Danilet: Un raport oficial al DGPA arata ca 80% din informatii se duceau direct la Stanoiu

Andreea Pora | 22.05.2017

Judecatorul Cristi Danilet spune, intr-un interviu pentru revista 22, ca a vazut in arhiva SIPA documente care aveau insemnarea ”trimis catre cabinetul ministrului” Rodica Stanoiu, cea care avea in subordine la vremea aceea SIPA.

Pe aceeași temă

 

 

Cristi Danilet sustine in interviul pentru revista 22 ca " exista un raport oficial din 2005, facut chiar de DGPA, care spune ca 80% din informatiile din arhiva SIPA priveau magistratii si se duceau direct la ministrul Rodica Stanoiu". 

 

In opinia judecatorului, procurorii care au deschis dosar penal ca  urmare a plingerii facute de el, ar putea avea acces la arhiva, chiar  daca  aceasta este  secretizata, si vor  putea constata ca e vorba de  informatii  strinse nelegal si atunci ”ar putea extinde cercetările cu privire la posibile fapte de abuz” comise de  ministrii de justitie de atunci.

 

 

 

Intrebat  daca a găsit în arhiva SIPA vreo dovadă că s-au trimis documente de acolo către ministrul Stanoiu, judecatorul Cristi Danilet raspunde  afirmativ.

 

”Da, o parte a documentelor văzute de mine aveau o însemnare „trimis către Cabinetul ministrului. Am văzut-o în mod repetat. Există un raport oficial din 2005, facut chiar de DGPA, care spune ca 80% din informatiile din arhiva SIPA priveau magistratii si se duceau direct la ministrul Rodica Stanoiu. 

 

E vorba de acel gen de caracterizări „este un magistrat bun, este profesionist, își vede de treabă“ sau, din contra, „frecventează anumite cluburi, merge la persoane de moravuri ușoare, există suspiciuni cu privire la unele ilegalități“ etc. Acest gen de informații mergeau către cabinetul ministrului de atunci, care avea in subordine directă SIPA. Oricine spune altceva minte. SIPA îl informa direct pe ministrul de atunci când avea informații compromițătoare cu privire la un magistrat. Probabil se discuta ce să se întâmple cu acel magistrat. Se va putea veda asta cind se va inventaria arhiva”, spune Cristi Danilet in interviul pentru revista 22.

 

Judecatorul, care a facut parte din echipa Macovei, cea care a  desfiintat SIPA si a sigilat arhiva, sustine ca in plingerea penala pe care a facut-o si care a ajuns la DIICOT s-a retinut si infractiunea de difuzare de  secrete de stat si secrete de serviciu, iar  procurorii pot cerceta  direct in arhiva despre ce este  vorba.

 

” Procurorii vor trebui să facă o cercetare dacă informații care sunt secrete de serviciu sau chiar de stat au fost dezvăluite, iar lista celor care am fi putut face acest lucru nu depășește,10 oameni. Când se va cerceta acest aspect, se va vedea și ce tip de documente erau acolo adunate. În aceste condiții, procurorii înșiși pot constata că este vorba de informații strânse nelegal și atunci ar putea extinde cercetările cu privire la posibile fapte de abuz comise de către cei care au fost încadrați în serviciul SIPA sau cei care aveau în gestiune acest serviciu, inclusiv miniștri de Justiție din acea vreme”.

 

Cit priveste raportul facut de echipa ministrului Chiuariu, care a constituti o comisie ce a avut acces la arhiva si din care nu au facut parte doar magistrati, el trebuie declasificat, spune Danilet.

 

”Dacă există un raport el este clasificat, deci nu putea intra în posesia d-lui Dan Andronic, așa cum dumnealui se laudă că l-a văzut sau îl are. Iar dacă acel raport constata anumite infracțiuni de către echipa anterioară, era obligatoriu să ajungă la Parchetul General. Așadar, solicit și eu ca respectivul raport să fie declasificat și dat publicității, nu am nimic de ascuns”, declara Danilet in interviul pentru revista 22.

 

Judecatorul Danilet este de parere ca perioada in care ar fi putut iesi documente din arhiva este anterioara sigilarii ei si inchiderii serviciului.

 

”Cei care ar fi avut interesul să ajungă la informațiile din arhiva SIPA ar fi putut să o facă în mod nestingherit mai înainte ca ele să ajungă la București și să fie sigilate în arhivă. Nimeni nu este atât de naiv să trimită documente la București și de abia după aceea să le sustragă. Părerea mea e că dacă cineva ar fi vrut să-și facă copii, să le sustragă sau să le folosească mai târziu, indiferent în ce scop, ar fi făcut-o înainte”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22