Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Juncker, despre riscul ieșirii din UE: o să se observe la autopsie că nu merită efortul
Dora Vulcan - - - -
2017-05-11
International
0

Președintele CE a transmis joi un mesaj foarte crud cu privire la riscul ca și alte țări europene să iasă din UE iar mesajul său a fost adresat în engleză, în condițiile în care pe tot parcursul vizitei a vorbit în franceză: ”o să observe la autopsie că nu merită efortul.” Nu a spus și la a cui autopsie.

 

 

 

 "Nu, o să observe la autopsie că nu merită efortul", a precizat el, în cadrul unui dialog cu cetățenii români, găzduit de Muzeul Național de Artă.

 

Răspunsul referitor la această chestiune a fost singurul pe care președintele CE l-a oferit în limba engleză, în condițiile în care pe parcursul întregii dezbateri a preferat să vorbească în limba franceză.

 

"Nu știu de ce britanicii au dorit să părăsească UE. Cred că este o greșeală majoră, în acest moment și în perspectiva viitorului, pentru că nu cred că o țară mare, cum e Marea Britanie, este mai puternică în afara UE decât în interiorul ei, pentru că dacă ești în interiorul UE poți să influențezi procesul decizional, poți să afectezi gândirea celorlalți. (...) 80% din PIB este creat în afara UE, noi suntem continentul cel mai mic, nu-i așa? Europa — chiar dacă noi credem că suntem mari — reprezintă foarte puțin în comparație cu alții. Noi am pierdut din punct de vedere demografic și, de asemenea, pierdem influență politică, tocmai pentru că a scăzut în mod dramatic PIB-ul", a spus el, citat de Agerpres.

 

Juncker a afirmat că au existat greșeli și din partea Comisiei Europene, dar a adăugat că a cunoscut două mari distrugeri în viața sa: distrugerea URSS de către Gorbaciov și faptul că David Cameron a supus riscului națiunea britanică.

 

El a subliniat totodată că CE este preocupată de reducerea birocrației.

 

"Am retras 400 de legi. Lansăm 20 de acte legislative pe an, iar Comisia precedentă — 120. Încercăm să luăm măsuri importante pe chestiuni importante și decizii mai puțin importante, pe chestiuni mai puțin importante. Unii spun că încercăm să reglementăm totul și, mai ales, viețile cetățenilor. Punem un accent special pe imigrație", a precizat Jean-Claude Juncker.

TAGS : Juncker CE vizita Romania muzeul de arta dialog cetateni declaratie de dragoste marea britanie brexit autopsie
Mai multe din International
Comentarii
Total 0 comments.
3748
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22