Putin cere Occidentului să adopte abordarea Moscovei pentru combaterea terorismului

E.b. | 09.05.2017

Vladimir Putin, preşedintele Feraţiei Ruse, le-a cerut ţărilor occidentale să adopte abordarea Moscovei în combaterea terorismului internaţional. Putin a acuzat frecvent Statele Unite şi alte ţări occidentale că aplică standarde duble în eforturile de a combate terorismul.

Pe aceeași temă

 

 


În discursul rostit la parada de Ziua Victoriei, el a subliniat că lipsa de unitate le-a permis forţelor lui Adolf Hitler să ameninţe lumea, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty, preluat de News.ro.


Adresându-se mulţimii strânse în Piaţa Roşie, din Moscova, pentru parada impresionantă de 9 mai, Putin a spus că Uniunea Sovietică merită majoritatea laudelor pentru înfrângerea naziştilor, în 1945, şi că lipsa de securitate din lumea de astăzi înseamnă că Rusia trebuie să îşi consolideze armata.

 

Tragedia monstruoasă” a celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost evitată “în primul rând pentru că ideologia criminală a superiorităţii rasiale a fost permisă, din cauza lipsei de unitate dintre ţările de la vârful lumii”, a subliniat Putin în discurs. Germania nazistă “a lansat cele mai puternice atacuri asupra Uniunii Sovietice (…), dar nu a existat, nu există şi nu va exista niciodată o putere care să poată să ne subjuge poporul”.


Nu vom uita niciodată că taţii, bunicii şi strămoşii noştri au reuşit să aducă libertatea Europei şi pacea mult-aşteptată pe planetă”, a insistat el, fără a menţiona contribuţiile SUA, Marii Britanii sau aliaţilor occidentali în victoria asupra Germaniei.


“Viaţa cere ca forţele noastre armate să fie consolidate şi mai mult, pentru a putea rezista în faţa terorismului, extremismului şi neonazismului”, consideră liderul de la Kremlin. “Forţele armate ale Federaţiei Ruse pot rezista oricărei provocări – dar pentru a lupta împotriva terorismului, este nevoie de consolidarea întregii comunităţi internaţionale”, susţine el.


Putin, care conduce ţara – ca preşedinte sau premier – din 1999, a acuzat frecvent Statele Unite şi alte ţări occidentale că aplică standarde duble în eforturile lor de a combate terorismul şi, în unele cazuri, chiar că au colaborat cu militanţi pentru a slăbi Rusia. Statele Unite şi alte Guvern neagă vehement aceste acuzaţii.

 

 


 

 

Parada din Piaţa Roşie, la care au luat parte peste 10.000 de soldaţi şi peste 100 de vehicule militare, a fost punctul central al ceremoniilor organizate marţi în toată ţara.


Zecile de avioane care urmau să survoleze piaţa de lângă Kremlin nu s-au ridicat, însă, de la sol, din cauza vremii nefavorabile, care a persistat, deşi autorităţile au încercat să disperseze norii cu echipamente costisitoare.


Potrivit estimărilor, 27 de milioane de soldaţi şi cetăţeni sovietici au fost ucişi în al Doilea Rzăboi Mondial, iar înfrângerea naziştilor, în 1945, este un motiv de mândrie enormă pentru milioane de oameni din Rusia, unde puţine familii au rămas neafectate de război.


Putin foloseşte, în mod tradiţional, discursurile de Ziua Victoriei pentru a pleda pentru unitate în Rusia şi pentru o cooperare mai strânsă împotriva terorismului, de multe ori criticând mai voalat sau mai direct Occidentul.


Criticii Kremlinului spun că Guvernul lui Putin foloseşte ceremoniile pentru a încerca să alimenteze naţionalismul şi să transmită semnale geopolitice, dar nu acordă atenţie prea mare nevoilor veteranilor în vârstă.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22