Controversatii care au intrat in arhiva SIPA via Chiuariu si Predoiu

Ondine Ghergut | 25.05.2017

Ministrul justitiei Tudorel Toader a facut publica lista celor care au intrat in arhiva SIPA incepind din 2006 si pina in 2013. E vorba de 24 de persoane, nu toate magistrati, care au facut parte din diverse comisii care ar fi trebuit sa inventarieze si evalueze arhiva realizata de SIPA/DGPA.

Pe aceeași temă

 

 

Serviciul secret al Ministerului Justitiei a functionat ca politie politica in perioada Rodica Stanoiu si a fost desfiintat de Monica Macovei exact din acest motiv.

 

Printre cei care apar pe lista ministrului sunt persoane controversate, cu dosare penale, altele ajunse pe filiera politica ba chiar si un ofiter SRI.

 

Joi, patronul cotidianului Evenimentul zilei Dan Andronic, urmarit penal in mai multe dosare, a publicat un raport secret facut de comisia Chiuariu in 2008. 

 

 

1. Marius Iosif, judecător- președinte al comisiei Chiuariu. Si-a început cariera la Iași ca avocat, apoi a fost judecător la Judecătoria Iași. Ar fi fost apropiat de gruparea Relu Fenechiu- Tudor Chiuariu. A promovat ca judecător la  Tribunalul Brașov, iar în luna mai 2007 (adică după numirea lui Chiuariu ca ministru) a fost detașat director al Directiei de analiza si avizare din cadrul Ministerului Justiției, de unde, în august 2007, a avansat pe postul de director general la Administrația Națională a Penitenciarelor. Iosif a fost implicat în scandalul salariilor de la Penitenciare . În 2008, el ar fi avut venituri de  peste 5000 de euro pe lună, în timp ce gardienii aveau salarii foarte mici. Nu este actor în dosare penale.

 

Interesant este ca intr-o emisiune la Antena 3, Marius Iosif, cel care a semnat asa numitul raport Chiuariu, a spus ca nu a constatat nelegalitati comise in perioada Macovei, ca faimosul xerox cu care s-ar fi copiat documente era la un serviciu din cadrul ANP si nu in camerele unde era arhiva, infirmind astfel cele scrise in propriul raport din 2008.

 

2.Iulia Laura Scântei,  acum parlamentar PNL ales în Iași,  fost consilier juridic la o societate de asigurări. Ascensiunea ei a început în 2007, după ce a fost adusă la București inițial pe post de consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu, consilier al șefului Departamentului de Luptă Antifraudă, unde șef era Tudor Chiuariu, apoi consilier al ministrului Chiuariu. A apărut în scandaluri publice deoarece ar fi obținut nu tocmai corect titlurile de notar și de magistrat în timpul mandatului ministrului Tudor Chiuariu. Acum are un dosar penal la Parchet, legat de modul în care a ajuns senator de Iași. De asemenea, a fost martor (în calitate de notar) în dosarul retrocedărilor în care a fost implicat și Tudor Chiuariu alături de deputații PSD Viorel Hrebenciuc, Ion Adam, precum și de Remus Truică,  fostul șef de cabinet al ex-premierului Adrian Năstase. Prejudiciul în acest dosar era de peste 303 milioane de euro.

 

3. Horia Georgescu a fost expert al PNA, precursorul DNA-ului. De acolo a fost transferat la Ministerul Justiției și numit membru al comisiei Chiuariu. Tot din funcția sa de la minister a făcut parte din comisia pentru despăgubirea foștilor proprietari de la ANRP. Din cauza avizelor date în acea comisie pentru despăgubiri considerate mult supraevaluate, s-a ales cu dosar penal, acum fiind în stare de judecată. Horia Georgescu a devenit cunoscut opiniei publice ca șef al Agenției Naționale de Integritate.

 

4. Vasilica Bura a fost judecător la Tribunalul București de unde, în 2007, a fost promovată la Ministerul Justiției. Și ea a obținut, în anul 2007, titlul de notar la același concurs la care au participat și câștigat Iulia Scântei și soția premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu

 

5. Monica Boboc era magistrat asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

6. Marian Dănuț-Mânzală  a fost funcționar la Ministerul Justiției, Direcția Contencios.

 

7. Nicolae Tiliban era  agent principal la Administrația Națională a Penienciarelor,

 

8. Doina Armean – procuror.  A intrat in arhiva SIPA in iulie 2007, desi de abia in aprilie 2008 a fost numita in comisie prin ordin MJ.

 

9. Andreea Istrati în 2006 era grefier la Curtea de Apel Iași, după cum a dezvăluit Hotnews (http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1013373-clanul-chiuariu-acapareaza-justitia.htm) După ce a fost numit ministru, Chiuariu a propulsat-o consilier personal. În urma unui concurs cu regulile modificate, Istrati a devenit și ea consilier juridic asimilat magistraților precum Iulia Scântei.

 

10. Tiberiu Ungureanu a fost șef SIPA la unitatea zonală Craiova, funcție din care a fost demis în noiembrie 2005 de ministrul Monica Macovei. A fost recuperat de Chiuariu și pus șef la Direcția pentru Prevenirea Criminalitatii in Mediul Penitenciar, instituție înființată de Macovei în locul SIPA pentru a urmări doar ce se întâmpla în penitenciare, nu pentru a-i urmări informativ pe magistrați. așa cum făcea SIPA. Ulterior a devenit director la penitenciarul Mărgineni.

 

11. Marian-Cornel Popescu – ofițer la direcția siguranță și regim penitenciar din cadrul ANP

 

12. Eugen Mihai Fîntână – ofițer DGPA, informatician

 

13. Constantin Căruntu – o persoană cu acest nume apare ca ofițer al Securității care a făcut poliție politică

 

14. Valentin Ignuță – ofițer la Penitenciare

 

15. Florian Ungur – adjunt DGPA, la serviciul tehnic

 

16. Iuliu- Maximilian Oană – ofițer DGPA, fără legătură cu SIPA

 

17. Mihaela Radu – subofițer la Penitenciare și apoi la DGPA

 

18. Cornel Răduță - ofițer la Penitenciarul Slobozia, apoi la DGPA

 

 

19. Florian-Teodor Andronache ofițer SRI detașat, în 2013, la Ministerul Justiției

 

20. Marius Ștef- ofițer  la  penitenciarul Rahova,  promovat la DGPA

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22