Andronic, Geoană, Hrebenciuc - primii chemați la comisia de anchetă a alegerilor din 2009

Dora Vulcan | 17.05.2017

Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor prezidentiale din 2009 a stabilit miercuri, la prima sa întrunire, cine vor fi cei primii chemați la audieri. Printre aceștia: Dan Andronic, Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc și Dan Șova - a anunțat șeful comisiei Mihai FIfor (foto).

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Dan Andronic - este cel care, în calitate de patron al Evz și de fost consultant politic al fostului președinte Traian Băsescu a publicat în ziarul pe care-l patronează un articol în care vorbește, într-un limbaj plin de sugestii, nefiresc pentru un text de presă, o presupusă dezvăluire despre o presupusă întâlnire care ar fi avut loc la Gabriel Oprea acasa in noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, unde s-ar fi aflat și Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Vasile Dincu. Andronic nu o spune explicit dar sugerează că aceștia ar fi fost cel puțin interesați de rezultatul alegerilor. Andronic este anchetat de DNA, parchet anticorupție condus de Kovesi.  

 

 

 Programul audierilor: 

 

Luni, 10.00 - 13.00: Dan Andronic si Presedinta AEP Ana-Maria Patru, fosta șefă a Autorității Elelectorale

Marti, 15.00 - 19.00: Mircea Geoana, Dan Sova, Viorel Hrebenciuc

Miercuri, 9.00 - 14.00: Ministrul de interne de la acea vreme Vasile Blaga, generalul Marcel Opris șeful Serviciului de Transmisiuni Speciale  

 

 

Fifor nu s-a arătat deranjat de faptul că unii dintre invitați sunt fie anchetați, fie condamnați penal. ”Nu cred ca are legătură cu activitatea comisiei", a spus el. Apoi e revenit asupra declarației și a punctat că nu este o comisie cu caracter vindicativ".

 

 

El a anuntat ca vor fi chemati si Gabriel Oprea si cei care au participat la acea cina din noaptea alegerilor, dar si fostul presedinte Traian Basescu precum si Adriean Videanu, șeful său de campanie de la acea vreme. Fifor a spus  că nu vor fi obligați să vină la audieri cei care nu sunt angajati la institutii ale statului.

 

Comisia are un mandat de 60 de zile, dar acesta poate fi prelungit.

 

FIfor a dat asigurări că ancheta comisiei nu se va suprapune peste cea a Parchetului General, care a deschis pe 24 aprilie un dosar penal cu privire la alegerile prezidentiale din 2009, "ca urmare a informatiilor facute publice de catre jurnalistul Dan Andronic". Potrivit PICCJ, cercetarile sunt efectuate in rem si vizeaza infractiunile de abuz in serviciu si de falsificare a documentelor si evidentelor electorale.

 

 

 

  • Comisia de anchetare a alegerilor din 2009:cine sunt membrii ei

 

 

Comisia parlamentară de anchetă va fi alcătuită din:

şapte parlamentari PSD:

  1. Dorel Căprar,
  2. Mihai Weber,
  3. Mihai Fifor,
  4. Eugen Nicolicea,
  5. Oana Florea,
  6. Liviu Pleșoianu,
  7. Adrian Țuțuianu

trei de la PNL

  1. Vasile Varga,
  2. Cezar Preda,
  3. Daniel Fenechiu

doi de la USR

  1. Mihai Goțiu
  2. Edward Dîrcă 

 ALDE

  1. Steluța Cătăniciu

PMP

  1. Robert Turcescu

UDMR

  1. Antal Istvan

 

Președintele comisiei va fi Mihai Fifor, liderul de grup al senatorilor PSD, om de bază al lui Dragnea, cu care a venit la ședința conducerii de miercuri, Fifor fiind tocmai numit în urmă cu o zi după debarcarea lui Șerban Nicolae care-și impusese amendamente pro-corupți la legea grațierii în comisia pe care o conducea simultan cu deținerea șefiei grupului. 

 

 

 

 

Obiectivele anchetei comisiei  (Hotnews)

 

  • Verificarea dispozitiilor legale cu privire la organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale din anul 2009;
  • Implicarea unor institutii si persoane in "decizii politice ce exced atributiile stabilite prin lege pentru aceste institutii, in cadrul procesului electoral" - amendament propus de deputatul ALDE Steluta Cataniciu;
  • Verificarea posibilei existente a unor mecanisme paralele de influentare si/sau de viciere a rezultatului votului, precum si determinarea institutiilor si/sau persoanelor care au contribuit la realizarea acestora;
  • Determinarea practica a capacitatii de procesare in timp real a solicitantilor care au votat in unele sectii de vot in special din afara granitelor;
  • Verificarea modului in care au fost stabiliti presedintii si loctiitorii acestora pentru sectiile de vot din strainatate
  • Se prevede de asemenea ca cei care refuza sa vina la audierile comisiei de ancheta risca urmarirea penala:

 

 

 

"In vederea audierii, Comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice si care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei. Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata Comisiei de ancheta parlamentara.

 

 

(2)  In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducatorului autoritatii sau institutiei unde desfasoara activitatea persoana citata, in vederea aplicarii in mod corespunzator a prevederilor regulamentelor de organizare si functionare a institutiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmarire penala pentru infractiunea prevazuta de articolul 267 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

 

 

(3)  Comisia parlamentara poate invita orice alta persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei si care accepta sa fie audiata.  Persoana invitata poate raspunde si in scris comisiei de ancheta parlamentara, furnizand  informatiile solicitate sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta.

 

 

(4) Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute utile activitatii comisiei, poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala.

 

 

(5) Dispozitiile procesual civile cu privire la citarea, invitarea, prezentarea si ascultarea martorilor, precum si cele privitoare la prezentarea inscrisurilor sau efectuarea expertizelor se aplica in mod corespunzator."

 

 

Ca să justifice ancheta comisiei în paralel cu cea a procurorilor, raportul prevede ca nu constituie obiect al Comisiei parlamentare de ancheta infractiunile investigate de Parchet.

 

 

 

 

  • Dosar penal pentru alegerile din 2009. Băsescu reclamă blocarea anchetei parlamentare

 

Parchetul General s-a autosesizat după articolul scris de consultantul politic Dan Andronic, patron al publicației Evz. 

 

 

Andronic a scris că a participat la o întâlnire în noaptea alegerilor la care erau prezenți Daniel Oprea, pe atunci ministru de Interne, acutuala șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi  - pe atunci procuror general - și fostul adjunct al SRI de la acea vreme, Florian Codlea. Andronic nu o spune explicit ci redă într-un stil literar îndoielnic o noapte misterioasă în care șefii instituțiilor de forță din România, acasă la Oprea, dădeau telefoane interesându-se de soarta alegerilor. Sugestia lui Andronic, neasumată explicit, este că prin interesul lor aceștia influențau alegerile din sufrageria lui Oprea. Andronic era la acea vreme consultant politic al lui Băsescu. 

 

 

Comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

 

 

”În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege.

 

În cauză se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale.

 

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”, transmite Parchetul General. 

 

 

 

 

  •  Dan Andronic: Ma voi prezenta in fata Parlamentului, voi putea oferi date pe care nu le-am dezvaluit pana acum

 

 

 

"Intrucat am fost intrebat daca ma voi prezenta pentru audieri in Parlament, vreau sa dau pentru toata lumea urmatorul raspuns: nu am fost anuntat de audierea la Comisia SRI sau oricare alta comisie, iar acum sunt plecat din tara. Dar sigur ma voi prezenta in fata Parlamentului atunci cand ajung in Romania. Mai ales ca voi putea prezenta comisiei date pe care nu le-am dezvaluit in serial, existand posibilitatea ca pana atunci sa apara si alte elemente", a scris"> Dan Andronic pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 

 

 

  • PSD și ALDE cer comisie de anchetă la Parlament pentru alegerile prezidențiale din 2009

 

 

 

Dragnea si Tariceanu cer inființarea unei comisii pentru anchetarea organizării alegerilor din 2009. Anunțul celor doi, făcut public într-un comunicat emis de ALDE, vine după dezvaluirile lui Dan Andronic, patronul Evenimentului zilei, fost consultant politic al lui Năstase, Băsescu și Tăriceanu.

 

 

Dan Andronic a scris in Evenimentul Zilei ca Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea si Gabriel Oprea erau implicati in procesul electoral din 2009, cand Traian Basescu a castigat al doilea mandat de presedinte.

 

 

Comunicatul ALDE-PSD:

 

"Este necesara aceasta ancheta in cadrul Parlamentului Romaniei, avand in vedere ca sunt puse in discutie principii ale statului democratic si ale statului de drept, dar si incalcarea principiului separarii puterilor in stat prin posibila interventie nelegitima a unor institutii in deturnarea procesului electoral. Totodata, se ofera cadrul necesar pentru a se clarifica daca persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au actionat in interes personal sau in numele institutiilor pe care le reprezentau.

 

 

O astfel de comisie parlamentara este necesara ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public si care pun sub semnul intrebarii respectarea principiului alegerilor libere si corecte ca premisa esentiala a functionarii democratiei in Romania.

 

 

Rezultatul alegerilor prezidentiale din 2009 a generat controverse in ultimii opt ani la nivelul societatii romanesti, existand suspiciuni privind fraudarea lor inca din zilele ce au urmat procesului electoral. Dezvaluirile presei ofera o noua perspectiva asupra deznodamantului alegerilor prezidentiale din 2009, introducand in discutie incercarea de influentare a procesului electoral."

 

 

 

 

  • Ce a scris Andronic și când

 

 

 

Dan Andronic a publicat cu o zi înainte de prezentarea la DNA unde fusese citat, un articol referitor la seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009, în care a menționat numele mai multor persoane printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi.

 

 

Andronic sustine ca in noaptea de dupa turul al doilea al prezidentialelor Gabriel Oprea i-a spus sa vina la locuinta sa, pentru ca are nevoie de el, iar acolo i-a gasit pe George Maior, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi.

 

 

"Am intepenit. Acolo era Statul! In acel birou se gaseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si inca o persoana inalta pe care nu o cunosteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date si cifre, dar si George Maior primea informatii. Cred ca, atat cat am stat eu acolo, Kovesi a primit cel putin doua telefoane la care a raspuns: "Da, domnule Presedinte". Dupa care iesea din incapere si continua discutia. In mod evident, Kovesi era o parte importanta a grupului, intelegeam din modul in care punea intrebarile referitoare la actiunile ce se pot intreprinde. Au ramas in acea incapere Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea... Oamenii care au facut posibila victoria lui Traian Basescu in 2009", a scris Andronic în Evenimentul zilei.

 

 

 

  • Patronul Evz este anchetat într-un dosar de corupție

 

 

 

Andronic a fost audiat martea trecuta la Directia Nationala Anticoruptie, declarand ca a fost citat intr-un dosar mai vechi, fara a da alte informatii despre cauza in care a fost chemat de procurori.

 

 

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca Dan Andronic, om de afaceri si consultant politic, are calitatea de suspect, fiind acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, pentru ca in septembrie 2016, cand a fost audiat in dosarul privind campania prezidentiala din 2009, a facut declaratii mincinoase despre banii incasati de firma sa pentru consultanta politica acordata de el in campania electorală, acreditand ideea ca persoanele inculpate in cauza nu au participat la savarsirea faptelor de care sunt acuzate.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22