Rezultatul: Ceaiul şi ceremonia lui – o lucrare complexă şi bine documentată.http://revista22.ro/files/news/manset/default/carte-recomanasdasdsadare.jpg

 

În prima parte, M. Albu prezintă un almanah de informaţii utile despre tipuri de ceai în lume, metode de preparare, rolul ceaiului în cosmetică şi sănătate. A doua parte, Ceremonia ceaiului, este o poveste romantică marcată de incursiuni academice în complexul de structuri filozofice, etice și estetice care formează acest mister greu de elucidat: ceremonia japoneză a ceaiului. Zen sau Ceai – acelaşi lucru? Ce sens au cuvinte ca armonia, respectul, puritatea, liniştea interioară? Care este codul secret al esteticii japoneze? Ce rol au poezia, arta, creativitatea? Cum convieţuiesc contradicţii de neînlăturat în ceremonia ceaiului? Discret şi cu blândeţe, Gabriel Căciulă îl conduce pe cititor pe potecile ceremoniei ceaiului. O călătorie iniţiatică pentru descoperirea elixirului magic. O lectură extrem de plăcută şi în acelaşi timp provocatoare.

 

Apărută în 2017 la Editura Meditative Arts ([email protected]), cartea va fi lansată de autori pe 22 mai, ora 18, la Ceainăria Rendez-Vous (Str. Edgar Quinet, 8-10, lângă Universitatea Bucureşti).

TAGS : ceremonia japoneza a ceaiului mihai albu bruxelles new york cartea ceaiului ceremonia ceaiului gabriel soga caciula
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Cultura
1802
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22