Edouard Philippe, premierul desemnat de Macron, apropiat al ex-premierului Juppé (fișă)

Dora Vulcan | 15.05.2017

Putin cunoscut publicului, noul locatar de la Matignon a incalcat toate liniile politicii tradiționale: primar al dreptei (Republicanii) în orașul portuar Le Havre, apropiat al ex-premierului Alain Juppe, a militat in tinerețe pentru socialistul Michel Rocard înainte de a trece in tabara dreptei, scrie AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 Edouard Philippe, nominalizat luni prim ministru de Emmanuel Macron, s-a nascut la Rouen in 1970. Intr-un interviu pentru Le Point, marturiseste ca politica, "istoria in curs de a fi facuta", l-a atras de mic copil, cand adora sa priveasca alaturi de tatal sau emisiunile politice, transmite AFP:

 

 

A studiat dreptul la Sciences po si apoi Ena, dupa care s-a alaturat Consiliului de Stat, unde a redactat note pentru candidatul la prezidentiale Jacques Chirac.

 

 

Avid de angajament politic, acesta face, cum scrie Le Point, face "turul vocilor grele ale politicii". Oportunitatea ii apare in 2001, atunci cand se intalneste cu Antoine Rufenacht, primar al Le Havre, si intra in echipa municipala. Dupa un esec la alegerile din 2002, Edouard Philippe nu abandoneaza si construieste timp de doi ani noul partid de dreapta, UMP, si se apropie de Alain Juppe, potrivit Le Figaro.

 

Urmeaza o prima perioada in sectorul privat, in cadrul unui cabinet american de avocatura, si scrierea unei carti despre campaniile electorale.

 

Revine insa in zona lu Alain Juppe, care il numeste consilier in ministerul Ecologiei, dupa alegerea lui Sarkozy.

 

Din nefericire, primarul de Bordeaux nu reuseste sa intre in Adunarea Generala si trebuie sa paraseasca schipa guvernamentala. La randul sau, Edouard Philippe pleaca din nou in zona privata, la Areva.

 

Apoi este ales consilier general de Seine-Maritime, dupa care castiga primaria din Le Havre in 2010, in urma demisiei mentorului sau Antoine Rufenacht. Dupa care cariera sa decoleaza: primarul intra in 2012 in Adunarea nationala. Este reales din primul tur, in 2014, la primarie si devine purtatorul de cuvant al lui Alain Juppe la alegerile primare ale dreptei in noiembrie 2016.

 

Pe plan politic, arata Le Figaro, Edouard Philippe aduce o anume sensibilitate de dreapta, reformatoare, cea pe care Emmanuel Macron vrea sa o atraga in echipa sa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22