Concertmaestrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, revine în România

Fara Autor | 23.05.2017

2017 / 05 / 30

Pe aceeași temă

După succesul de anul trecut, când au susţinut trei recitaluri pe scenele din România, concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, şi pianista Cătălina Butcaru revin cu alte evenimente muzicale extraordinare. Beethoven şi Brahms sunt de această dată compozitorii-vedetă ai recitalurilor cuprinse în periplul muzical dedicat publicului românesc.

 

Evenimentele se vor desfăşura sub patronajul Excelenţei Sale, Ambasadorul  Austriei în România, Mag. Gerhard Reiweger.

 

Trei recitaluri vor avea loc la: Ateneul Român din Bucureşti, pe 30 mai, ora 20.00, Sala Thalia din Sibiu, pe 31 mai, ora 19.00 şi la Filarmonica Banatul, Sala Capitol din Timişoara, pe 3 iunie, ora 19.00. În acest an, turneul va cuprinde şi un concert,  ce va avea loc, pe 2 iunie, ora 19.00, la Filarmonica Banatul, Sala Capitol, din Timişoara, cu orchestra Filarmonicii Banatul din localitate.

 

Programul recitalurilor reuneşte unele dintre cele mai frumoase şi dificile lucrări pentru vioară şi pian compuse de doi dintre marii B din istoria muzicii: Beethoven şi Brahms. Alegerea este una ce cu siguranţă va bucura şi emoţiona publicul, care se va reîntâlni cu: Sonata Nr. 9, op.47, în La major -Kreutzer şi Sonata Nr. 8 în Sol major, op. 30, nr. 3 de Beethoven, dar şi cu Sonata nr. 1 in Sol major, op. 78, de Brahms.

 

Un recital cu un program identic a fost prezentat pe 29 aprilie 2017 publicului din Viena, care a primit cu multă căldură şi entuziasm această provocare muzicală, exprimându-şi încântarea faţă de prestaţia celor doi muzicieni prin îndelungi aplauze şi pe reţelele de socializare: „Minunat concert! Felicitări!”. „A fost minunat, mişcător şi foarte emoţionant’’, au scris exigenţii spectatori vienezi.

 

Recitalurile se vor incheia cu un bonus: Richard Strauss/ Váša Příhoda – Vals - transcripţie după Cavalerul Rozelor.

Dar publicul timişorean va fi cel privilegiat, pentru că va avea prilejul să îi asculte pe cei doi muzicieni interpretând şi Dublul concert pentru vioară şi pian de Mendelssohn.

 

 

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziţie de Banca Naţională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susţinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa şi Japonia, dar şi impresionanta discografie, coturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum şi publicului din România.

 

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanţa şi stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obţinut diploma de solist. Pianista reuneşte in palmaresul său numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale, cum ar fi: Concursul Steinway în Viena,  Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, etc. In 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra şi doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conţine lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internaţională şi prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22