The Observer: Dezvăluiri despre implicarea miliardarilor apropiaţi de Donald Trump în Brexit

E.b. | 09.05.2017

Cele două personaje-cheie sunt miliardarii Robert Mercer, proprietarul Cambridge Analytica (fostă SCL Elections), și Peter Thiel, deținătorul companiei Palantir și cofondator al eBay și PayPal. Totodată, cel mai vocal susținător din Silicon Valey al lui Donald Trump.

Pe aceeași temă

 

 

 

Geniu al IT-ului și om de afaceri de succes, Robert Mercer este unul dintre prietenii politcianului britanic Nigel Farage. Mercer și-a ajutat prietenul anul trecut, iar tabăra Leave.EU a beneficiat de susținerea Cambridge Analytica, scrie publicaţia britanică The Observer, preluată de Digi24.

 

Palantir - compania celuilalt miliardar implicat, Peter Thiel - l-a ajutat pe Donald Trump să ajungă președinte al SUA, în urma unei campanii coordonate de Steve Bannon, care a lucrat și pentru Cambridge Analytica. Cea care a propus ca Palantir și Cambridge Analytica să colaboreze a fost Sophie Schmidt, fata șefului Google, Eric Schmidt.

 

Mercer a acționat în Marea Britanie nu doar prin intermediul Cambridge Analytica, ci și folosindu-se de AggregateIQ, o companie de analiză online obscură, cu sediul în Canada. Spre AggregateIQ a mers mai bine de jumătate din bugetul campaniei Vote Leave. Adică, 3,9 milioane de lire sterline. Alte 757.750 de lire au venit din trei tabere afiliate demersului de ieșire a Marii Britanii din UE.

 

„Canadienii ne-au creat softul. Ei se ocupau de baza noastră de date. Dacă AggregateIQ este implicată, atunci și Cambridge Analytica este implicată. Și dacă Cambridge Analytica este implicată, atunci sunt implicați Robert Mercer și Steve Bannon”, spune Paul, fost angajat al Cambridge Analytica, una dintre sursele jurnaliștilor britanici.

 

 

 

Un contractor militar a folosit strategii militare pe o populație civilă

 

 

 

Aceștia au mers mai departe și au descoperit legăturile Cambridge Analytica cu complexul militar-industrial din SUA. Potrivit The Observer, esența dezvăluirilor este următoarea: un contractor militar a folosit strategii militare pe o populație civilă. Practic, cu ajutorul Facebook și al unui om de știință de la Universitatea Cambridge, Cambridge Analytica a adunat date personale – inclusiv adrese și numere de telefon - ale alegătorilor britanici, ceea ce i-a permis să transmită mesaje țintite pentru a le influența votul la referendumul din 23 iunie 2016.

 

Mesajele i-au vizat pe cei despre care s-a stabilit că sunt ușor de convins. Lor li s-au transmis, printre altele, imagini cu imigranți care „inundă” Marea Britanie.

 

Pe de altă parte, oficialii Palantir, compania lui Peter Thiel, au avut întâlniri cu cei ai Cambridge Analytica încă din 2013 și există informații că au avut și un proiect comun.

 

Jurnaliștii de la The Observer reamintesc că Palantir asigură managementul datelor personale ale cetățenilor britanici și americani pentru GCHQ și NSA.

 

Cambridge Analytica și Palantirsunt deținute de doi miliardari aliați ideologic: Robert Mercer și Peter Thiel”, subliniază The Observer. „Echipa de campanie a lui Trump a spus că Thiel a ajutat cu date. O campanie conduse de Steve Bannon, care pe atunci era era la Cambridge Analytica”, subliniază publicația britanică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22