Ghinea a pierdut funcţia de vicepreşedinte, dar conducerea USR are o majoritate pro-Cioloș

E.b. | 14.05.2017

Cristian Ghinea, deputat USR, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloş, a pierdut duminică, în urma votului de baraj, funcţia de vicepreşedinte al partidului în favoarea preşedintei USR Sibiu, Raluca Amariei.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Componenţa Biroului Național al USR, un organ colegial cu 20 de membri, care va lua principalele decizii în partid, a fost o miză importantă a congresului acestui partid, care tocmai şi-a ales conducerea la Cluj.

 

Potrivit unor surselor din USR, toţi tehnocraţii care au candidat pentru Biroul Naţional au fost aleşi: Dan Barna, Ionuţ Moșteanu, Cătălin Drulă, Cristian Ghinea, Claudiu Năsui. Filialele mari din Ardeal, de la care a plecat revolta internă după respingerea lui Cioloș, sunt reprezentate de asemenea în Biroul Naţional. "Este o majoritate lejeră pro-Cioloș în Biroul Național", scrie stiripesurse.ro.

 

De asemenea, au fost aleşi şi noii vicepreşedinţi, primele şapte persoane ca număr de voturi în Biroul Naţional: Elek Levente, Vlad Alexandrescu, Stelian Ion, Dan Barna, Ionuţ Moşteanu, Cristian Seidler şi Raluca Amariei. Ultima a fost aleasă în urma balotajului pe care l-a avut cu Cristian Ghinea, fostul ministru îndemnându-şi susţinătorii să o voteze pe Amariei, cei doi fiind în aceeaşi tabără pro-Cioloş. Totuşi, nu este clar ce rol vor avea vicepreşedinţii. În luarea deciziilor, statutul acestora va fi acelaşi cu al celorlalţi membri din Biroul Naţional.

 

"Va fi o amprentă tehnocrată foarte puternică. În perioada următoare o să se propună în Biroul Naţional redemararea negocierilor cu Platforma România 100", mai spun sursele din conducerea USR, conform stiripesurse.ro.

 

Şi la alegerea membrilor Biroului Naţional au fost surprize. Spre exemplu, George Ţăranu, de la USR Iaşi, şi-a învins colega de filială, mult mai cunoscuta Cosette Chichirău, aceasta fiind practic "pedepsită" pentru vehemenţa cu care s-a opus intrării lui Cioloş în partid. Dintre susţinătorii lui Nicuşor Dan, doar Cristian Seidler, Florina Presadă şi Alin Arsu au intrat în Biroul Naţional, restul fiind susţinători ai lui Cioloş, unii mai vehemenţi, alţii mai moderaţi.

 

 

Ghinea va rămâne membru în conducerea centrală a formaţiunii

 

 

Cristian Ghinea a obţinut duminică, la votul de baraj pentru funcţia de vicepreşedinte al USR, doar 55 de voturi din totalul de 192 valabil exprimate, în timp ce contracandidata sa, Raluca Amariei, a înregistrat 135 de voturi, devenind astfel cel de-al şaptelea vicepreşedinte al partidului. Deşi a pierdut funcţia de vicepreşedinte, Ghinea va rămâne membru în conducerea centrală a formaţiunii, conform News.ro.

 

Un vot de baraj a fost dat şi pentru ultimul loc de membru simplu în Biroul Naţional al USR, unde contracandidaţi au fost Dan Ivan, preşedintele USR Maramureş, şi senatorul George Marussi. Ivan a reuşit să se impună, duminică dimineaţă, cu 139 de voturi în faţa lui Marussi, care nu a mai prins astfel nicio funcţie în conducerea partidului.

 

Votul pentru ultima funcţie de vicepreşedinte şi pentru ultima poziţie de membru în Biroul Naţional a fost reluate duminică dimineaţă, după ce sâmbătă a fost înregistrat un balotaj la respectivele funcţii. Astfel, deputatul Cristian Ghinea şi preşedintele USR Sibiu, Raluca Amariei, au obţinut acelaşi număr de voturi, 143 pentru poziţia de vicepreşedinte, iar Dan Ivan, preşedintele USR Maramureş, şi senatorul George Marussi, au obţinut, fiecare, câte 112 voturi.

 

 

******************************

 

 

Nicuşor Dan a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al Uniunii Salvaţi România în cadrul Congresului USR care a avut loc, sâmbătă, la Cluj-Napoca, el obţinând 173 de voturi. Deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu s-a clasat al doilea în competiţia pentru postul de preşedinte, cu 61 de voturi. Consilierul parlamentar Şerban Marinescu a obţinut 14 voturi, iar Cornelia German, trei.

 

 


Tot în Biroul Naţional au mai fost aleşi, ca membri simpli, Clotilde Armand (consilier sector 1), Cătălin Drulă (deputat USR Timiş), Cristian Ghica (senator USR Bucureşti), Chereji Florin Silviu (membru USR Cluj), Cornel Zainea (deputat USR Ilfov), Claudiu Năsui (deputat USR Bucureşti), Radu Mihail (senator USR Diaspora,)Florina Presadă (senator USR Bucureşti), George Ţăranu (membru USR Iaşi), Ion Voinea (membru USR Bucureşti), Arsu Alin Ionuţ (consilier local USR Bucureşti). 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22