Macovei îi cere Danei Gîrbovan să probeze declarația pe care i-o atribuie despre Ponta și SIPA

Dora Vulcan | 19.05.2017

Monica Macovei îi cere șefei UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, să probeze afirmația potrivit căreia fostul ministru al Justiției ar fi spus că are informații din arhiva SIPA că Victor Ponta este șantajabil.

Pe aceeași temă

 

 

” Îi solicit d-nei Dana Gîrbovan să aducă dovezi pentru declarația cu care este citată în presă, și anume:

 

 

“Cel mai grav este faptul că aceste informații se pot folosi și acum, evident în mod ilegal. Monica Macovei a declarat la vremea respectivă, înainte să se sigileze arhiva, că domnul Ponta este șantajabil cu ajutorul informațiilor care se găsesc acolo”.

 

M-am referit la Victor Ponta în legătură cu SIPA pe 14 octombrie 2014, adică la circa 9 ani de la sigilarea arhivei SIPA, în timpul campaniei prezidențiale, când apăruse informația că Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit SIE.

 

În declarația mea din octombrie 2014 puneam în discuție modul în care Rodica Stănoiu folosea, probabil, SIPA și informațiile din arhivă, despre care apăruseră alegații în spațiul public încă din 2005, motiv pentru care am și luat decizia de a desființa SIPA și a sigila arhiva.

 

 

În niciun caz nu am afirmat că am informații din arhiva SIPA și că Victor Ponta ar putea fi șantajat astfel. 

 

 

 

Declarația mea din 2014 cu privire la Victor Ponta a fost:

 

 

“Dovada că Ponta a fost ofițer acoperit? Poate caută cineva și prin arhiva SIPA. Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofițer acoperit, sugerez să căutăm și în arhiva SIPA”. Și am argumentat așa: “Astfel de informații, de care colaboratoarea Securității, Rodica Stănoiu, se folosea, probabil, pentru a șantaja magistrați, erau obținute, evident, și din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofițeri acoperiți. Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofițer acoperit, deși nu îndeplinea condițiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu, colaboratoare a Securității” (14 octombrie 2014).

 

Deși trăim într-o Românie a minciunilor și dezinformărilor, nu mă așteptam totuși ca un magistrat, care conduce o asociație a judecătorilor, să intre într-un joc cu informații nereale și insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiției și atacarea magistraților.

 

Ar fi regretabil ca un judecător să fie manipulat sau de rea-credință”, spune Macovei într-o replică pe care i-o acordă Danei Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România. 

 

 

 

 

Dana Gîrbovan a declarat, în direct la TVR1, că Monica Mocovei a confirmat atunci când era ministru al Justiției că Victor Ponta poate fi șantajat cu ajutorul SIPA. Informația a fost preluată și retransmisă de Evenimentul zilei, DC News și Antena 3.

 

 

"Acest subiect revine de ani buni pentru că nu este rezolvat. Așa cum prevedea legea, dacă era soluționat nu mai aveam aceste discuții.  În 2009 am vorbit despre această problemă și am subliniat că ea ar trebui rezolvată pentru că, atâta timp cât există va reveni în viața noastră mereu. SIPA a fost o bucată ruptă din vechea securitate și la început a funcționat doar la nivel de penitenciare.  Cel mai grav este faptul că aceste informații se pot folosi și acum, evident în mod ilegal. Monica Macovei a declarat la vremea respectivă, înainte să se sigileze arhiva că domnul Ponta este șantajabil cu ajutorul informațiilor care se găsesc acolo", a declarat Gîrbovan la TVR, în cadrul emisiunii România9.

 

 

(sublinierile aparțin redacției)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22