Ghinea: Comisie de ancheta a jafului digitalizarii statului/ Triada SIVECO, UTI, Ghita

E.b. | 11.05.2017

Deputatul USR Cristian Ghinea a anuntat ca strange semnaturi de la deputatii USR si PNL pentru infiintarea unei comisii de ancheta cu privire la sistemele IT pe care statul le foloseste.

Pe aceeași temă

 

 

El a precizat ca cererea este semnata deja de 28 de deputati USR si 16 liberali si va fi depusa saptamana viitoare.

 

Ghinea a facut apel catre toti deputatii, atat din Opozitie, cat si de la Putere, sa semneze pentru infiintarea comisiei respective.

 

"Propunem noi o comisie de ancheta pentru care strangem semnaturi de la deputatii USR si PNL pentru o comisie de ancheta legata de digitalizarea statului, de sistemele de IT pe care statul le foloseste. Anul trecut fostul Guvern a demarat un proces amplu de debirocratizare, care a avut efecte limitate - principiul pe care vroiam sa il aplicam era urmatorul: statul nu ar mai trebui sa trimita cetateanul la o alta institutie a statului dupa hartii, pur si simplu aceste institutii ar trebui sa comunice intre ele prin baze de date (...) Acest lucru nu este posibil, pentru ca aceste baze de date sunt ramase in urma, nu sunt actualizate sau sunt prost facute", a declarat Ghinea, conform ziare.com.


Deputatul a subliniat ca s-a facut "un jaf" in ceea ce priveste digitalizarea sistemului public, precizand ca nu numai furtul este problema, ci ca nu se poate guverna modern in Romania "avand genul acesta de sisteme IT".


"Multumesc foarte mult doamnei Raluca Turcan si deputatului PNL Pavel Popescu din Comisia de IT, pentru ca ne-au sprijinit in acest demers si invit celelalte partide atat din Opozitie, cat si de la Putere sa semneze aceasta cerere de creare a unei comisii parlamentare de ancheta, pe care o sa o supunem Biroului Permanent", a afirmat Ghinea.

 

El a spus ca, potrivit raportului Corpului de control al prim-ministrului de anul trecut, intre 2011 - 2016, statul roman a platit 3,7 miliarde de lei, adica 700 de milioane de euro, pentru sisteme IT.

 

"Topul firmelor cele mai avantajate de aceste contracte vedem celebra triada SIVECO, UTI si firmele apropiate de Sebastian Ghita. (...) O sa continui si eu strangerea de semnaturi maine in plen. Erau 16 ieri, s-au mai strans astazi... Am strans aproape de pragul de 50 de semnaturi. N-am niciun fel de emotie ca strangem pragul de 50 de semnaturi", a spus Ghinea, precizand ca cererea va fi depusa saptamana viitoare la Camera Deputatilor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22