Partidul liberal paraseste guvernul dupa arestarea lui Chirtoaca, primarul Chisinaului

E.b. | 27.05.2017

Dupa arestarea lui Dorin Chirtoaca, Partidul Liberal a decis sa paraseasca alianta de guvernare si sa treaca in opozitie, a anuntat vineri liderul PL Mihai Ghimpu, informeaza Deschide.md.

Pe aceeași temă

 

 Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a fost plasat in arest la domiciliu pentru o perioada de 30 de zile, anunta presa din Republica Moldova.

 

Edilul fusese retinut joi seara, pentru 72 de ore, fiind banuit de trafic de influenta in dosarul "parcarilor cu plata", aminteste Publika. Anterior, ofiterii anticoruptie si procurorii descinsesera in biroul si la domiciliul primarului, unde au efectuat perchezitii.

 

Dupa arestarea lui Chirtoaca, Partidul Liberal a decis sa paraseasca alianta de guvernare si sa treaca in opozitie, a anuntat vineri liderul PL Mihai Ghimpu, informeaza Deschide.md.

 

Mihai Ghimpu se declara convins ca dosarul primarului, dar si cel al fostului ministru Chirinciuc, sunt politice.

 

"Chipurile se lupta cu coruptia, dar de fapt se lupta cu Partidul Liberal care si-a asumat niste idealuri si Unirea Republicii Moldova cu Romania", iar "aceasta politica in raport cu PL a devenit din ce in ce mai activa dupa venirea presedintelui vostru (n.r. Igor Dodon). Inseamna ca aceasta decizie vine de la Moscova", a spus Ghimpu.

 

Dupa audierile efectuate de procurori s-a constat ca Dorin Chirtoaca i-ar fi dat indicatii viceprimarului Chisinaului, care era presedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau sa implementeze proiectul parcarilor, sa semneze contractul cu firma Eme Parkleitsystem GmbH fara avizul Consiliului municipal.

 

Legea cu privire la parteneriatul public-privat stabileste insa ca, dupa desemnarea castigatorului, se negociaza clauzele contractuale si, doar dupa aceasta, proiectul se transmite spre aprobare si semnare Consiliului Municipal Chisinau.

 

De asemenea, procurorii moldoveni sustin ca "contrar legislatiei in vigoare si urmarind un scop infractional, Chirtoaca a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrarilor, in conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primaria municipiului Chisinau si nerezidenta Eme Parkleitsystem GmbH".

 

La randul sau, aceasta companie ar fi devenit castigatoare in urma unor actiuni concertate dintre responsabili din Primaria Chisinaului, agenti economici si omul de afaceri care gestiona din umbra Eme Parkleitsystem GmbH.

Prin actiunile sale, primarul ar fi comis trafic de influenta, infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani.

 

Luna trecuta, procurorii anticoruptie au retinut mai multe persoane in acelasi dosar. Printre acestea se afla viceprimarul Nistor Grozavu si un sef de directie de la Primaria Chisinau.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22