Academia fantomatică a pușcăriașului Voiculescu, dotată de Firea cu o clădire în centru

Dora Vulcan | 15.05.2017

Primăria Capitalei intenționează să dea în administare fantomaticei Academii a Oamenilor de Stiinta din Romania, fondată de pușcăriașul Dan Voiculescu, o cladire din centrul capitalei, potrivit unui proiect de hotarare ce va fi supus aprobarii joi, scrie Hotnews.ro.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Printre membrii fantomaticei academii se numara:

  • Ionel Valentin Vlad - presedintele Academiei Romane, membru de onoare al Sectiei Stiinte Fizice;
  • Gheorghe Mencinicopschi - fost director al Institutului de Cercetari Alimentare, in prezent la inchisoare in Dosarul "I.C.A." ;
  • Dan Voiculescu - este membru titular al Academiei, în pușcărie, în dosarul ICA;
  • Ion Iliescu  - membru de onoare al Sectiei Stiinte Tehnice;
  • Valeriu Tabara -  membru titular;
  • Ion Cristoiu -  membru de onoare;
  • Teodor Melescanu - membru onorific.

 

 

Lucrarile de amenajare si punere in functiune a imobilului se vor realiza prin grija si pe cheltuiala Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, potrivit unui proiect de hotărâre a Consiliului General ce va fi supus dezbaterii și aprobării joi. Anticipând rezultatul votului - majoritar ALDE și PSD - primăria a demarat deja lucrări la acoperișul și fațada imobilului. 

 

 

"Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a solicitat darea in administrare a imobilului situat in Str. Ilfov, nr.3, sector 5, Bucuresti, in vederea desfasurarii corespunzatoare a activitatii. Imobilul cu adresa Strada Ilfov nr.3, sector 5 este inscris in cartea funciara numarul 231489, cu proprietar Statul Roman si in administrarea Administratiei Fondului Imobiliar. Academia Oamenilor de Stiinta din Romania isi desfasoara activitatea in imobilul cu adresa Splaiul Independentei, nr. 54, sector 5, spatiu atribuit in baza Hotararii C.G.M.B. nr. 87/10.04.2003, imobil ce a facut obiectul DPG nr. 17535/03.12.2013, prin care % din imobil a fost restituit in natura Academiei Romane. Conform art.30 al Hotararii de Guvern nr. 647/2007, privind aprobarea Statutului AOSR, "organele administratiei publice vor sprijini acordarea, respectiv obtinerea de sedii corespunzatoare in localitatile unde functioneaza sau se infiinteaza filiale AOSR", se arata in expunerea de motive semnata de primarul general, Gabriela Firea.

 

 

Proiectul de hotarare nu specifica pe ce durata se da in administrare cladirea.

 

 

Cladirea pe strada Ilfov nr. 3 are subsol, parter si etaj, avand o suprafata utila de  641,53 mp, din care subsol 189,88 mp, parter 210,04 mp si etaj 241,61 mp.  Terenul are o suprafata de 489,00 mp, din care suprafata construita 279,00 mp.

 

 

"La data prezentei s-au executat lucrari de reparatii la acoperisul si fatada imobilului conform Autorizatiei de Construire nr.308/1384809/26.07.2016 si a procesului verbal de receptie ᅰᅱ 51700/19.12.2016", se arata in raportul de specialitate al proiectului de hotarare.

 

 

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) a fost infiintata in 1996, functionand initial ca ONG, si a devenita institutie publica finantata de stat in 2007. In 2015, in urma unui amendament initiat de Ecaterina Andronescu, fantomatica academie a devenit ordonator de credite.

 

 

 

 

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a decis in 2010 sa-i acorde lui Traian Basescu, la acea vreme presedinte, titlul de academician. Reprezentantii Academiei au explicat si motivele pentru care Basescu merita titlul: a asigurat un sediu OASR pe cand era primar si, in calitate de sef al statului, a semnat legea prin care academia devine institutie bugetara, scrie Hotnews.ro. Dupa ce presa a relatat pe larg decizia Academiei, administratia prezidentiala a anuntat ca Basescu nu a acceptat sa devina membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

 

 

Eugen Simon, fost presedinte al Academiei Romane, a declarat pentru HotNews.ro in 2010 ca "a aparut o Academie a Oamenilor de Stiinta care , dupa parerea mea, acceptata si de Adunarea Generala a Academiei Romane, este o constructie strict politica . Pentru ca ea nu se bazeaza pe o selectie corecta de valori. In interiorul ei sunt, evident, si oameni de valoare, si eu i-as sfatui ca ei sa candideze la Academia Romana. Dar, in aceasta Academie a Oamenilor de Stiinta constat ca exista parlamentari, oameni de afaceri, general, general de jandarmi, oameni politici, creand confuzie generala ".

 

 

 

Tot atunci, Eugen Simion avertiza: "nu cunosc in Europa sa mai exista un caz similar ca toate aceste Academii care creeaza o mare confuzie sa fie finantate din bugetul public ".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22