Juncker, la Cotroceni: pâna în 2019, România trebuie să fie fără MCV și membru Schengen

Dora Vulcan | 11.05.2017

Mecanismul de Cooperare şi Verificare trebuie ridicat până în 2019, când România preia președinția UE, susţine Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, care îşi mai doreşte, până atunci, ca şi aderarea la spaţiul de liberă circulaţie să devină realitate pentru români.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Jean Claude-Juncker se afla la București, într-o vizită de-o zi. Descinderea președntelui Comisiei Europene în România se încadrează în seria de actiuni organizate la nivelul UE dupa declansarea Brexitului, comisarii europeni dorind sa afle opiniile liderilor politici si ale cetatenilor cu privire la scenariile posibile dupa iesirea Marii Britanii din UE.

 

 



Oficialul european a subliniat in alocutiunea sa din Parlament faptul ca Romania trebuie sa adere cat mai curand in spatiul Schengen, afirmand ca incheierea MCV nu va fi si capatul reformelor.

 



Dialogul cu cetatenii va putea fi urmarit in direct online, pe pagina de Facebook a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si pe contul de Twitter, participantii la dezbatere putand utiliza hashtag-ul#EUdialogues.

 



Live text (ziare.com)

13:42 - Jean-Claude Juncker se intretine cu demnitarii prezenti, printre care si fostul presedinte Ion Iliescu, pe care il imbratiseaza.
 

Juncker iliescu sarut


De asemenea, presedintele CE discuta cordial cu patriarhul Daniel.

 



13:40 - Europarlamentarul Siegfried Muresan, care il insoteste pe Jean-Claude Juncker in vizita sa in Romania si care este purtatorul de cuvant al PPE, remarca faptul ca presedintii celor doua camere parlamentare au intarziat.

 





 

 

13:35 - Ia cuvantul Jean-Claude Juncker:

- Ma bucur ca pot sa sarbatoresc Ziua Europei alaturi de dvs. Romania e o tara care imi este draga, am putut sa parcurg alaturi de ea mai multe etape importante din istoria recenta a Europei.

- Sunt convins ca locul Romaniei e in interiorul UE. Romanii trebuie sa fie mandri de parcursul lor european, iar noi, ceilalti, ne-am imbogatit prin prezenta Romaniei.

- Pana in 2019, cand Romania preia presedintia Consiliului UE, MCV sa fie inchis. Acest mecanism trebuie oprit si asa va fi. As vrea ca pana atunci Romania sa faca parte din zona Schengen, indeplineste toate criteriile si trebuie sa ii acordam statutul.

- Romania are un frumos viitor in fata, datorita curajului, inteligentei romanilor.

- Va multumesc!

 



13:20 - Ia cuvantul presedintele Klaus Iohannis:

- Imi face o deosebita placere sa sarbatorim aici Ziua Europei. Avem un oaspete deosebit, pe bunul prieten al Romaniei Jean-Claude Juncker. Multumesc ca ai acceptat invitatia mea si ca ai venit la Bucuresti, in acest moment in care sarbatorim si 10 ani de aderare la UE.

- Avem ocazia sa ne gandim la ce inseamna UE pentru noi si Romania pentru UE.

- UE s-a confruntat de-a lungul timpului cu numeroase provocari pe care le-a depasit cu succes, dar parca niciodata nu a traversat o perioada complicata ca acum, cand trebuie sa faca fata unor provocari multiple si unor tendinte xenofobe, radicale.

- Sunt teste dificile care ne pun la indoiala unitatea. Cel mai bun raspuns este o Europa mai unita si solidara in solutii si abordari.

- Progresele inregistrate de Romania sunt mai mult decat evidente. Aderarea a avut costuri, dar au fost cu mult depasite de beneficii.

- Ce ne uneste sunt principiile si valorile comune, de care romanii sunt profund atasati. Tara noastra si-a demonstrat de fiecare data angajamentul si loialitatea de a sustine UE.

- Oamenii sunt cei care se afla in centrul constructiei europene, aceasta este partea cea mai importanta a proiectului european. Prin deciziile noastre asiguram un nivel de trai din ce in ce mai crescut si o viata prospera si sigura pentru toti europenii. Pentru Romania, efectele benefice sunt incontestabile.

- Sa ne reamintim drepturile romanilor in calitate de cetateni europeni: posibilitatea de a calatori, posibilitatea de a studia in UE sunt printre cele mai importante.

- La zece ani de la aderare, intrebarea e: care sunt pasii de urmat? Romania a depasit etapa de adaptare si dispune de vointa si capacitatea de a contribui activ la efortul de revigorare si consolidare a proiectului european.

Romania are atu-ul de a fi o sursa de stabilitate. E important sa ne consolidam profilul de partener credibil si sa ramanem angajati in promovarea statului de drept si sa sustinem economia de piata.

- In 2019 preluam presedintia Consiliului UE, o responsabilitate importanta.

- Trebuie sa avem in vedere finalizarea celor doua obiective importante: Aderarea la zona Euro si Schengen. Este interesul nostru strategic sa ne racordam cat mai profund la procesele de integrare europeana. Am speranta ca aceste deziderate vor deveni realitate intr-un viitor apropiat.

- Romanii sunt printre cei mai pro-europeni cetateni ai UE. Proiectul european reprezinta pentru noi mult mai mult decat o constructie politica. Cand spunem UE, spunem: libertate, democratie, pace si prosperitate. Viitorul nostru comun. Progresul Romaniei e indisolubil legat de destinul UE.

- La multi ani, romanilor! Si multi ani Europei unite!

 



13:13 - Invitatii la receptia oficiala organizata de Administratia Prezidentiala se reunesc in curtea Palatului Cotroceni.
 

Juncker receptie Cotroceni

 

Foto: captura video / Presidency.ro

 


Sunt prezenti, printre altii, Carmen Iohannis, fostul presedinte Ion Iliescu, patriarhul Daniel, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
 

Juncker Iliescu


 

 

12:22 - Jean-Claude Juncker a ajuns la Palatul Cotroceni unde a fost intampinat de presedintele Klaus Iohannis. Cei doi s-au retras pentru discutii tete-a-tete, urmate de discutii oficiale.
 

Juncker Iohannis

 

Foto: captura video Digi24

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22