Galeria Sandwich, între două garaje de metal și expoziția de magneți a lui Dan Perjovschi

Dora Vulcan | 11.05.2017

Toate muzeele mari la care a expus au trimis magneți, spune încântat ca un copil Dan Perjovschi. Pentru că spațiul galeriei este unul de metal, cel mai simplu lucru cu care poți interveni este magnetul, explică el. Zis și făcut!

Pe aceeași temă

 

 

Din momentul în care a știut că are proiectul cu magneții, i-a colecționat din orice oraș în care a fost el prin lume. Iar apoi le-a cerut tuturor curatorilor și muzeelor de artă din lume să cotizeze cu magneți la expoziția sa. 

 

Întrebat dacă ”teoreticienii s-au pretat” la așa ceva, mândru, Dan Perjovschi arată un magnet  de la un ”teoretician de la Universitatea Duke”, care și-a confecționat propriul magnet imortalizându-și calul. 

 

În spațiul destinat României, simbolistica se concentrează în jurul Casei Poporului ”care ocupă toată România așa cum ocupă și frigiderul pe care l-a golit ca să se facă”, cu trimitere la trista istorie a construcției megalomane, ridicată pe spatele înfometării unui popor. 

 

Întrebat de ce este așa entuziasmat că totul e doar rugină în jur, Dan Perjovschi spune ca un copil că e ”tare” și că i-a ajuns să lucreze la ”curat și la frumos”. 

 

Autorul omuleților care l-au făcut celebru - sau pe care i-a făcut celebri cu viziunea sa de-un simbolism năucitor - spune că acum are magneții dar că nu renunță la activism pentru că demonstrațiile din ultima vreme sunt cele mai tari expoziții de artă: ”tu ai văzut cum arată? Cele mai tari expoziții de artă! Și nu-s făcute de artiști. Sunt făcute de oameni. Oameni mișto: și totul e în afara instituțiilor. Sunt fascinat de spontaneitatea lor. Și de umor.” Și o spune cu aerul unui copil care abia descoperă lumea.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22