Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Iohannis, reacţie la desecretizarea SIPA: CSAT, folosit ca un panaceu; ciorbe reîncălzite VIDEO
E.B. - - - -
2017-05-18
Actualitate Interna
0

Klaus Iohannis spune că nu știe ce se află în arhiva SIPA (Serviciul Intern de Protecţie şi Anti-corupţie) și îi cere ministrului Justiției să ia măsuri tranșante și transparente. Totodată, președintele a spus că rămâne de văzut ce poate face CSAT în acest caz.

 

Am văzut că în spațiul public tema SIPA a redevenit foarte prezentă. Cred că aici avem de a face cu o chestiune care la vremea respectivă nu a fost tratată cu suficientă atenție și cu certitudine nu cu suficientă transparență. Această arhivă SIPA a ajuns prin lipsă de informații în spațiul public un fel de mare secret național, ceea ce nu cred că este”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Iohannis  consideră  că ministrul Justiției, Tudorel Toader, trebuie să facă „tot ce poate, dar transparent” pentru clarificarea acestui subiect, conform Digi24.

 

Dacă se poate sau nu desecretiza este prima chestiune care trebuie lămurită. Ministerul Justiției trebuie să lămurească ce anume conține această arhivă, dacă au fost scurgeri sau nu”, a completat președintele.

 

Klaus Iohannis a mai adăugat că „este interesant de urmărit cum apar astfel de ciorbe reîncălzie la anumite momente politice și cum dintr-o dată unii devin amnezici, alții devin tăcuți, alții devin vorbăreți”... „Nu cred că este o temă care trebuie să rămână mult în spațiul public”, a completat șeful statului, precizând că așteaptă concluziile de la Tudorel Toader.

 

Am solicitat și colegilor tehnicieni din CSAT un punct de vedere, să vedem dacă CSAT-ul are ce discuta în această chestiune. Oricum ar fi, trebuie clarificată chestiunea (...) CSAT-ul, la noi în țară, este folosit ca un panaceu, ceea ce nu este. CSAT are domeniul securitatea națională cu care se ocupă”, a menționat președintele, neștiind pe moment dacă Consiliul Suprem de Apărare a Țării a primit un raport cu privire la arhiva SIPA.

 

Klaus Iohannia a reiterat că de la Ministerul Justiției trebuie să vină clarificările, nu de la CSAT, și că a precizat că nu a avut o discuție pe acest subiect cu Tudorel Toader.

 

 

Întrebat dacă această arhivă ar trebui să fie distrusă, Klaus Iohannis a răspuns că „și asta ar trebui să ne propună ministrul Justiției”.

 

Nu știu ce e în această arhivă, dar aștept să aflu. Dacă sunt date care nu mai au nicio valoare, atunci pentru a termina discuția în spațiul public este și această variantă, să fie arhiva topită”, a mai declarat Klaus Iohannis.

TAGS : Klaus Iohannis CSAT panaceu SIPA arhiva declasificare justitie Tudorel Toader
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2249
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22