Juncker, despre riscul ieșirii din UE: o să se observe la autopsie că nu merită efortul

Dora Vulcan | 11.05.2017

Președintele CE a transmis joi un mesaj foarte crud cu privire la riscul ca și alte țări europene să iasă din UE iar mesajul său a fost adresat în engleză, în condițiile în care pe tot parcursul vizitei a vorbit în franceză: ”o să observe la autopsie că nu merită efortul.” Nu a spus și la a cui autopsie.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Nu, o să observe la autopsie că nu merită efortul", a precizat el, în cadrul unui dialog cu cetățenii români, găzduit de Muzeul Național de Artă.

 

Răspunsul referitor la această chestiune a fost singurul pe care președintele CE l-a oferit în limba engleză, în condițiile în care pe parcursul întregii dezbateri a preferat să vorbească în limba franceză.

 

"Nu știu de ce britanicii au dorit să părăsească UE. Cred că este o greșeală majoră, în acest moment și în perspectiva viitorului, pentru că nu cred că o țară mare, cum e Marea Britanie, este mai puternică în afara UE decât în interiorul ei, pentru că dacă ești în interiorul UE poți să influențezi procesul decizional, poți să afectezi gândirea celorlalți. (...) 80% din PIB este creat în afara UE, noi suntem continentul cel mai mic, nu-i așa? Europa — chiar dacă noi credem că suntem mari — reprezintă foarte puțin în comparație cu alții. Noi am pierdut din punct de vedere demografic și, de asemenea, pierdem influență politică, tocmai pentru că a scăzut în mod dramatic PIB-ul", a spus el, citat de Agerpres.

 

Juncker a afirmat că au existat greșeli și din partea Comisiei Europene, dar a adăugat că a cunoscut două mari distrugeri în viața sa: distrugerea URSS de către Gorbaciov și faptul că David Cameron a supus riscului națiunea britanică.

 

El a subliniat totodată că CE este preocupată de reducerea birocrației.

 

"Am retras 400 de legi. Lansăm 20 de acte legislative pe an, iar Comisia precedentă — 120. Încercăm să luăm măsuri importante pe chestiuni importante și decizii mai puțin importante, pe chestiuni mai puțin importante. Unii spun că încercăm să reglementăm totul și, mai ales, viețile cetățenilor. Punem un accent special pe imigrație", a precizat Jean-Claude Juncker.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22