Dragnea vrea desecretizarea arhivei SIPA si il ameninta pe Tudorel Toader

I.m. | 16.05.2017

Dragnea sustine ca "sistemul din Romania nu e curat" si are multe parti "stricate", avertizand ca, daca actuala putere nu "rezolva problema", va avea soarta USL. Seful PSD spune ca nu sunt ”actiuni impotriva jutitiei”, ci actiuni generate de ”asteptarile populatiei” si ca nu are de gind sa cedeze.

Pe aceeași temă

 

 

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat luni seara, la Antena 3, ca daca Tudorel Toader nu desecretizeaza arhiva SIPA  isi va pierde increderea in el.

Scandalul legat de arhiva SIPA a fost declansat de patronul Evz si urmaritul penal Dan Andronic, care sustine ca arhiva, desfiintata de Monica Macovei, ar contine intre 10 si 20 de mii de dosare, multe referitoare la magistati. Arhiva ar fi fost copiata, iar unele dosare sustrase sau distruse, spune Andronic fara a prezenta insa nicio dovada.

 


Sistemul "are multe parti din el care sunt stricate, sa nu zic ticalosite, pentru ca nu vreau sa-l citez pe Traian Basescu", a spus Dragnea, invitat la emisiunea lui Mihai Gadea de la Antena 3, chiar daca "peste 90% dintre judecatori, dintre procurori, sunt oameni cinstiti".



"Daca nu rezolvam aceasta probelma vom avea soarta USL-ului", a spus Liviu Dragnea, sustinand ca nu este vorba de "actiuni impotriva justitiei", ci de "actiuni generate de asteptarile" unei parti mari a populatiei.



In opinia sa, actuala putere are o "putere legislativa aproape 100%" insa o "putere  guvernamentala intr-un procent mai mic", deoarece "sunt zone care pastreaza in continuare o influenta din alte parti".



Potrivit presedintelui PSD, in prezent "puterea e la presedinte, foarte mult, la o parte a procurorilor si la servicii". "Eu nu am de gand sa cedez. Daca nici noi nu reusim altcineva nu va mai reusi niciodata", crede Liviu Dragnea.

 

Increderea in Tudorel Toader se va apropia de zero daca acesta nu desecretizeza arhviv  SIPA, a avertizat Dragnea.



"O sa fiu foarte scurt si o spun cu tot respectul cuvenit pentru cariera dumnealui si pentru pregatirea dumnealui: daca si in acest subiect legat de noul scandal, cel mai proaspat scandal care a aparut acum cu arhivele SIPA, daca nu face nici macar gestul de a desecretiza raportul, atunci increderea mea in dumnealui va fi aproape de zero. Daca va face lucrul asta, atunci inseamna ca este de buna credinta si este un om corect, care chiar vrea sa participe la acest proiect pe care noi l-am inceput dupa 11 decembrie", a sustinut Dragnea luni seara, la Antena 3, intrebat cum vede activitatea ministrului Justitiei, Tudorel Toader.
 


Potrivit lui Dragnea, "oamenii vor ca partea necuratata din sistemul mostenit dinainte de 1989 sa se insanatoseasca".



"Stiu si eu, cred ca in 2007 a fost un raport facut cred la Ministerul Justitiei care se referea la acea spargere sau acea disparitie a unor dosare din aceasta arhiva. Ministrul Justitiei actual cred ca poate sa desecretizeze macar acel raport intr-o prima faza, dar eu am mai spus ca poate arhiva asta ar trebui desecretizata, ar trebui identificata si desecretizata.



Pe de alta parte, daca ceea ce se spune este adevarat si vazand toate informatiile care au aparut pana la ora asta, s-a petrecut, nu stiu daca se mai petrece, un lucru ingrozitor. Faptul ca cineva ar fi putut sa foloseasca acele informatii pentru a santaja, pentru a influenta decizii ale justitiei, mie mi se pare unul dintre cele mai urate lucruri care s-au intamplat in Romania in ultimii ani.



Si poate, intr-adevar daca asa este, si din pacate se pare ca s-ar putea ca asa sa fie, acesta poate sa fie unul din cele cateva instrumente care au fost folosite de sistem, binom, trinom si asa mai departe", a mai declarat Dragnea.



El a anuntat ca a discutat cu colegii despre aceasta problema despre care doreste o finalitate.



"Mie mi se pare mult prea important sa pot sa ma arunc sa spun ce trebuie facut astazi, in seara asta. Am vorbit deja cu multi colegi, maine o sa incepem sa discutam serios sa vedem care sunt caile, caile care sa ne duca la o finalitate. Sa incepem discutia despre acest subiect si sa finalizam cu niste actiuni, cu niste fapte si, in final, aceasta problema sa nu mai existe in Romania. Daca si acum in Romania se mai folosesc acele informatii pentru a influenta deciziile justitiei - si poate nu numai ale justitiei-, atunci nu o sa ne mai vindecam niciodata. Poate fi dureros, poate fi greu, poate fi foarte greu, dar totusi e o provocare din fata careia nu trebuie sa plecam.



Trebuie cumpanit foarte bine daca se merge pe desecretizare, daca se topeste, daca dispare, pentru ca cel mai important este, din punctul meu de vedere, ca judecatorii din Romania sa nu mai poata sa fie influentati, presati, amenintati, santajati inainte sa ia o decizie. Acesta este cel mai important lucru", a precizat presedintele PSD.



 

Ministrul Justitiei: Nu am cunostinta ca arhiva SIPA ar fi fost copiata

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că nu are cunoștință că arhiva SIPA ar fi fost copiată, dar, dacă se va dovedi că este adevărat, cei vinovați vor trebui să răspundă, relateaza Agerpres.

 

''Arhiva este în păstrare, în păstrarea autorităților și în momentul prezent este securizată de către Direcția Penitenciarelor. Nu știu informația din spațiul public, înțeleg că a apărut astăzi și nu îmi permit să o comentez deoarece chiar nu o știu. Cu siguranță, cine a făcut astfel de copii va trebui să răspundă dacă informația se dovedește a fi adevărată. Personal, n-am vizitat această arhiva, personal n-am cunoștință de faptul că s-ar fi copiat, multiplicat, dar vă asigur că, după ce trec aceste zile destul de aglomerate cu proiectele de lege, coduri și legile justiției, mă voi interesa și voi vedea fizic acea arhivă și voi vedea parametrii în care se păstrează și se gestionează", a declarat Tudorel Toader, întrebat despre informațiile privind copierea arhivei SIPA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22