Dragnea a făcut comisie pentru Andronic, care spune: Nu am vorbit despre fraudarea alegerilor

E.b. | 22.05.2017

Jurnalistul Dan Andronic a afirmat luni, în deschiderea audierilor de la Comisia de anchetă parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009, că îi este greu să spună dacă se va face sau nu lumină pe marginea acestui subiect.

Pe aceeași temă

 .

 

UPDATE: Dan Andronic a adigat  că le va da mai multe amănunte deputaților și senatorilor față de cele susținute în spațiul public.

 

"Le spun ce am spus în Evenimentul Zilei, la Parchet, voi da mult mai multe amănunte decât cele pe care le-am menționat în scris. Nu sunt date noi, e un tablou mult mai complet, povestesc experiența mea. Mi-e greu să vă spun dacă poate face lumină sau nu. Obiectivul e ambițios, la opt ani, nu am vorbit de fraudare alegeri, am vorbit de prezența lui Kovesi, care era procuror general, a lui George Maior, Florian Coldea în casa lui Gabriel Oprea", a declarat Andronic, conform Agerpres.

 

Întrebat de jurnaliști de ce a venit după opt ani cu aceste declarații, Dan Andronic a spus: "Aveți perfectă dreptate".

 

 

"Audierile nu au valoare penală, ci politică"

 

 

"Vă readuc aminte că e vorba de un context, eu l-am intitulat operațiunea noi suntem statul, e vorba de lucruri pe care le-am aflat recent, pe care le-am pus în legătură cu alte evenimente, întâmplări. Nu am început cu această experiență personală pentru că nu am vrut să fie un serial memorialistic, nu m-am gândit niciun moment să-mi scriu memoriile, ci pur și simplu să încercăm, dacă vreți, un efort de vidanjare. Voi cere ca audierea să fie înregistrată, să-mi fie pusă la dispoziție o înregistrare, vreau să o fac publică, în măsura în care ancheta parchetului se va termina, ca și ancheta comisiei. Audierile nu au valoare penală, ci politică, peste tot în lume aceste lucruri sunt publice", a adăugat jurnalistul. 

 

 

Controversa

 

 

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 îşi începe luni activitatea, urmând să îl audieze în primă fază pe jurnalistul Dan Andronic, de la ale cărui dezvăluiri a pornit controversa privind implicarea unor politicieni şi şefi ai unor instituţii publice în scrutinul de acum 8 ani.

 

Şedinţa Comisiei va începe la ora 10.00, iar prima persoană audiată va fi jurnalistul Dan Andronic, conform anunţului făcut săptămâna trecută de preşdintele comisiei, Mihai Fifor.

 

„Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10.00 la 13.00 şi primul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste şi, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o şi public”, a anunţat, joi, preşedintele Comisiei, Mihai Fifor (PSD), conform News.ro.


El a mai spus că vor mai fi chemaţi la audieri Ana Maria Pătru, fosta şefă a AEP, Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc.

 

„Pentru a putea să conturăm un cadru al documentelor care au fost atunci emise, o să invităm la lucrările comisiei preşedinta AEP din acel moment, doamna Ana Maria Pătru, însoţită de vicepreşedinţii AEP. Marţi lucrăm de la ora 15.00 la ora 19.00, am convenit cu colegii să ne vedem cu domnul Mircea Geoană, candidat la vremea aceea la prezidenţiale, cu domnul Dan Şova şi cu domnul Viorel Hrebenciuc, care era şeful campaniei electorale a PSD”, a explicat senatorul PSD.

 

În cursul zilei de miercuri vor fi audiaţi, printre alţii, directorul STS, Marcel Opriş, şi Vasile Blaga, care a fost ministru de Interne la vremea alegerilor prezidenţiale din 2009.

 

Miercuri va fi stabilit şi programul de audieri pentru săptămâna viitoare.

 

Şedinţele Comisiei nu vor fi publice, accesul presei fiind restricţionat. Mihai Fifor a spus că va căuta soluţii pentru ca şedinţele să fie transmise în direct pe site-ul Camerei Deputaţilor, însă un anunţ oficial nu a fost făcut în acest sens. La finalul şedinţelor, Fifor a anunţat că va face declaraţii de presă.

 

Comisia debutează sub semnul controverselor, opoziţia fiind deranjată de modificările aduse Regulamentelor din Parlament care permit comisiilor de anchetă să efectueze cercetări în paralel cu Parchetul.

 

Şi în cazul alegerilor prezidenţiale din 2009 procurorii au început să facă investigaţii, pornind de la declaraţiile lui Dan Andronic. PNL a sesizat la Curtea Constituţională aceste modificări, alături de cele care obligă toate persoanele invitate la audieri să vină în faţa Comisiei, sub riscul unor sancţiuni.

 

 

Reacţia lui Iohannis

 

 

Şi preşedintele Klaus Iohannis a comentat înfiinţarea comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, el afirmând că politicienii, atunci când nu au "succes" în demersurile uzuale, găsesc "tot felul de temeiuri pentru a se face interesanţi", cum este şi în acest caz. El s-a arătat şi împotriva ideii de a obliga persoanele de a se prezenta în faţa comisiei, dacă nu sunt deja obligaţi prin lege să facă acest lucru, cum sunt reprezentanţii instituţiilor publice.

 

Comisia de anchetă a fost înfiinţată în urma informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic, conform cărora „există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege”.

 

Dan Andronic a scris că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

 

 

Dan Andronic, urmărit penal 
 

 

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Dan Andronic, om de afaceri și consultant politic, pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

 

"La data de 22 septembrie 2016, în cadrul actelor de urmărire penală efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni, suspectul Andronic Dan-Cătălin, în depoziția luată sub jurământ, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele inculpate", se precizează într-un comunicat al DNA.

 

Conform aceleiași surse, Andronic a făcut afirmații mincinoase cu privire la semnificația sumelor de bani încasate de societatea D.A. Communication Media SRL, la care era asociat, de la firmele administrate de inculpatul Giovanni-Mario Francesco. El ar fi încercat, în acest mod, să acrediteze ideea că persoanele inculpate nu au participat la săvârșirea faptelor de care erau acuzate și că sumele nu au nicio legătură cu consultanța politică pe care a prestat-o în timpul campaniei electorale.

 

Procurorii DNA au dispus, în septembrie 2016, efectuarea urmăririi penale față de mai multe persoane, printre care Elena Udrea, Ioana Băsescu, Gheorghe Nastasia și Giovanni-Mario Francesco, într-un dosar privind fapte de corupție săvârșite în legătură cu campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2009

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22