Liviu Dragnea vrea să se procedeze cu arhiva SIPA după modelul CNSAS

E.b. | 22.05.2017

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a apreciat inițiativa ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a publica lista persoanelor care au avut acces la arhiva SIPA.

Pe aceeași temă

 

 

Însă, consideră Dragnea, nu este suficient, precizând că "se poate gândi ca în acest caz să se procedeze după modelul CNSAS".

 

"Am avut cred reacții în prima zi, în prima seară. Am văzut și declarația domnului ministru de Justiție, sper să se ajungă și la fapte. Nu cred că ce este acolo trebuie să rămână în continuare secret, este vorba și de niște rapoarte care cred că pot fi desecretizate, este vorba și despre niște procese verbale de intrări — ieșiri, ar trebui să vedem cine a avut acces, de câte ori în arhiva SIPA de-a lungul anilor. Cred că ideea doamnei Dana Gîrbovan este o idee bună. Se poate gândi ca să se procedeze cu arhiva SIPA asemănător după modelul CNSAS", a afirmat Liviu Dragnea, întrebat în legătură cu arhiva SIPA, conform Agerpres.

 

El a spus că sunt unele informații care poate nu ar trebui să fie făcute publice, care țin de viața privată, dar trebuie să se aibă acces la ele în cazul în care acestea ajută în a afla dacă au influențat anumite decizii ale unor instanțe.

 

"Ministrul Justiției a anunțat câteva lucruri, în continuare și eu și alții așteptăm să vedem ce propune. Am văzut că și premierul s-a exprimat în sensul ăsta", a adăugat Dragnea.

 

Întrebat în legătură cu faptul că ministrul Justiției a spus că va face publică lista persoanelor care au avut acces la arhiva SIPA, Dragnea a afirmat că este un lucru bun, dar nu este suficient.

 

"O văd cu un ochi foarte bun, dar nu este suficient. Cred că trebuie să se uite cu atenție și să gândească procedura, sistemul, mecanismul prin care informațiile relevante din acele documente să fie făcute publice. Oamenii vor să știe dacă deciziile instanțelor au fost influențate într-o anumită perioadă sau mai sunt influențate și astăzi de alte lucruri decât probele din dosar", a mai spus Dragnea.

 

 

*************************

 

Tudorel Toader, ministrul Justiției, consideră că arhiva SIPA este o pată pe obrazul justiției române și a anunțat că primul pas în procesul de desecretizare a acesteia va fi să publice numele celor care au "vizitat-o", eventual și numărul "vizitelor" efectuate. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22