Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFUngaria, în colimatorul Europei
2017-05-23
5
În Ungaria, statul de drept este sub asalt. În şapte ani, Orbán a rescris Constituția, a slăbit sistemul judiciar, a plasat mass-media sub controlul unor oligarhi prieteni și a creat un sistem economic în care succesul depinde de conexiunile cu partidul său.

 

Într-un final, UE pare că nu mai e dispusă să tolereze derapajele antidemocratice ale Guvernului Viktor Orbán. Nici măcar pâ­nă la alegerile generale de anul viitor. În timp ce Executivul eu­ro­pean așteaptă încă răs­pun­sul Budapestei după de­clan­șarea procedurii de in­fringe­ment de acum câteva săptămâni, forul legislativ european forțează o reacție mai energică pe plan eu­ro­pean. Parlamentul Eu­ro­pean devine prima insti­tu­ție care cere deschis sanc­țiuni la adresa Ungariei pen­tru „deteriorarea semnificativă a sta­tului de drept și a drepturilor funda­men­tale“. (Rezoluția adoptată miercuri de PE cere Comisiei Europene declanșarea „op­țiu­nii nucleare“: activarea articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, respectiv sus­pendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European.)

 

Rezoluția PE merge pe mai multe planuri. Semn al unor posibile alte sancțiuni, PE ce­re Comisiei Europene monitorizarea aten­tă a folosirii fondurilor UE de către guvernul ungar. Comisia LIBE din cadrul PE e însărcinată să întocmească o pro­ce­dură prin care să stabilească dacă legile re­cente din Ungaria (care afectează activi­ta­tea ONG-urilor și închid de facto Uni­ver­sitatea Centrală Europeană, precum și cele care se referă la zidul antiimigrație cons­truit de Ungaria la granițe) încalcă grav normele și valorile europene. Pe de al­tă parte, europarlamentarii cer Ungariei să renunțe la legile în cauză. Rezoluția a tre­cut cu 393 de voturi pentru, 221 îm­potrivă și 64 de abțineri. Ac­țiunile Budapestei tes­tea­ză abilitatea Europei de a-și apăra valorile funda­mentale, se arată în textul adoptat. Însă pentru declan­șarea opțiunii nucleare e nevoie de un vot unanim al statelor membre (minus Ungaria, evident), ceea ce e aproape imposibil în acest moment, de vreme ce Polonia, care se regăsește și ea în ace­eași poziție, și-ar folosi dreptul de veto pentru a apăra Ungaria.

 

Decizia este una usturătoare și cu posibile consecințe grave asupra Ungariei. Și to­tuși, reacția celor vizați a fost mai aro­gan­tă și mai agresivă ca niciodată. „Politica europeană e distorsionată. Esența Eu­ro­pei nu este la Bruxelles, ci în statele mem­bre, iar dacă instituțiile nu respectă statele membre e grav“, a explicat Viktor Orbán la radioul public. Cu câteva ore îna­inte, același Orbán încerca să deturneze el însuși atenția de la esența rezoluției: „E o nebunie să demonizezi Ungaria, țară ca­re are prima sau a doua cea mai mare creș­tere economică în Europa, țară unde șomajul scade rapid, țară care respectă toate regulile fiscale și a cărei datorie su­verană continuă să se reducă“. Proiecția de creștere pe anul în curs e într-adevăr una bună (datorită infuziei mari de fon­duri de convergență, deci bani europeni!), dar rezoluția și respectivul articol 7 pe ca­re îl invocă nu au nicio legătură cu per­formanța economică a Ungariei, ci cu sta­tul de drept!

 

Oficialii ungari au făcut front comun cu șeful guvernului: „Guvernul ungar nu va da curs cererilor PE. Securitatea guver­nu­lui ungar e mult mai importantă decât dogmele politice stabilite de Parlamentul European“, a declarat János Lázár, se­cre­tar de stat la biroul premierului ungar. Un alt oficial, Zoltán Kovács (purtător de cu­vânt al guvernului ungar), le explică eu­ro­penilor că politicile ungare nu sunt de fapt menite să încalce valorile europene și, drept urmare, criticile la adresa lui Vik­tor Orbán sunt nemeritate și nejustificate. Arogant sau de-a dreptul hilar, oficialii un­gari dau vina pentru rezoluția PE tot pe... George Soros (care poartă, așadar, res­pon­sabilitatea pentru încălcarea trans­parenței finanțării de ONG-uri, amestec în treburile interne ale Ungariei, acți­on­area „sforilor“ în PE etc.).

 

Ce se întâmplă, așadar, după ce a devenit evident că nici rugămințile, nici ame­nin­țările UE și nici cele ale SUA nu vor func­ționa? După ce Orbán a arătat limpede că va continua să restrângă statul de drept - din 2010, de la preluarea puterii, a rescris Constituția, a slăbit sistemul judiciar, a plasat mass-media sub controlul unor oli­garhi prieteni și a creat un sistem eco­nomic în care succesul depinde de co­nexiunile cu partidul său etc.?

 

Poate Europa va trece la etapa a doua, cea a sancțiunilor, fie ele și temporare. Există semne că până și popularii europeni (din care face parte partidul lui Orbán) ar fi dis­puși să schimbe strategia: miercuri, aproape jumătate din delegația PPE a rupt linia de partid și a votat pentru rezoluție (68 au votat pentru rezoluție, 40 s-au ab­ținut). Cu alte cuvinte, jumătate din de­le­gația PPE a refuzat de această dată să vină în ajutorul lui Orbán (chiar dacă, fără FIDESZ, PPE ar pierde majoritatea în PE). O altă speranță că alunecarea spre auto­crație ar putea fi stăvilită ține și de reac­țiile pe plan intern. Duminică, din nou, 10.000 de oameni au mărșăluit la Buda­pes­ta în apărarea CEU și a statului de drept. Un alt semn al nemulțumirii în creștere a ungurilor e că tot mai mulți tineri (circa 370.000, potrivit unui studiu al Biroului Central de Statistică din Ungaria) se pre­gătesc să părăsească definitiv Ungaria în următorii doi-trei ani. Se merge deci spre punctul de fierbere. Și chiar dacă nu exis­tă deocamdată o formațiune comparabilă cu FIDESZ (extremiștii din Jobbik se si­tuează la 14%, iar socialiștii rămân la ni­velul de 9%), ar fi totuși timp să apară o nouă forță politică și un nou lider. Franța a făcut recent istorie la acest capitol. De ce n-ar urma Ungaria? 

TAGS : Ungaria Viktor Orbán rezolutie UE sanctiuni articol 7 fonduri europene budapesta in­fringe­ment universitatea central europeana ONG
Comentarii
KV 2017-05-30
Scrie autoarea articolului: “e că tot mai mulți tineri (circa 370.000, potrivit unui studiu al Biroului Central de Statistică din Ungaria) se pregătesc să părăsească definitiv Ungaria în următorii doi-trei ani”. De fapt este vorba despre un proiect de cercetare, comparatist, privind migrația din mai multe țări (proiectul SEEMIG) la care este partener și Biroul Central de Statistică din Ungaria (KSH). De unde poate proveni cifra amintită de Eliza Francu? Conform datelor Eurostat numărul cetățenilor maghiari care sunt rezidenți în alte țări europene a crescut între 2000 și 2015 de la 74.000 la 370.000. Este, deci, o cifră în creștere, dar este o cifră cu care Ungaria stă mult mai bine decât alte țări est-europene. Iată câteva cifre pentru comparație, se dă aici cifra totalului celor emigrați în procente, pentru doi ani de referință: 2010 și 2013.
Deci (în ordine descrescătoare): Albania (41,7 – 44,1), Bulgaria (17,2 – 18,9), Serbia (16,8 – 18,4), România (14,9 – 16,6), Slovenia (7,4 – 7,7), Austria (6,0 – 6,1), Ungaria (4,9 – 5,3), Italia (4,7 – 5,0). În baza rezultatelor SEEMIG toți specialiștii văd că Ungaria are o capacitate ridicată în a menține acasă propria populație, cel puțin în comparație cu vecinii. Desigur, balanța emigrare-imigrare în cazul unor țări ca Italia, Austria este mai bună decât în cazul Ungariei (sau al altor țări din Europa de est).
Nu-mi dau seama, de ce aruncă autoarea cifre de genul de mai sus (370.000) cu contextualizări false... E lipsă de profesionalism în verificarea cifrelor? Manipulare? Furie ideologică împotriva guvernului Orban?
profesoru 2017-05-24
"ar fi totuși timp să apară o nouă forță politică și un nou lider. Franța a făcut recent istorie la acest capitol. De ce n-ar urma Ungaria? " - e evident de ce.
Popoarele din centrul Europei sunt popoare vii, cu instincte sănătoase, ataşate de tradiţiile lor şi de civilizaţia europeană clasică. Asta deoarece au fost mult mai puţin expuse spălării creierelor prin "corectitudine politică", fenomen care face ravagii în mass-media şi sistemul de educaţie din Occident.
Evident că instituţiile europene vor încerca să impună reeducarea cu forţa a acestor popoare. Ăsta e rostul Universităţii Europei Centrale-susţinute de UE, şi de-aia li se impun cu forţa imigranţi musulmani.
Spre ghinionul ei, Ungaria e o ţară mică, şi îi va fi greu să reziste presiunilor instituţiilor europene. Din câte vedem, acestea se feresc să acţioneze împotriva Poloniei, ţară mult mai mare.
Dante69 2017-05-30
As fi vrut sa dau o replica dar ați pus punctul pe I. Subscriu deci
Imreh Istvan 2017-05-25
Cred ca eu nu as fi putut formula atat de concis cum a facut "profesoru" esenta demersurilor UE si situatia tarilor est europene. MERCI PENTRU ACEASTA OPINIE DEOSEBIT DE PERTINENTA.
Imreh Istvan 2017-05-23
Stimata D-na E. Francu. Incerc si totusi nu inteleg logica acestui articol. Aparati valorile europene si totusi prin critica pe care o faceti impotriva premierului si al guvernului din Ungaria atacati chiar aceste valori. Ma refer la migratie. Ungaria face parte din UE si spatiul Schengen, care impun anumite angajamente si anume de a impiedica intrarea in spatiul respectiv fara acte legale (cerinta clara). Ce solicita aceeasi UE de la Guvernul Ungariei? Sa dea drumul migratiei ilegale prin desfiintarea gardurilor de la frontiera sudica si renuntarea la legile recent adoptate in acest sens. Fara acest gard si fara o legislatie clara, si lucru dovedit in 2015, nu s-a putut stavili valul ilegal de migratie. De ce acesti imigranti ca majoritate sunt imigranti si nu refugiati, nu trec corect la punctele oficiale de trecere a frontierei, de ce forteaza ilegal granitele? De ce oare Politia Romana intoarce pe oricine care trece ilegal frontiera statului, chiar daca Romania nu este in spatiul Schengen? Deoarece isi face datoria. Problema UE cu Ungaria si cu Polonia (Cehia, Slovacia, Slovenia etc) si mai nou cu Austria este migratia ilegala dirijata si finantata profesional si acceptata de o parte a conducerii UE respectiv relocarea fortata a acestora in toata UE. Restul sunt tinte colaterale, adica CEU si ONG-urile. Curios, in SUA de exemplu este zid cu Mexicul si este ordin de a trage in cei ce forteaza ilegal granita respectiv ONG-urile finantate din exterior nu pot functiona. Uniformizarea cerintelor tuturor universitatilor autohtone respectiv straine (19 la numar) din Ungaria a fost anuntata acum 5 ani, aceste universitati avand aceasta perioada de gratie pentru a se conforma. Sunt reglementari de ordin tehnic fara amestec in autonomia universitara. Eu va recomand sa fiti totusi mai atenta atunci cand afirmati anumite lucruri. Ceea ce sustineti este cuvant cu cuvant opinia presei liberalo stangiste din Ungaria, UE si a unor conducatori din UE. Nu tineti cont de nemultumirile din randul populatiei din tarile europene, de riscul imigrarii fara limite. Vezi cel mai recent atac din Anglia. Asa ceve va doriti pentru viitorul nostru in Europa sau aceste lucruri trebuie sa fie valabile doar la noi si trebuie combatute cu "furie proletara", obedienta pentru unele principii indoielnice, in Ungaria. Of ce bine ca am mai dat o palma lui Orban. Halal articol, dna Francu.
Total 5 comments.
Recomandari
7712
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22