Gabriela Firea, în competiție cu acțiunile lui Klaus Iohannis: decorarea Ilenei Vulpescu

Dora Vulcan | 18.05.2017

Președintele Klaus Iohannis i-a conferit joi scriitoarei Ileana Vulpescu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție pe care o poate oferi Cotroceniul unei personalități.

Pe aceeași temă

 

 

"Europa unității noastre în diversitate este astăzi pusă la încercare. În fața naționalismelor, a populismului, a extremismului și a urii, cultura reprezintă atât șansa păstrării identității noastre, cât și puntea către o Europă reunită", a declarat Klaus Iohannis, în acest context, citat de Agerpres.

 

 

El a menționat că Ileana Vulpescu a devenit cunoscută în cultura română printr-o rodnică și îndelungată carieră de filolog, prozatoare, romancieră și traducătoare.

 

 

"Ne aducem aminte cum, într-o perioadă marcată de propagandă și cenzură, romanele dumneavoastră ne ofereau, vă citez, "farmecul netulburat al cărții", îndemnându-ne să ne recunoaștem în personaje veridice, să ne regăsim în trăiri autentice. Grija pentru cuvântul scris, pentru literatura valoroasă, pentru nivelul de excelență al limbii literare, pentru libertatea expresiei, pentru o artă fără compromisuri, iată principii care v-au ghidat ca om și scriitor. Principii pe care noi generații de scriitori le-au văzut întâi în operă dumneavoastră. (...) Vă doresc să aveți puterea de a continua să scrieți și să exprimați, ca și până acum, adevărul despre oameni și, mai ales, despre umanitatea care ne leagă!", a afirmat șeful statului, la ceremonia de la Cotroceni. 
 

 

 

La decorarea PEN Club România, președintele Iohannis a subliniat că distincția reprezintă o apreciere a eforturilor pe care le depun scriitorii în apărarea unor drepturi fundamentale ale omului și valori esențiale ale democrației și statului de drept.

 

 

"Sunteți angajați într-o rețea internațională care militează pentru libertatea de expresie, bună înțelegere și respectul reciproc dintre națiuni, precum și împotriva urii, intoleranței și rasismului. Este o mândrie pentru țara noastră faptul că PEN Club România s-a înființat în 1922, la foarte scurt timp de la fondarea organizației internaționale PEN Club. Acest lucru dovedește că scriitorii României Marii Uniri au fost promotori ai valorilor care au creat, acum 67 de ani, Europa Unită", a afirmat Iohannis.

 

 

El a subliniat că activitatea PEN Club România demonstrează că este "necesar să ne asumăm mai mult decât statutul de spectatori în lumea contemporană". "Prevalența drepturilor fundamentale ale omului și angajamentul pentru un stat de drept trebuie reafirmate în permanență și reîncărcate în plurivalența sensurilor lor: politice, sociale și culturale", a completat Iohannis.

 

 

Scriitoarea Ileana Vulpescu a mărturisit că este o onoare să primească distincția, pe care, la vârsta sa, nu o mai aștepta. "Sunt foarte onorată de distincția pe care am primit-o astăzi, pe care, să spun drept, la 85 de ani nu o mai așteptam. (...) La vârsta mea am văzut că sunt două principii care contează foarte mult în viață, este o vorbă țărănească — "mai pune române, mai lasă jupâne" — și un filosof din Roma antică ne spunea: "Vrei să fii liber, nu ține seama nici de injurii, nici de laude". Aceste două principii mi-au călăuzit viața", a declarat Ileana Vulpescu. Scriitoarea i-a urat șefului statului să rămână "un nume luminos" în istoria românilor. 
 

 

La rândul său, președintele în exercițiu al Asociației PEN Club România, Magda Cârneci, a spus că distincția primită "încununează o continuitate, longevitate a unei organizații de scriitori". "Și eu mă simt onorată în numele PEN Club România pentru această distincție nesperată, care de fapt încununează o continuitate, longevitate a unei organizații de scriitori", a spus ea.

 

 

La începutul lunii aprilie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de decorare a scriitoarei Ileana Vulpescu și a Centrului PEN Club România.

Șeful statului i-a conferit scriitoarei Ileana Vulpescu distincția în semn de "înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuția remarcabilă avută la creșterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilități de a lua contact cu literatura universală".

 

 

De asemenea, Iohannis a acordat distincția PEN Club România în semn de "înaltă apreciere pentru contribuția avută la promovarea literaturii române în lume, pentru implicarea în viața culturală și civică a societății românești, fiind un reper în protejarea dreptului fundamental la libertatea de exprimare".

 

 

 

 

 

 

 Scriitoarea Ileana Vulpescu va primi titlul de cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti

 

 

Scriitoarea Ileana Vulpescu va primi titlul de cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti, potrivit unei hotarari adoptate joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, scrie Hotnews.ro. Ileana Vulpescu este romanciera, scriitoare de proza si teatru, traducatoare din literaturile engleza, franceza si spaniola, a colaborat la redactarea lucrarilor Dictionarul limbii romane si Dictionarul explicativ al limbii romane.

 

 

"Prin varietatea preocuparilor domniei sale a reusit sa acopere intregul domeniu de activitate al CULTURII. Acordarea titlului de Cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti doamnei ILEANA VULPESCU de catre Municipiul Bucuresti vine sa incununeze si sa aduca un plus de recunostinta pentru intreaga activitate de promovare a unei imagini pozitive a Romaniei, pentru sustinerea mediului academic si pentru talentul si implicarea in proiectele care au adus un plus de valoare culturii autohtone", se arata in expunerea de motive a proiectului adoptat joi, scrie Hotnews.ro.

 

 

Ileana Vulpescu este romanciera, scriitoare de proza si teatru, traducatoare din literaturile engleza, franceza si spaniola, a colaborat la redactarea lucrarilor Dictionarul limbii romane si Dictionarul explicativ al limbii romane.

 

 

Ileana Vulpescu si actorul George Banica au realizat o dramatizare dupa romanul "Arta conversatiei", care s-a jucat cu mare succes, cateva stagiuni, la Teatrul Giulesti din Bucuresti -1983, Teatrul de Stat din Oradea - 1983, Teatrul National Marin Sorescu Craiova - 1984, Teatrul Tamasi Aron - 1995, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj - 1985.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22